Kohti helppoa, intuitiivista ja kestävää jätehuoltoa

Kohti helppoa, intuitiivista ja kestävää jätehuoltoa

Minkälaista on hyvä jätehuolto ja kuinka sitä kehitetään, pohtii Aino Ukkola blogissaan.

”Jätehuollossa on kyllä paljon kehitettävää ja esimerkiksi meidän usean kiinteistön keskitetty jätekeräyspiste kaipaa uudistamista”, todettiin heti ensimmäisissä tapaamisissa Turun Teknologiakiinteistöjen kanssa, kun kysyimme kestävään kehitykseen liittyviä haasteita. Tätä haastetta aloimme jumpata. On ollut ideointia, yritystapaamisia, työpaja ja pienimuotoinen kysely Werstaalla työskenteleville. Me kieppiläiset olemme googlanneet ja saaneet ideoita mm. pääkaupungista asti Kalasataman kokemuksista ja HSY:ltä.  

Haasteena jätehuollon fiksussa toteuttamisessa tuntuu olevan kokonaisuuden hallinta. Jos rakennusten suunnittelussa on jätehuolto jäänyt liian vähälle huomiolle, niin haastavaa siitä on toimivaa saada. Jätekeräyspaikat ovat usein sotkuisia ja keräysastioiden merkinnät sekavia. On turhaa tyhjennystrafiikkia.  Jätehuollon palvelut ovat kaiken kaikkiaan pirstaloituneet. Jätehuolto on erillinen osa muuta toimintaa. 

Keskusteluissa Teknologiakiinteistöjen kanssa teimme seuraavanlaisia päätelmiä. Kun unelma jätteettömyydestä lienee utopiaa, niin ainakin jätekeräyspisteiden tulee olla selkeitä, turvallisia ja helppoja paikkoja. Jätehuollon tulee olla suunniteltu siten, että vaikka ihminen on laiskuuteen taipuvainen, niin hän jopa haluaa lajitella jätteensä viimeisen päälle.

Hyvä jätehuolto on käyttäjälähtöistä ja intuitiivista. Koko ketju on kunnossa.  

Ideakilpailuun voi osallistua kuka tahansa kaupunkilaisista yrityksiin.

Miten sitten etenemme? Turun Teknologiakiinteistöt avasi juuri ideakilpailun saadakseen ideoita sovellettaviksi sekä otettavaksi huomioon myöhemmin tehtävässä jätehuollon kilpailutuksessa. Ideakilpailuun voi osallistua kuka tahansa kaupunkilaisista yrityksiin. 

 ”Paras tilanne on, kun löytyy käyttäjien arkea helpottavia ratkaisuja. Haluamme myös osaltamme kirittää jätehuoltoa alana innovatiivisuuteen. Tietenkin toimimme myös Turun kaupungin hiilineutraalisuustavoitteiden mukaisesti”, toteaa Teknologiakiinteistöjen riskienhallinta- ja vastuullisuuspäällikkö Erkki Oikarinen. 

Jätehuollon ideakilpailu on käynnissä 25.4.2021 asti. Kannattaa osallistua kilpailuun hyvillä oivalluksilla ja pidemmällekin pohdituilla ideoilla. Paras idea palkitaan 2000 euron rahapalkinnolla. Käyttöön sovellettavat muut ideat palkitaan tapauskohtaisesti.  Osallistu siis paitsi palkinnon toivossa, niin myös kestävämmän kaupungin parhaaksi.

Jätehuollon ideakilpailun lisätiedot ja osallistumisohjeet.

Kiertotaloutta edistävät pilotit TurunTiedepuistossa

Turun Tiedepuisto on rohkean kehityksen ja kokeilujen alusta
Ruokahävikistä hyviksi teoiksi
Kohti helppoa, intuitiivista ja kestävää jätehuoltoa 

Aino Ukkola
Projektipäällikkö
Turku Science Park Oy
Lisäksi kiertotalouden pilotteja ovat kehittämässä Lotta Mujo ja Sofia Pihlava Turku Science Park Oy:stä.

Pilotteja kehitetään osana 6Aika Kestävien kaupunginosien kumppanuusmalli KIEPPI -projektia, jossa Turku Science Park Oy kehittää Turun Tiedepuistoa, Tampereen kaupunki Hiedanrantaa ja Espoon kaupunki Keran aluetta.

Lue myös

Tutustu LinkCityyn uudella sivustolla

Tutustu LinkCityyn uudella sivustolla

Teknologiakiinteistöjen uusimpaan hankkeeseen, Lemminkäisenkadulle suunniteltuun LinkCityyn, on nyt mahdollista tutustua LinkCityn omalla nettisivustolla.

Lue artikkeli
Uutinen
Teknologiakiinteistöt mukana Earth Hour -tapahtumassa

Teknologiakiinteistöt mukana Earth Hour -tapahtumassa

Turun Teknologiakiinteistöt osallistuu Earth Houriin tänäkin vuonna.

Lue artikkeli
Uutinen
Osallistu jätehuollon ideakilpailuun

Osallistu jätehuollon ideakilpailuun

Oletko keksinyt idean, kuinka oikean kierrätyslaatikon voisi löytää helpommin? Onko sinulla ajatuksia siitä, kuinka parantaa kierrätystä? Saatamme etsiä juuri sinun ideaasi. Tule mukaan kehittämään tulevaisuuden jätehuoltoa!

Lue artikkeli
Tapahtuma