Hyvästi turhat antibioottikuurit – ArcDia loi tuotteen, joka mullistaa flunssanhoidon

Hyvästi turhat antibioottikuurit – ArcDia loi tuotteen, joka mullistaa flunssanhoidon

ArcDia sai alkunsa yhtiön toimitusjohtajan Janne Koskisen väitöskirjasta, jossa hän tutki diagnostisen teknologian soveltuvuutta pikatestaukseen.

Turun Tiedepuistossa toimivan diagnostiikkayritys ArcDian tavoitteena on, ettei kukaan joutuisi syömään turhia antibioottikuureja ja että flunssasta voisi parantua nopeasti.

Joskus antibiootit voivat pelastaa hengen, mutta niiden tiedetään myös aiheuttavan lihavuutta, hiivatulehduksia ja jopa syöpää. Tästä huolimatta niitä määrätään yhä aivan liikaa. Jos sairastuneet testattaisiin taudinaiheuttajan löytämiseksi ennen antibioottien määräämistä, voisi jopa joka toinen antibioottikuuri jäädä turhana syömättä.

– Liiallinen antibioottien käyttö on todellinen uhka meille kaikille. Antibiootit vaikuttavat suoliston mikrobeihin ja sitä kautta ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Lisäksi bakteerit kehittyvät vastustuskykyisiksi antibiooteille, mikä uhkaa tehdä kirurgisista toimenpiteistä tai esimerkiksi synnytyksistä hengenvaarallisia, koska antibiootit eivät enää pure, kertoo infektiotautien diagnostiikkaan erikoistuneen ArcDian toimitusjohtaja Janne Koskinen.

ArcDia on TriviumCityssä toimiva automatisoituja infektiopikatestejä kehittävä ja valmistava yritys. Yrityksen tarina sai alkunsa 2000-luvun alussa Turun yliopistossa, jossa tutkittiin infektiotautien pikadiagnostiikkan kehittämistä.

– Tutkin bioteknologian alaan kuuluvassa väitöskirjassani, miten Turussa kehitetty uusi diagnostinen teknologia sopisi pikatestaukseen. Sparraajanamme toiminut bakteeriopin professori Pentti Huovinen ”tilasi” tutkimusryhmältäni laitteen, joka mahdollistaisi 10 taudinaiheuttajan tutkimisen nopeasti yhdellä testillä. Tästä monitieteellisestä yhteistyöstä sai alkunsa mariPOC®-tutkimuslaite, jolla pystytään 20 minuutissa testaamaan jopa 11 taudinaiheuttajaa yhdellä testillä.

Turussa flunssaan sairastuneen on mahdollista nopeuttaa paranemistaan käymällä Flunssapiste-testissä TriviumCityn pihalla.

Teknologian ympärille perustettiin ArcDia, joka aloitti toimintansa vuonna 2008, ja Koskinen siirtyi johtamaan yrityksen tuotekehitystä, tuotannon pystyttämistä ja laatujärjestelmän kehittämistä. ArcDian tarkoituksena oli kaupallistaa mariPOC® ja tuoda laboratoriotasoinen diagnostiikka suoraan vastaanotoille. Näin lääkärien työ helpottuisi, lääkitys osattaisiin valita varmuudella oikein ja potilas paranisi mahdollisimman nopeasti ja vähin sivuvaikutuksin.

Ensimmäiset tuotteensa ArcDia toi markkinoille vuonna 2011. Tällä hetkellä yrityksellä on 20 työntekijää ja se on Suomen markkinajohtaja hengitysinfektioiden automatisoidussa pikatestaamisessa. Puolet ArcDian myynnistä tulee Suomesta ja puolet ulkomailta, Suomessa sen mariPOC®-tutkimuslaitteita on käytössä mm. Mehiläisessä, Pikkujätissä, Lääkärikeskus Aavassa ja TYKSissä.

– Jotta jokainen hoitoa tarvitseva flunssapotilas voitaisiin testata, testauksen tulisi olla helposti saavutettavaa ja edullista. Tähän tarpeeseen kehitimme hiljattain Flunssapiste-konseptin, jossa ammattilaisten käyttämät pikatestit tuodaan testauspalveluna suoraan kuluttajien saataville esimerkiksi apteekkien terveyspisteiden kautta.

Turussa flunssaan sairastuneen on mahdollista nopeuttaa paranemistaan käymällä Flunssapiste-testissä TriviumCityn pihalla. Testitulosten perusteella lääkäri voi määrätä potilaalle tarpeen mukaan antibiootteja tai viruslääkettä.

– Teemme Turussa angiina- ja flunssatestejä. Flunssatestejä on kahta laajuutta, joista sairastunut voi valita joko neljä tai 10 virusta tunnistavan paketin. Tulokset tulevat tekstiviestitse parissa tunnissa, jonka lisäksi ne kirjataan myös Kanta-palveluun.

Ilman luotettavaa testausta pyrkimys välttää antibiootteja voi johtaa jopa ihmishenkien menetyksiin.

– Valitettava esimerkki väärän diagnoosin seurauksista on tänä keväänä lehdissä uutisoitu neljävuotiaan tytön kuolema, jonka aiheutti streptokokki A -bakteeri. Streptokokki on useimmiten helposti parannettavissa antibiooteilla, mutta täsmällinen hoito edellyttää oikean diagnoosin tekemistä nopeasti.

Lue myös

Filharmonikot tuovat jouluisen tervehdyksen Tiedepuistoon

Filharmonikot tuovat jouluisen tervehdyksen Tiedepuistoon

Turun Filharmonisen orkesterin kvintetti tulee soittamaan lounaskonsertin tiedepuistolaisten iloksi BioCityn aulaan maanantaina 27.11. klo 12.30. Lounaskonsertissa kuullaan jouluista musiikkia.

Lue artikkeli
Uutinen
Pizzan uusi aikakausi – Fizza tuo joustavuutta Tiedepuiston lounastarjontaan

Pizzan uusi aikakausi – Fizza tuo joustavuutta Tiedepuiston lounastarjontaan

Turun Tiedepuiston lounasvaihtoehtojen uusin tulokas on mainetta niittänyt Fizza pizza-automaatti. Kätevästi ElectroCityn ja BioCityn välissä sijaitseva pizza-automaatti keräsi lounasaikaan Tiedepuistolaisia nauttimaan uunituoreesta pizzasta.

Lue artikkeli
Uutinen
Sporttia parhaalla paikalla: lentisilta 22.11.

Sporttia parhaalla paikalla: lentisilta 22.11.

Tule nauttimaan after work -tapahtumasta ja sen jälkeen katsomaan Mestaruusliigan lentopalloa Kupittaan palloiluhalliin, kun Tuto Volley saa vastaansa Hurrikaani-Loimaan.

Lue artikkeli
Tapahtuma