Juhani kehittää virtuaalista todellisuutta

Juhani kehittää virtuaalista todellisuutta

Hei! Kuka olet ja mitä täällä teet?
Olen Juhani Vilponen, toimin Hub Masterina FIVR Turussa. Täällä PharmaCityssä toimii pelialojen keskittymä Turku Game Hub eli The Hive, jossa myös FIVR on jäsenenä.

Mikä On FIVR?
Finnish Virtual Reality Association, eli Suomen virtuaalitodellisuuden yhdistys. Se on perustettu kehittämään virtuaalitodellisuuteen ja lisättyyn todellisuuteen liittyviä hankkeita ja projekteja. Yhdistykseen kuuluu useita eri pelialan yrityksiä.

Miten olet tänne päätynyt?
Täällä PharmaCityn tiloissa olen ollut viime kesästä lähtien. Kiinnostus virtuaalitodellisuuteen alkoi omalta osaltani vuonna 2013, jolloin olin toipumassa onnettomuudesta. Puuhailin paljon tietokoneella, sillä liikkuminen oli hankalaa. Opiskelin silloin koodaamista lähinnä netistä, ja tein pieniä pelejä. Noihin aikoihin hankin Oculuksen VR-laitteiston. Muutama vuosi myöhemmin HTC Vive tuli markkinoille, ja halusin ehdottomasti tilata sen ensimmäisten joukossa. Siinä sitä sitten oltiin: virtuaalitodellisuuslasit silmillä ja maailma pyörii ympärillä! Ajan kuluessa huomasin, että nämähän ovat urheilullisia laitteita. Liikuntaa tulee kuin huomaamatta, kun makaa lattialla, sitten hyppii kyykkyyn ja liikkuu joka suuntaan. Voisikin sanoa, että kuntouduin VR-laitteiden avulla melkein huomaamatta. Se oli hieno huomata, ja liikkuvuutenikin parani huomattavasti. Olen hakenut omia rajojani näillä laitteilla.

Millaisia laitteita täältä löytyy?
Täällä on tehokkaita tietokoneita, HTC Vive -järjestelmä ja Oculus Rift -virtuaalitodellisuuslasit. HTC Vive on siis virtuaalitodellisuusjärjestelmä, joka koostuu virtuaalilaseista, käsissä pidettävistä liikeohjaimista ja laserpohjaisista sensoreista. Lisää laitteita on tarkoituksena hankkia sitä mukaan, kun niitä tulee markkinoille.

Vuoden aikana tehnyt jo kolme peliä, muun muassa Assembly-tapahtumassa kävimme demoamassa peliä. Pelidemoja on kertynyt jo melkoinen määrä. Myös Turussa järjestetyssä E-urheilutapahtumassa Grail Questissa olin mukana: tein sinne tankkiammuntapelin, jossa käytettiin VR-laseja. Pyysin myös tapahtumaan osallistuvia nuoria tulemaan mukaan kehittämään omaa peliä. Ensiksi he olivat epäluuloisia, mutta innostuivat kyllä tekemään pelejä!

Millainen yhteisö täällä PharmaCityn ns. pelikerroksessa on?
Täällä PharmaCityn kolmannessa kerroksessa eli The Hivessa on hyvä porukka, kaikki ovat pelinkehityksen kanssa tekemisissä. Toki monet ovat edelleen omissa oloissaan, mutta välillä pelaamme täällä lautapelejä ja järjestämme muuta yhteistä tekemistä. Tiloihin olemme tyytyväisiä, yhteisessä oleskelutilassa on kiva kokoontua.

Mitä kaikkea päivääsi sisältyy?
Tänään täällä kävi Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston yhteisen Turku Game Labin porukkaa. Esittelin laitteita ja kerroin heille, millaisia tulevaisuuden näkymiä heillä voi olla opiskelujen jälkeen. Yleensä teen pikkupelejä ja videoita, ja kehitän koko ajan myös tietokonelaitteistoa. Sen mahdollisuudet ovat melkein rajattomat – tuskin kukaan edes vielä tietää, mitä kaikkea virtuaalitodellisuus mahdollistaa tulevina vuosina.

Mitä suunnitelmia ensi vuodelle?
Aion kehittää jatkossa myös lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia. Nyt  odottelen kovasti uusia laseja! Kahden pelaajan mahdollisuus samoille laitteille antaa jälleen täysin uusia mahollisuuksia, ja innoissani lähden niitä selvittämään! Jopa vuoden päähän on vaikeaa ennustaa tulevaisuutta, sillä tämä maailma yllättää jatkuvasti.

Kuulostaa jännittävältä, menestystä pelinkehitykseen Juhani!

Lue myös

Timo luo Turun tulevaisuuden visioita

Timo luo Turun tulevaisuuden visioita

Kuka olet ja mitä teet täällä? Olen Timo Hintsanen, Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja. Työskentelen Turun kaupungin konsernihallinnossa, jossa huolehdin kaupunkisuunnittelun strategisesta ohjauksesta. Olen täällä Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa lehdistötilaisuudessa, jossa esitellään taloa ja sen sisältöjä median edustajille.

Lue artikkeli
Blogi
Turkuun avautuu pohjoismaisittain ainutlaatuinen vierailukeskus

Turkuun avautuu pohjoismaisittain ainutlaatuinen vierailukeskus

Suomen ensimmäinen yritysten, kaupungin ja koulutuksen yhteinen Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki avataan perjantaina 8.12. Joki on täysin uudenlainen innovaatioiden, liiketoiminnan ja kaupunkikehityksen näyttelytila, joka tukee asiantuntijavierailuja ja markkinoi alueen osaamista ja elinkeinoelämää.

Lue artikkeli
Uutinen
Martelan Turun aluetoimisto muutti BioCityyn

Martelan Turun aluetoimisto muutti BioCityyn

Muuton taustaa ja lähtökohdat   Martela Oyj:n Turun aluetoimisto muutti BioCityyn elo-syyskuun vaihteessa. Martelalle saneerattu 200 neliömetrin toimitila sijaitsee kiinteistön kolmannessa kerroksessa.

Lue artikkeli
Uutinen