Miia ja unelmatyö korujen parissa

Miia ja unelmatyö korujen parissa

Viikon vastaantulija tavattiin 27.2.2019 Yritystä kehiin -aamiaistilaisuudessa, jossa hän oli esiintymässä.

Kuka olet ja mitä teet täällä?
Olen Miia Saarikko, matkalla kertomaan Tammi Jewelleryn ja Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvan yhteistyönä syntyneestä Ystävyys-korumallistosta. Turku Business Region, Länsi-Suomen elokuvakomissio ja Turun Teknologiakiinteistöt järjestävät aiheesta Yritystä kehiin -aamiaisseminaarin. Puheenvuoroni tarkoitus on kertoa Turun seudun yrityksille case-esimerkki siitä, miten elokuvatuotantoa on hyödynnetty liiketoiminnassa ja miten syntyi lisenssituotteena Onneli ja Anneli Ystävyys -koru. Näihin aikoihin viime vuonna olin vastaavanlaisessa seminaarissa kuulemassa esimerkkejä siitä, miten Turun alueelle houkutellaan elokuvatuotantoja ja millaisia liiketoimintamahdollisuuksia ne luovat alueen yrityksille. Silloin kerrottiin, että Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuva kuvataan Turussa kesällä 2018. Idea Ystävyys-korusta sai tuolloin alkunsa, ja luovan prosessin jälkeen ensimmäinen koru syntyi juuri elokuvan kuvauksien kynnyksellä. Jouluna 2018 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa tyttöjen yllä loistivat kukka-aiheiset riipukset ystävyyden symbolina, juhlistamassa Onneli ja Anneli -kirjojen kirjoittaja Marjatta Kurenniemen syntymän 100-vuotisjuhlavuotta. Onneli ja Anneli Ystävyys -korumallisto on tullut ystävänpäivänä 2019 myyntiin kultasepänliikkeisiin ja mielenkiinnolla odotamme, miten se menestyy kevään ja kesän juhlasesongissa.

Mistä tulet ja mitä teet siellä?
Olen kotoisin Kaarinasta, jossa asun nykyisinkin perheeni kanssa. Perheeseeni kuuluvat mieheni, 6- ja 8-vuotiaat pojat sekä Sulo-mäyräkoira. Elämme lapsiperheen arkea ja nautimme sen pienistä iloista. Harrastan kuntoliikuntaa, rakastan ruoanlaittoa ja uusien asioiden ideoimista.

Kerro työstäsi
Olen työskennellyt Tammi Jewelleryn brändin rakentamisen, visuaalisen suunnittelun ja tuotekonseptoinnin parissa nyt muutaman vuoden, toisena omistajana Alpo Tammen 1954 perustamassa yrityksessä. Tehtäväni on ollut nostaa vanha yritys ja sen vankka osaaminen esille sekä antaa yritykselle jatkumo Tammen perheen jäätyä toiminnasta pois. Työni Tammella on ollut johtaa muutosta. Työskentely uudella alalla on ollut haastavaa, mutta erittäin antoisaa, ja työ on ollut todella monipuolista.

Mitä olet opiskellut ja miten päätynyt nykyiseen työpaikkaasi?
Olen opiskellut Turun ammattikorkeakoulussa markkinointia. Koen, että se oli juuri oikea paikka minulle. Olen ollut onnekas saadessani lähes koko urani ajan tehdä markkinointiin liittyvää, hyvin visuaalista ja luovaa työtä. Ensimmäinen työpaikkani valmistumisen jälkeen oli silloisessa Mainostoimisto Satumaassa, jossa olin sihteerinä ja avustamassa projektipäälliköitä. Sen jälkeen sain luoda oman tehtävänkuvani voimakkaasti kasvaneessa kenkäketju Mekassa, jossa vastasin brändin luomisesta ja myymäläsuunnittelusta sekä markkinoinnista. Mekka avasi uusia myymälöitä eri puolille Suomea, joten kauppakeskukset tulivat minulle tutuksi. Niinpä etenin Skanssin markkinointipäälliköksi vastaamaan silloin uuden kauppakeskuksen lanseerauksesta. Äitiyslomalla pohdin, voisiko minulla olla oma yritys, jossa pääsen tekemään luovaa työtä. Kuulin isältäni silloin, että Tammen Koru Oy saattaisi tarvita jatkuakseen panostusta markkinointiin ja että me voisimme mennä keskustelemaan asiasta lähemmin. Työ Tammella onkin täyttänyt kaikki ne haaveet, joita minulla oli. Sain nostaa esille Tammen vahvan korunvalmistusosaamisen, omaleimaisen muotokielen sekä hienostuneen käsityön sekä samalla rakentaa jotain omaa tultuani toiseksi omistajaksi tähän vanhaan korumuotoilutaloon. Haaveeni on, että Tammi yhä vahvistuu ja kasvaa sekä pääsee esille myös kansainvälisesti.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Pienessä yrityksessä tehtävät ovat todella monipuoliset. Toimistotyö vie suurimman osan päivästäni mutta vastapainona on luova ja monipuolinen visuaalinen suunnittelutyö.  Kaikkein kiehtovinta on uuden malliston suunnitteluun osallistuminen: prosessi, jossa ajatus muotoutuu ensin konkreettiseksi tuotteeksi, sitten mallistoksi, tuotannoksi, kuviksi, mainoksiksi ja lopulta asiakkaan antamaksi kiitokseksi! Toisinaan käyn tapaamassa asiakkaita, korualan messuilla tai kouluttamassa myyjähenkilökuntaa. Työpäivän kruunaavat valmiiksi tulleet tehtaan tilaukset, upeat korut, jotka lähtevät asiakkaille.

Miten päädyitte tekemään yhteistyötä Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvan tuotannon kanssa?
Yhteistyö elokuvayhtiön kanssa alkoi tasan vuosi sitten elokuvaseminaarin myötä. Keskustelimme elokuvatuotantoyhtiön edustajan kanssa siitä, voisimmeko toteuttaa Onneli ja Anneli -korun. Esiteltyämme korumuotoiluosaamistamme lähemmin keskustelut johtivat ensimmäisiin protomalleihin, ja lopulta molemminpuoliseen innostukseen sinetöidä yhteistyö ja lähteä valmistamaan kokonaista korumallistoa.

Millaista yhteistyö oli ja onko luvassa jatkoa?
Yhteistyö elokuvan tuottajan Zodiak Finlandin kanssa oli erittäin positiivinen kokemus. Molemmat osapuolet kokivat, että koru on heille lisäarvoa tuottava elementti ja kunnianosoitus niin kirjojen kirjoittajaa kuin elokuvien tekijöitä kohtaan. Korut ovat juuri tulleet markkinoille mutta jäävät Tammen mallistoon pitkäksi aikaa, kuten muukin tuotantomme. Erityisesti meitä kiinnostaa, miten Onnelin ja Annelin tarina kehittyy, pääsevätkö elokuvat kansainväliseen levitykseen ja syntyykö Onnelin ja Annelin ympärille jopa matkailukohde.

Onko korumaailmassa näkyvissä tiettyjä trendejä tällä hetkellä? Millaisia koruja ihmiset haluavat?
Meille on hyvin tärkeää luoda aikaa kestäviä koruja ikuisista materiaaleista, mikä on trendi yleisemminkin korualalla. Kaikki käyttämämme kulta on kierrätettyä. Nyt valmistuva koru on täysin korjattavissa uudenveroiseksi myöhemmin ja kaikki sen materiaali hyödynnettävissä, jos siitä halutaankin valmistaa jotain muuta. Ihmiset teettävät itselleen yhä enemmän sormuksia ja koruja sekä muokkauksia vanhoihin koruihin. Edulliset asustekorut, joiden elinkaari on lyhyt, ovat toisaalta kasvattaneet suosiotaan useita vuosia. Yhä useampi kuluttaja kuitenkin onneksi haastaa itseään miettimään kestävämpiä valintoja. Voisi sanoa, että nyt on aidon korun aika, kun haetaan kestävää, kierrätettyä, yksilöllistä, korkealaatuista ja lähellä tuotettua design-korua.

Parasta juuri nyt?
Työssäni on juuri nyt hienoa nähdä isojen projektien valmistumisia ja luovan työn konkreettisia tuloksia. Tammen visuaalisen maailman luominen, brändin rakentaminen ja uudelleen esille nostaminen sekä kokonaisvaltaiseen uudistukseen liittyvät erilaiset projektit ovat loksahtaneet pikku hiljaa paikoilleen. On mahtavaa saada iloita siitä, että työ on saanut erinomaisen vastaanoton asiakkaiden ja kuluttajien keskuudessa. Nyt on toisaalta taas aika taas mennä eteenpäin uusin ajatuksin!

Pyörä, bussi, auto vai omat jalat?
Ilman omaa autoa en tulisi toimeen mutta uusi harrastukseni, juokseminen, vie minut ulkoilemaan jalkojen päälle yhä useammin.

Suosikkipaikkasi Turun tiedepuistossa?
Suosikkini taitaa olla pikimusta, vaikuttava Vierailu- ja innovaatiokeskus Joen Cave-teatteri, jossa pidän puheenvuoroni. Tilan kruunaa erittäin hyvä akustiikka.

Täydennä virke: Jos minä saisin päättää…
…Suomi säilyisi palana paratiisia, jossa on puhtaat vedet, rikas biodiversiteetti ja asutusalueiden läheisyydessä paljon monipuolista luontoa luomassa ihmisille hyvinvointia. Suomi olisi edelläkävijä puhtaan, terveellisen ja kestävän ruoantuotannon maana.

Mitä aiot tehdä viikonloppuna?
Lauantaina olen asiakkaan luona Helsingin Stockmannilla esittelemässä Tammi Jewellery Wedding -mallistoa Finnish Jewellery Hall of Fame -päivässä. Muuten on suunnitteilla rentoutua perheen kanssa, kutsua ystävät kylään ja haaveilla kesästä.

Miia, kiitos haastattelusta ja menestystä korujen parissa!

Lue myös:
Konsta uudistaa tapahtumaviestintää
Jouni seuraa toimistotrendejä näköalapaikalta
 

Lue myös

Anastasia ja Petra, generalistit uravalmennuksessa

Anastasia ja Petra, generalistit uravalmennuksessa

Keitä olette ja mitä teette täällä? Olemme Anastasia Kisialiova ja Petra Sirviö, Turun yliopiston työelämäpalveluiden uravalmennuksessa olevia opiskelijoita. Meillä on meneillään ”päivä töissä” -vierailu, joka liittyy kuusiviikkoiseen valmennusohjelmaamme. Kerroimme valmennuksen alussa kiinnostuksen kohteistamme ja tämän perusteella meille valittiin...

Lue artikkeli
Blogi
Yritystä kehiin -aamiaistapahtuma 3.4.: Mitä väliä sillä on, mitä syö?

Yritystä kehiin -aamiaistapahtuma 3.4.: Mitä väliä sillä on, mitä syö?

Miksi työajalla tapahtuvaan ruokailuun kannattaa panostaa? Eikö se riitä, jos hotkaisee pari voileipää ja jugurtin omalla työpisteellään, samalla tietokonetta naputellen? Haittaako se mitään, jos jättää lounaan väliin?

Lue artikkeli
Tapahtuma
Unica ICT-Cityn ja Kampuksen ravintolatoimijaksi

Unica ICT-Cityn ja Kampuksen ravintolatoimijaksi

Turkulainen ravintola-alan yritys Unica tulee ravintolatoimijaksi Joukahaisenkadulla sijaitsevaan ICT-Cityyn sekä sen viereen parhaillaan rakennettavaan Kampukseen. Unican valinta palveluntarjoajaksi tapahtui Teknologiakiinteistöjen järjestämän kilpailutuksen kautta. Kilpailussa tarjoukset saatiin viideltä eri toimijalta. Voittajan valinta perustui sen...

Lue artikkeli
Uutinen