Kuinka selättää väsymys? Fysioterapeutti vastaa

Kuinka selättää väsymys? Fysioterapeutti vastaa

Kati Virtanen on uniergonomiaan erikoistunut fysioterapeutti, joka näkee työssään kiireen vaikutukset ihmisten palautumiseen.

Mikä avuksi, jos illalla ei uni tule, heräilee öisin tai aamulla väsyttää? Kysyimme uniergonomiaan erikoistuneelta fysioterapeutti Kati Virtaselta, kuinka selättää väsymys ja lisätä omaa hyvinvointiaan niin töissä kuin vapaalla.

Työikäisten jaksamisen suurimpia ongelmia ovat stressi ja jatkuva tavoitettavissa oleminen, sanoo unen asiantuntija Kati Virtanen.

– Nukkumiseen ei yksinkertaisesti jää aikaa, kun pitää olla tehokas kellon ympäri.

Virtaselle uni on pyhä asia: sitä ei häiritä makuuhuoneeseen tuotavilla älylaitteilla eikä töillä. Tätä viestiä hän vie eteenpäin myös työssään Unikulmassa, jossa hän on opastanut ihmisiä hyvään uneen jo 15 vuoden ajan.

Nukkumisergonomiaan Virtanen keskittyi myös suorittaessaan fysioterapeutin ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Tampereen ammattikorkeakoulussa 2021-2022. Opinnäytetyössään hän tutki hyvinvointivalmennuksen vaikutusta elintapoihin ja uneen.

– Nukkumiseen vaikuttavat kaikki asiat työelämästä perheeseen ja harrastuksiin. Jatkuvan kiireen vuoksi vapaapäivät eivät palauta ja lomalla ensimmäinen viikko menee helposti uupumuksesta toipuessa.

Ongelmia kärjisti korona, jolloin työaikaa ja vapaa-aikaa oli vaikea erottaa toisistaan. Kotona töitä tehdään helposti pitkälle iltaan, jolloin työmoodi on jatkuvasti päällä, mikä kuormittaa ja aiheuttaa uniongelmia. Mikä asialle voisi tehdä?

On tärkeää erottaa työaika vapaa-ajasta. Helpoiten se onnistuu, jos tekee työt työpaikalla ja kotona keskittyy muihin asioihin.

– On tärkeää erottaa työaika vapaa-ajasta. Helpoiten se onnistuu, jos tekee työt työpaikalla ja kotona keskittyy muihin asioihin.

Riippumatta siitä, missä töitä tekee, kannattaa työpäivä jaksottaa minuutin mittaisilla mikrotauoilla, jolloin aivot palautuvat työstä. Mikrotauoilla voi tehdä mitä tahansa, kunhan se ei liity töihin – katsoa vaikka ikkunasta ulos tai keskittyä vain hengittämiseen.

– Mikrotauot auttavat jaksamaan ja hyvä muistisääntö on, että mitä kiireisempi työpäivä on, sitä tärkeämpää taukoja on pitää. Ilman niitä työteho kärsii ja ihminen on työpäivän jälkeen aivan loppu eikä illalla unikaan tule.

Hyvää unta kannattaa edistää myös tarkkailemalla omia ruokailutottumuksiaan. Päivän aikana syöty raskas ruoka laittaa suoliston koville ja jos veden juominen on päivällä jäänyt vähiin, saattaa ihminen kuivua yöllä. Myös kahvin juontia kannattaa rajoittaa ainakin iltaisin, mahdollisuuksien mukaan myös päivällä.

Mutta mikä avuksi, jos elämäntavat ovat kunnossa, mutta silti aamulla väsyttää tai kolottaa?

– Jos sänky ei tue ja joudut aina hakemaan avuksi tyynyjä, pyörit paljon, sattuu, pistelee tai puutuu, on aika pohtia uuden sängyn hankintaa. Toisaalta uusikin sänky voi olla täysin epäsopiva eikä sänky taatusti parane vanhetessaan. Tärkeintä on, että patja on hyvä juuri sinulle – puoliso kun saattaa haluta nukkumiselta aivan eri asioita, joten sama patja harvoin sopii molemmille, Virtanen päättää.

Lue myös

Turun Tiedepuistoon valmistui kaupungin suurin pysäköintilaitos

Turun Tiedepuistoon valmistui kaupungin suurin pysäköintilaitos

Turun Tiedepuistossa avataan torstaina 19.1.2023 kymmenkerroksinen ja noin tuhatpaikkainen ParkCity. Se tuo helpotusta alueen pysäköintitilanteeseen. ParkCityssä voi pysäköidä ilmaiseksi tammikuun loppuun asti.

Lue artikkeli
Uutinen
Sporttia parhaalla paikalla -tapahtuma keräsi salibandyn ystävät Jokeen

Sporttia parhaalla paikalla -tapahtuma keräsi salibandyn ystävät Jokeen

Teknologiakiinteistöjen tapahtumakevät alkoi heti vuoden alussa perinteikkäällä Sporttia parhaalla paikalla -tapahtumalla, joita on järjestetty jo kymmenen vuoden ajan.

Lue artikkeli
Uutinen
Sporttia parhaalla paikalla: salibandyilta

Sporttia parhaalla paikalla: salibandyilta

Lähtsitkö katsomaan kaupungin parasta salibandya hyvässä seurassa? Tervetuloa Teknologiakiinteistöjen, TPS Salibandyn ja FBC Turun järjestämään salibandyiltaan perjantaina 13.1.

Lue artikkeli
Tapahtuma