Nämä taideteokset ilahduttavat pian EduCityssä

Nämä taideteokset ilahduttavat pian EduCityssä

Teknologiakiinteistöjen ja Turun ammattikorkeakoulun KampusART-taideohjelman järjestämän luonnoskilpailun voittajateokset on valittu. EduCityyn tulee korkeatasoista nykytaidetta, joka tarjoaa katsojille tilaa omiin tulkintoihin.

Kilpailun tarkoituksena oli hakea ideoita taideteoksista tänä kesänä valmistuvan EduCityn sisätiloihin. Kilpailukohteita oli kaksi: luonnoskilpailuun kutsutuista taiteilijoista viisi kutsuttiin tekemään kilpailuehdotuksia neuvottelukuutioihin ja kolme taiteilijaa tekemään teosehdotuksia kattoikkunasyvennyksiin. Palkintolautakuntana toimi taideohjelman taiteellinen työryhmä, jonka puheenjohtaja on koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara.

Kilpailun jaetulle ensimmäiselle sijalle ja toteutettaviksi teoksiksi on valittu Noora Schroderuksen PIQUE-NIQUE, Stig Baumgartnerin Säähavaintoja ja Shoji Katon Kalpa | Kallioperä | Fibroin.

Taiteellisen juryn mukaan kilpailuehdotukset olivat taiteellisesti kiinnostavia, ja niissä näkyi erilaiset nykytaiteen tekemisen tavat.

PIQUE-NIQUE tarjoilee paratiisin hedelmiä
Noora Schroderuksen teos PIQUE-NIQUE koostuu ruostumattomasta teräksestä taivutetuista rinkuloista. Kolmeen kattoikkunasyvennykseen sijoittuvan teoksen teräselementteihin on yhdistetty valettuja eksoottisia hedelmiä. PIQUE-NIQUE toistaa Kupittaan kampuksen arkkitehtuurin elementtejä, mutta on muodoltaan orgaanisempi. Teos muistuttaa hedelmäpuuta, pilvimuodostelmaa tai avaruudellista maisemaa. Se luo esteettisen tilan, jonka alle voi pysähtyä syömään, juomaan ja viettämään aikaa yhdessä.

PIQUE-NIQUE
Noora Schroderuksen teos PIQUE-NIQUE tulee sijoittumaan EduCityn katutason kattoikkunoiden syvennyksiin.

– Taiteellinen jury näki Schroderuksen teosehdotuksen muotokieleltään ja visuaalisuudeltaan feminiinisenä, korumaisena ja kepeänä. PIQUE-NIQUE on visuaalisesti kiinnostava teos, joka elää muuttuvien valaistusolosuhteiden myötä. Teos luo sijoituspaikkaansa ylellisen tunnelman, se ikään kuin kehottaa katsojaa poimimaan paratiisin hedelmiä, Taina Erävaara kertoo.

Noora Schroderus
Noora Schroderus (s. 1982) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Hänellä on ollut useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Schroderuksen teoksia on esimerkiksi valtion, Wihurin ja eri säätiöiden taidekokoelmissa.

Säähavaintoja luo rakennukseen persoonallisia merkityksiä
Stig Baumgartnerin useasta osasta koostuva Säähavaintoja sijoittuu neuvottelukuutioiden alapinnalle. Teoksen aiheet viittaavat havaintoihin säästä ja ottavat suhdetta tilaa hallitsevaan lasikattoon: ne voi nähdä myös kattomaalauksina. Vapaamuotoisten öljyvärimaalausten muotokieli on pelkistetyn ornamenttimainen, ja käsinmaalatut teokset tuovat tilaan inhimillistä mittakaavaa: ne antavat tilan eri toiminnoille ja paikoille persoonallisia merkityksiä ja kenties myös nimiä.

Säähavaintoja 1
Stig Baumgartnerin useasta osasta koostuva Säähavaintoja sijoittuu neuvottelukuutioiden alapinnalle.

– Taiteellinen jury piti teosehdotuksen raikkaasta kädenjäljestä. Lisäksi teosten sijoittelu kuutioiden alle herätti juryn kiinnostuksen. Teoskokonaisuus nähtiin hyvällä tavalla monitulkintaisena, joka antaa tilaa katsojan kokemukselle. Ehdotuksessa oli myös kiinnostava pedagoginen viittaus maalaustaiteen historiaan ja taidekoulutukseen. Teos tuo värikkyyttä ja orgaanisuutta muuten kulmikkaisiin tiloihin luoden rakennukselle persoonallista identiteettiä, Erävaara kertoo.

Stig Baumgartner
Stig Baumgartner (s. 1969) on valmistunut kuvataiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta. Baumgartner on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on monissa kokoelmissa ja hän on toteuttanut myös useita julkisia taideteoksia.

Kalpa | Kallioperä | Fibroin tarkastelee kampuksen toimintaa ja tilaa
Shoji Katon teos Kalpa | Kallioperä | Fibroin koostuu suurista ja kevyistä silkkikankaista, pienistä, mutta raskaista lieriön muotoisista kivistä, sekä pienistä jalometallilla pinnoitetuista hyönteisistä. Elementit heijastavat valoa ja reagoivat ilman liikkeisiin. Teos tarkastelee kampusta moniulotteisena koko ajan kehittyvänä ja linkittyvänä aktiviteettien foorumina ja uusien yhteisöjen tulemisen tilana. Materiaaleihin liittyvä vieraus sisältää arvoituksellisia elementtejä ja herättää tulkintoja ja inspiroi – teos nostaa esiin ei-niin-helposti-vastattavia-kysymyksiä ja rohkaisee tarkastelemaan tuttuja käsitteitä, kuten aikaa ja materiaa, syvemmin.

Kalpa
Shoji Katon teos Kalpa | Kallioperä | Fibroin sijoittuu neuvottelukuution katolle.

– Jury piti ehdotusta huolellisesti laadittuna. Kiitettävää oli ehdotuksen moniulotteisuus ja käsitteellisyys sekä sen yhteydet teknologiaan, tieteeseen ja ihmisen hyvinvointiin. Hienovarainen teos muuttaa neuvottelukuution katon galleriaksi, kuvailee Erävaara.

Shoji Kato
Shoji Kato (s. 1969) on valmistunut kuvataiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta. Kato on pitänyt useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla sekä tehnyt julkisia taideteoksia. Hänen teoksiaan on kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.

Kilpailuehdotuksissa nykytaiteen kirjoa
Luonnoskilpailun taiteilijat valittiin avoimen portfoliohaun kautta. Korkeatasoisia portfolioita saapui 119 hakijalta, joiden joukosta kilpailun taiteilijoiksi kutsuttiin Stig Baumgartner, Hannu Karjalainen, Shoji Kato, Laura Könönen, Jani Ruscica, Panu Rytkönen, Noora Schroderus ja Timo Vaittinen.

Taiteellisen juryn mukaan kilpailuehdotukset olivat taiteellisesti kiinnostavia, ja niissä näkyi erilaiset nykytaiteen tekemisen tavat. Osassa teoksissa korostui taiteen tekemisen prosessi, kestävä kehitys ja työtapojen eettisyys. Teosehdotukset sisälsivät monipuolisesti erilaisia materiaalivalintoja, kuten kiveä, tekstiiliä, maalausta ja valokuvaa. 

Lue myös:

Tältä näyttää pian valmistuva EduCity
Tiedepuistoon tulee polkupyörätelinettä esittävä taideteos
KampusART-luonnoskilpailun taiteilijat on valittu

Lue myös

ElectroCity pysyy suljettuna ainakin tämän viikon

ElectroCity pysyy suljettuna ainakin tämän viikon

ElectroCityn katolla syttyi keskiviikkona 17.6. tulipalo. Tulipalo sai alkunsa katolla tehdyistä korjaustöistä ja se saatiin sammutettua myöhään keskiviikkoiltana.

Lue artikkeli
Uutinen
ElectroCityssä oli tulipalo

ElectroCityssä oli tulipalo

ElectroCityn katolla syttyi keskiviikkoiltana tulipalo. Tulipalo sai alkunsa katolla tehdyistä korjaustöistä ja se aiheutti runsaasti savua.

Lue artikkeli
Uutinen
Tältä näyttää pian valmistuva EduCity

Tältä näyttää pian valmistuva EduCity

Teknologiakiinteistöjen Turun ammattikorkeakoululle rakennuttama EduCity valmistuu kovaa vauhtia Joukahaisenkadulle Turun Tiedepuistoon. Kävimme katsomassa miltä työmaalla tällä hetkellä näyttää.

Lue artikkeli
Uutinen