Anastasia ja Petra, generalistit uravalmennuksessa

Anastasia ja Petra, generalistit uravalmennuksessa

Keitä olette ja mitä teette täällä?
Olemme Anastasia Kisialiova ja Petra Sirviö, Turun yliopiston työelämäpalveluiden uravalmennuksessa olevia opiskelijoita. Meillä on meneillään ”päivä töissä” -vierailu, joka liittyy kuusiviikkoiseen valmennusohjelmaamme. Kerroimme valmennuksen alussa kiinnostuksen kohteistamme ja tämän perusteella meille valittiin tutustumispaikaksi Turun Teknologiakiinteistöt. Uravalmennus on tarkoitettu nimenomaan generalistialojen opiskelijoille, joihin mekin lukeudumme.

Generalistialat?
Niillä tarkoitetaan opiskelualoja, joista ei valmistu suoraan tiettyyn ammattiin, kuten vaikkapa juristiksi tai lääkäriksi. Generalistialoja opiskelleet voivat sijoittua työelämässä monenlaisiin asemiin, usein laajojen kokonaisuuksien hahmottamista vaativiin asiantuntijatehtäviin. Liikkuvuus niin oppiaineen sisällä kuin työelämässäkin on generalistille ominaista. Jopa saman pääaineen sisällä voi olla hyvin erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja. Uravalmennuksen tehtävänä onkin auttaa generalistia pohtimaan, mitä opiskelujen jälkeen tekisi: mikä kiinnostaa, mitä työltä haluaa.

Mitä opiskelette ja millaista opiskelunne on tällä hetkellä?
Molemmat olemme yliopistolla, maisterivaiheessa. Petra on kasvatustieteilijä pääaineenaan erityispedagogiikka kun taas Anastasia opiskelee kansainvälistä liiketoimintaa kauppakorkeakoulussa. Tyypilliseen arkeeni kuuluu luentoja ja erittäin paljon ryhmätöitä, kertoo Anastasia. Petra on saanut muut opinnot päätökseen ja siirtynyt gradunkirjoitusvaiheeseen. Hän on ollut mukana työelämässä käytännössä koko opiskeluajan. Työ imeekin tällä hetkellä kovasti mukanaan ja gradun valmiiksi saattamiseen vaaditaan siinä imussa tiukkaa päättäväisyyttä, ettei se jäisi roikkumaan.

Parasta juuri nyt?
Kevät tulee vihdoinkin, huudahtaa Anastasia. Petran kotona puolestaan on pidetty ahkerasti valjastreenejä, kun puolitoistavuotiaan kissan seuraksi on saapunut nelikuukautinen pentu. Nyt kun aurinko paistaa ja lämpö riittää, pikkuiset pääsevät pian ulos.

Pyörä, bussi, auto vai jalat?
Petra: Olen kokoisin Kainuusta, jossa julkisen liikenteen palveluita on tarjolla hyvin heikosti. Niinpä olin tottunut pyöräilemään; kymmenenkään kilometriä ei ollut matka eikä mikään. Turussakin kuljin aluksi pyörällä kaikkialle mutta sitten hankin bussikortin ja aloin kulkea bussilla joka paikkaan. Ja kun perheeseen on tullut auto, nyt kuljen autolla kaikki matkani. Pienimmätkin matkat ovat alkaneet tuntua hankalilta kävellä tai pyöräillä, vaikka asumme keskustassa. Tunnen tästä huonoa omaatuntoa. Anastasia: Minä puolestani kuljen kaikkialle kävellen. Tykkään todella paljon liikkua jalan ja kaikki Turussa on niin lähellä, että kaikkialle pääsee kävellen. Varsinkin nyt, kun ilmat paranevat, on ihana kävellä.

Suosikkipaikkanne tiedepuistossa?
Molemmat olemme tänään ensimmäistä kertaa BioCityssä. Monet muutkin rakennukset tiedepuistossa ovat meille varsin tuntemattomia. Anastasia on käynyt Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa ja Yritysneuvonta Potkurissa ICT-Cityssä. Sieltä sai todella hyvää kannustusta ja neuvoja. Petra ihailee kaikkialla ympärillään näkemäänsä iloista ja värikästä sisustusta ja kalusteita, jotka houkuttelevat luokseen tunnustelemaan ja kokeilemaan.

Täydennä virke: Jos minä saisin päättää…
Päivässä olisi enemmän tunteja ja saisi nukkua enemmän. (Anastasia)
Kaikki löytäisivät työelämässä paikan, jossa viihtyvät ja ovat onnellisia. (Petra)

Terveisenne muille tiedepuistossa liikkuville ihmisille?
Olette kaikki kovin ystävällisen ja innostuneen oloisia. Kiva nähdä se. Kiitos!

Mitä aiotte tehdä viikonloppuna?
Voisimme mennä leffaan katsomaan Bohemian Rhapsodyn, jos emme viikolla ehdi. Jokirantaan menemme säiden salliessa ulkoilemaan, toivon mukaan kissojen kanssa, päättää Petra. Anastasiakin pyrkii saamaan viikonloppuna työt sysättyä sivuun ja yrittää omistaa viikonlopun harrastuksille ja ystäville. Rennompi aika olisi kivaa aikaa!

Anastasia ja Petra, kiitos haastattelusta ja onnea uravalintoihin!

Lue myös:
Miia ja unelmatyö korujen parissa
Konsta uudistaa tapahtumaviestintää

Lue myös

Teknologiakiinteistöt tarjoaa asiakkailleen osallistumisen RunFestiin

Teknologiakiinteistöt tarjoaa asiakkailleen osallistumisen RunFestiin

Teknologiakiinteistöt tarjoaa jälleen tänä vuonna asiakkailleen osallistumisen liikuntatapahtuma RunFestiin, joka järjestetään Kupittaanpuistossa 13.6.

Lue artikkeli
Tapahtuma
Earth Hour 2019 tiedepuistossa

Earth Hour 2019 tiedepuistossa

Turun Teknologiakiinteistöt osallistuu Earth Houriin tänäkin vuonna. Useista Turun tiedepuiston alueen kiinteistöistä sammuvat mainos- ja ulkovalot tunniksi lauantaina 30.3. kello 20.30. Näin Teknologiakiinteistöt tahtoo omalta osaltaan tehdä symbolisen eleen yhteisen ilmastomme puolesta ja ilmaista huolensa ympäristön tilasta.

Lue artikkeli
Uutinen
Yritystä kehiin -aamiaistapahtuma 3.4.: Mitä väliä sillä on, mitä syö?

Yritystä kehiin -aamiaistapahtuma 3.4.: Mitä väliä sillä on, mitä syö?

Miksi työajalla tapahtuvaan ruokailuun kannattaa panostaa? Eikö se riitä, jos hotkaisee pari voileipää ja jugurtin omalla työpisteellään, samalla tietokonetta naputellen? Haittaako se mitään, jos jättää lounaan väliin?

Lue artikkeli
Tapahtuma