Aikakapseleita ja uhrilahjoja

Aikakapseleita ja uhrilahjoja

Vielä tässä vaiheessa työnimellä Vierailu- ja innovaatiokeskus tunnetun rakennuksen peruskivi muurattiin 11.1.2017 tänne Turku Science Parkiin. Juhlallisin menoin suoritettava peruskivenmuuraus tarkoittaa tilaisuutta, jossa rakennuksen perustuksiin muurataan metallilieriö. Lieriön sisälle laitetaan mm. peruskirja, kolikoita ja päivän sanomalehti. Juhlapuhujiksi ja muuraajiksi olimme kutsuneet kaupunginjohtaja Aleksi Randellin, Kauppakamarin toimitusjohtajan Minna Arveen, Teleste Oyj:n toimitusjohtaja Jukka Rinnevaaran ja Rakennustoimisto Lundén Oy:n toimitusjohtajan Janne Lundénin. 

Itselleni peruskivenmuuraustilaisuus konkretisoi rakentamisen alkamista, eli sitä, että pitkään työn alla ollut konseptisuunnittelu ja valmistelu on muuttumassa betoniksi, lasiksi, metalliksi ja puuksi. Kyseessä on eräänlainen rituaali, jolla on paljon pidemmät perinteet kuin moni tietääkään. Tapa muurata jotakin merkittävien rakennusten perustuksiin juontaa juurensa jopa tuhansien vuosien taakse.

Euroopassa arkeologit ovat löytäneet rakennusten perustuksiin muurattuja eläin- ja jopa ihmisuhreja, joiden avulla lepyteltiin demonisia voimia tai kunnioitettiin esi-isiä. Myöhemmin uhriperinteen rinnalle tulivat dokumentteja sisältäneet pallot ja muut talletusesineet. Kätköjen syitä ovat olleet uhrilahjan antaminen, suojeleva tai vahingoittava taikuus ja tunteelliset syyt. Koska merkitykset muuttuvat hitaasti, dokumenttikätköperinne ja taikakätköperinne elivät pitkään rinnakkain ja lomittain, kunnes nykyinen tarve jättää tietoa jälkipolville jäi ainoastaan jäljelle.

Perustuksiin muurattava lieriö on ikään kuin aikakapseli, jonka sisältö kertoo tuleville sukupolville rakentamisen aikaisesta yhteiskunnasta sekä talon rakentamisen syistä ja tavoitteista. Peruskirjaan on koottu näiden tietojen lisäksi peruskiven asettamisseremonian ohjelma. Dokumenttilieriöitä on käytetty ainakin 1600-luvulta lähtien. Jo silloin tavoitteena oli dokumentoida talon rakentamiseen liittyvää tietoa. Suomessa erilaisia kätköjä on tehty rakennusten pohjiin, kattoihin ja seiniin jo historiallisella ajalla. Ilmiön merkitys on vaihdellut, mutta 1800-luvun loppuun asti syynä vaikuttaa olleen rakennuksen rituaalinen suojelu pahoilta voimilta. 

Edelleen tänä päivänä peruskivenmuuraus on juhlallinen tilaisuus, joka noudattaa vakiintunutta kaavaa – ja on siinä ehkä ripaus taikuuttakin jäljellä. Jollakin tavalla merkittävät rakennushankkeet halutaan ritualisoida, talo ei ole pelkkä rakennus, vaan siihen liittyy yhteiskunnallinen merkitys. Vierailu- ja innovaatiokeskus paikallisen businesselämän showroomina on ensimmäinen lajiaan Turussa ja Suomessa. Rakennukseen ja sen tarjoamiin palveluihin on latautunut paljon toiveita ja odotuksia. Toki rakennukseen liittyvä aineisto dokumentoidaan muutoinkin kuin aikakapseliin, sen merkitys onkin ehkä syvällisempi – tällä rakennuksella jätämme jälkemme tuleville jälkipolville.

Hele

Lähteenä käytetty: Hukantaival, Sonja. ”...Sillä noita ei sellaisen kynnyksen yli pääse” – Rakennusten ritualistiset kätköt (Turun yliopisto 2006)

Lue myös

Viikon vastaantulija: Mari Sandell FFF:ltä pistää aistit testiin

Viikon vastaantulija: Mari Sandell FFF:ltä pistää aistit testiin

Hei! Kuka olet ja mitä teet täällä?

Lue artikkeli
Blogi
Maaria Rahikainen Teknologiakiinteistöjen yhtiölakimieheksi

Maaria Rahikainen Teknologiakiinteistöjen yhtiölakimieheksi

OTM Maaria Rahikainen on nimetty Turun Teknologiakiinteistöjen yhtiölakimieheksi. Hän vastaa muun muassa transaktioiden ja sopimusten lainmukaisuudesta sekä yhtiön riskinhallinnasta. Rahikainen kuuluu myös yhtiön johtoryhmään.

Lue artikkeli
Uutinen
Viikon vastaantulija Jennifer saa energiaa lapsista

Viikon vastaantulija Jennifer saa energiaa lapsista

Hei, kuka olet ja mitä teet?

Lue artikkeli
Blogi