Kuinka Tiedepuistossa säästetään talven aikana energiaa?

Kuinka Tiedepuistossa säästetään talven aikana energiaa?

Turun Tiedepuistossa vastataan Ukrainan sodan aiheuttamaan energiakriisiin erilaisilla energiansäästötoimilla. Nämä toimet edistävät sähkön riittävyyttä tulevana talvena.

Teknologiakiinteistöille energiansäästö on tuttua jo entuudestaan, mutta nyt toimia lisätään entisestään. Kuinka energiaa pystytään vielä säästämään, Teknologiakiinteistöjen ylläpitopäällikkö Jani Jeromaa?

– Ensisijainen energiansäästökeino on varmasti kaikille kodeistakin tuttu huonelämpötilojen tarkistus. Tavoitteena on 21 asteen lämpö, mikä voi osassa toimitiloja tarkoittaa lämpötilojen laskua yhdellä–kahdella asteella.

Lämpötilojen pienikin lasku on tärkeää kahdesta syystä, selventää Jeromaa.

– Vaikka kiinteistöjämme lämmitetään kaukolämmöllä, tarvitaan lämmön siirtämiseen sähköä. Toinen syy lämpötilojen laskuun liittyy kulutushuippuihin varautumiseen: jos kaukolämpöä pystytään säästämään, voidaan ennaltaehkäistä tilannetta, jossa Turku Energia joutuisi kovimmilla pakkasilla tuottamaan kaukolämpöä varavoimalla eli kivihiilellä.

Lämpötilojen tarkistuksen ohella merkittäviin säästöihin pyritään ilmanvaihtokoneiden säädöillä. Normaalisti ilmanvaihtokoneet käyvät täydellä teholla työpäivän aikana, mutta nyt niitä tullaan mahdollisuuksien mukaan säätämään siten, että koneita käytetään aamuisin ja iltapäivisin pienemmällä teholla.

Sammuta valot ja sähkölaitteet, kun et tarvitse niitä, äläkä juoksuta turhaan lämmintä vettä.

– Useimmissa toimitiloissamme aikaiset aamut ja myöhäiset iltapäivät ovat melko hiljaisia, joten säätämällä ilmanvaihtoa pienemmäksi näinä ajankohtina saadaan säästöjä, joilla ei ole vaikutusta tilojen käyttäjille.

Energiansäästöön pyritään myös erilaisilla valaistukseen liittyvillä toimilla, joista ehkä näkyvin on mainosvalojen sammutus yöksi. Niin ikään pitkäjänteinen työ loisteputkivalaisimien vaihtamiseksi energiaa säästäviksi led-valaisimiksi jatkuu.

– Etenkin parkkihalleissa loisteputkia on ollut paljon, joten yhteisvaikutukseltaan tälläkin toimenpiteellä saadaan aikaan varsin merkittävää säästöä. Tiettyihin tiloihin voidaan myös asentaa läsnäoloantureita, jotka sammuttavat valot automaattisesti, kun tiloissa ei ole ketään.

Uusimpana keinona säästövalikoimaan Teknologiakiinteistöt on tuomassa sähkön kysyntäjoustoa, joka on jo käytössä InfraCityssä. Kysyntäjousto tarkoittaa sitä, että tietyt laitteet kytkeytyvät automaattisesti pois päältä sähkökulutuksen ollessa korkeimmillaan. Tämä vapauttaa sähköä muiden, mahdollisesti kriittisten toimijoiden käyttöön.

– Valmistaudumme parhaillaan EduCityn ja CivilCityn liittämiseen osaksi Turku Energian kysyntäjouston poolia. InfraCityssä kysyntäjoustoa on hyödynnetty jo viime talvena ja kokemukset ovat olleet positiivisia.

Entä mitä yksittäiset tilojen käyttäjät voivat energiaa säästääkseen tehdä?

– Toimitiloissa pätevät aivan samat lainalaisuudet kuin kotona: sammuta valot ja sähkölaitteet, kun et tarvitse niitä, äläkä juoksuta turhaan lämmintä vettä, Jeromaa päättää.

Lue myös

IndustryCityssä vietettiin harjannostajaisia

IndustryCityssä vietettiin harjannostajaisia

Itäharjulla sijaitsevan IndustryCityn rakentaminen on edennyt hyvää vauhtia ja tiistaina 15.11. vietettiin rakennuksen harjannostajaisia.

Lue artikkeli
Uutinen
TET-harjoittelija kertoo: Tällaista on Tiedepuistokierroksella

TET-harjoittelija kertoo: Tällaista on Tiedepuistokierroksella

Teknologiakiinteistöissä viikon TET-harjoittelussa ollut Saimi Rahikainen osallistui Teknologiakiinteistöjen järjestämälle Tiedepuistokierrokselle. Mikä asia kierroksella oli liian hurja valtaosalle osallistujista?

Lue artikkeli
Uutinen
Are muutti Turun Tiedepuistoon

Are muutti Turun Tiedepuistoon

Talotekniikkayritys Are löysi uudet toimitilat Turun Tiedepuistosta. Mikä sai Aren muuttamaan ja kuinka arki uudessa ympäristössä on käynnistynyt?

Lue artikkeli
Uutinen