Työelämän sovunrakentaja

Työelämän sovunrakentaja

Tämän viikon vastaantulija oli esiintymässä Teknologiakiinteistöjen Yritystä kehiin -aamiaistilaisuudessa.

Kuka olet ja mitä teet täällä?
Olen Katja Lundberg, Sovunrakentajat Oy:n toinen perustajista. Tänään olen täällä Vierailukeskus Joessa puhumassa työyhteisöjen murroksesta. Cave-teatteri on muuten mainio paikka pitää tilaisuuksia!

Mitä työhösi kuuluu?
Toimin työyhteisökehittäjänä ja konsulttina eli valmennan, konsultoin ja sparraan työyhteisöjä uudistumaan ja kehittymään. Työelämä on rajussa murroksessa, mikä tarkoittaa minun kohdallani positiivisia työkiireitä. Koen olevani etuoikeutettu, kun saan tehdä työtä, joka todella motivoi, sekä työskennellä hyvin erilaisten työyhteisöjen kanssa. Kumppaneitani ovat isot ja pienet työyhteisöt, julkiset organisaatiot sekä yritykset starupeista kansainvälisiin pörssiyhtiöihin. Kaikkia yhdistää tällä hetkellä samat haasteet – ihmisten kyky sopeutua muutosvauhtiin sekä uudistaa omia ajattelu- ja toimintatapojaan. Tässä työssä pääsee aitiopaikalta näkemään suomalaisen työelämän tilaa.

Minkälainen tausta sinulla on?
Olen koulutukseltani juristi. Minusta piti tulla verokonsultti, mutta löysin itseni aika nopeasti esimiestehtävistä ja huomasin, että ihmiset ja johtaminen kiinnostivat minua numeroita enemmän. Opiskelin työn ohessa pari JOKO-koulutusta, kouluttauduin systeemiseksi business coachiksi sekä työyhteisösovittelijaksi ja lopulta sertifioiduin henkilöprofiloijaksi, koska halusin ymmärtää ihmisten erilaisuutta paremmin. Koulutustaustani on sopiva yhdistelmä kovia ja pehmeitä elementtejä. Olen toiminut esimies- ja johtotehtävissä, pääanalyytikkona, HR-tehtävissä sekä strategisen työhyvinvointijohtamisen hankepäällikkönä. Viimeiset vuodet olen työskennellyt työyhteisövalmentajana ja konsulttina. Aika erilainen työura kuin mitä oikisaikoina ajattelin siitä tulevan!

Mikä sai sinut aikoinaan kiinnostumaan työyhteisöjen kehittämisestä?
Taidan olla perusluonteeltani kehittäjä ja uudistaja. Mutta siihen, että heräsin kiinnostumaan työyhteisöjen kehittämistehtävistä, tarvittiin kuitenkin ulkopuolisen henkilön ohjausta. Olin töissä tuolloin verohallinnossa ja silloinen yksikönjohtaja, Marjatta Partanen, tuli kysymään, että olisinko kiinnostunut kokeilemaan esimiestehtäviä ja johtamista Lohjan yritysverotusyksikössä. Tartuin haasteeseen ja sille tielle jäin. 

Minkälaisia ongelmia työpaikoilla useimmiten kohtaat?
Yleisin työpaikkojen haaste ovat erilaiset todellisuuskuvat organisaatioiden eri tasoilla ja niistä aiheutuva olettaminen ja ohikommunikointi. Meillä ihmisillä tuntuu olevan usein harhakäsitys, että muut tietävät ja ymmärtävät, mitä ajattelemme ja miten asioiden tulisi meidän mielestämme olla. Kuvittelemme myös, että jaamme automaattisesti saman kokemuksen tilanteissa. Näin ei suinkaan ole.

Minkälaisia vinkkejä antaisit työilmapiirin parantamiseen?
Työilmapiiri syntyy ihmisten välillä. Siihen vaikuttaa kaikki tekeminen ja tekemättömyys. Usein hyvin pienillä ajattelu- ja toimintatapojen muutoksilla voi olla suuria vaikutuksia työilmapiirin kehittymisen kannalta. Tässä pari vinkkiä:

1. Työpaikan kohtaamisten ja kommunikoinnin määrää tulisi ehdottomasi lisätä.  Ei tiedon välittämistä, vaan yhteistä pohdintaa ja ymmärryksen lisäämistä – mitä olemme tekemässä ja miksi?
2. Työpaikan toimijoiden ymmärrystä ihmisten erilaisuudesta tulisi mielestäni kehittää aktiivisesti. Jokainen haluaa onnistua omassa työssään ja todella harva haluaa tietoisesti aiheuttaa toisille harmia tai huonoa fiilistä. Jos näin tapahtuu, johtuu se usein ohikommunikoinnista sekä siitä, ettemme ymmärrä ihmisten erilaisuutta.
3. Valtaa ja vastuuta tulisi mielestäni jakaa työpaikoilla enemmän. Autonomian kasvu  ja mahdollisuus tehdä työtään koskevia päätöksiä lisää tutkitusti motivoituneisuutta ja motivoituneisuus taas parantaa työilmapiiriä.

Parasta juuri nyt?
Kyllä joka päivä on parasta. Näin itse ajattelen. Elämä on tässä ja nyt.

Pyörä, bussi, auto vai omat jalat?
Kaikille näille on oma aika ja paikka tilanteen mukaan. Pyörä kesällä, jalat portaissa.

Täydennä lausetta: Jos minä saisin päättää…
…niin ihmiset oppisivat ymmärtämään itseään ja toisiaan paremmin.

Lempipaikkasi Turun tiedepuistossa?
ElectroCityn aula

Terveisesi muille täällä liikkuville ihmisille?
Moikataan, kun tavataan!

Mitä aiot tehdä viikonloppuna?
Sain liput Mieskuoro Naskalien joulukonserttiin. Taidan mennä sinne!

Kiitos haastattelusta Katja ja hyvää joulukonserttia!

Lue myös

Sporttia parhaalla paikalla: salibandyilta 16.1.

Sporttia parhaalla paikalla: salibandyilta 16.1.

Seuraatko turkulaista salibandyä tai koripalloa? Etsitkö uusia yhteistyökumppaneita? Tervetuloa Turun Teknologiakiinteistöjen ja Maunon sekä FBC Turun ja Ura Basketin järjestämään Sporttia parhaalla paikalla -salibandyiltaan 16.1.! Ilta alkaa seurustelulla, tarjoiluilla sekä joukkueiden kuulumisilla, ja huipentuu FBC - Loviisan Tor -salibandyotteluun...

Lue artikkeli
Tapahtuma
Lumista joulua ja iloista uutta vuotta 2019!

Lumista joulua ja iloista uutta vuotta 2019!

Takana on taas yksi mahtava vuosi!

Lue artikkeli
Uutinen
Tervetuloa joulupuurolle ja -glögille!

Tervetuloa joulupuurolle ja -glögille!

Tervetuloa joulupuurolle ja glögille Teknologiakiinteistöjen toimistolle keskiviikkona 19.12. klo 8.30–10.00! Glögiä ja puuroa on tarjolla koko aamun ajan, joten jätä aamiainen väliin ja suuntaa töihin Teknologiakiinteistöjen toimiston kautta juuri sinulle sopivana ajankohtana. Paikalla on myös valokuvaaja, joten puuroa odotellessa voit kuvauttaa itsesi...

Lue artikkeli
Tapahtuma