Mikä näkyy?

Mikä näkyy?

Neljätoista vuotta olen istunut BioCityn katutasossa lasikopissa. Ensin hiukan pienemmässä ja syrjäisemmässä ja loppukesästä lähtien isommassa, keskellä aulaa, kaikkien ohikulkijoiden nähtävänä. Tänä aikana useampikin on ihmetellyt, että mitä me siellä oikein teemme, työtoverini ja minä. Vuosien varrella olen silloin tällöin itsekin miettinyt ihan samaa. Ja kysyttäessä en ole aina osannut kuvailla toimenkuvaani kunnolla: kateeksi käy lentäjää, lääkäriä, kokkia ja rokkitähteä. Heidän ei tarvitse selitellä – kaikki tietävät, mitä he tekevät. Heidän työnsä tulos on selvästi nähtävissä.

Sen lisäksi, että Turun Teknologiakiinteistöt omistaa melkoisen määrän seiniä ympärillämme, se haluaa olla myös palveluyritys. Jälleen yksi tyhjä muotisana muiden joukossa? Uskallan väittää toisin, sillä näiden vuosien varrella olen oppinut yhtä ja toista palveluista. Tärkeimpänä opetuksena ehkä on se, että palvelut eivät aina ole näkyviä mutta antaapa olla, jos palvelut puuttuvat tai ne ovat huonoja: jo näkyy. Oma filosofiani palveluiden tuottamisen suhteen onkin se, että koitetaan tehdä asiat eleettömästi mutta viimeisen päälle: tavoitteena on, että asiat sujuvat ihan huomaamatta.

Olen onnekseni päässyt vierailemaan useammankin kerran kodeissa, jotka joskus sijaitsivat rautaesiripun tuolla puolen. Poikkeuksetta ne ovat olleet lämminhenkisiä, hiukan kuluneen oloisia, mutta viihtyisiä ja ystävällisiä paikkoja. Vieraanvaraisuus on ollut aina vallitseva tunnelma. Palvelu on pelannut ja vieras viihtynyt. Mutta yhtä lailla poikkeuksetta näiden betonikolossien porraskäytävät ovat olleet kylmiä, pimeitä, hoitamattoman näköisiä ja pelottaviakin. Kun taas kotoisissa porraskäytävissämme kaikki on yleensä tiptop emmekä edes ajattele, että se on joidenkin ihmisten työn seurausta. Meille viihtyisä ja puhdas porraskäytävä on niin itsestään selvä asia, että emme edes huomaa sitä. Se on muuttunut näkymättömäksi. Ja useille meistä näkymättömiksi ovat tulleet myös ihmiset ja yritykset, jotka tätä itsestäänselvyyttä ylläpitävät.

Kuten monella meistä asia on, suurin osa omastakin työstäni on näkymätöntä, kulisseissa tapahtuvaa puurtamista. Ajoittain tällä alalla työtä tehdään myös juuri porraskäytävissä. Jos minun ja koko Turun Teknologiakiinteistöjen työ lopulta näkyy sellaisena kuin tahdomme – tyytyväisinä asiakkaina ja muina ihmisinä Turku Science Park pullollaan, viihtyisinä työpaikkoina, mukavina soppina siellä täällä – se taatusti näkyy hymynä meidän kaikkien kasvoilla, vaikka itse työ pysyisikin näkymättömänä.

Marko Mäenpää
Turun Teknologiakiinteistöjen palveluasiantuntija


Kulisseissa tapahtuu.

Lue myös

Onko kiire? Pidä tauko!

Onko kiire? Pidä tauko!

”Ihan hirveä kiire, en nyt ehdi, pakko jäädä tekemään tämä loppuun.” Kuinka usein oletkaan kuullut nuo sanat? Tai sanonut ne itse? Väitän, että useasti - minä ainakin olen. Joku kysyy kahville tai muuten vain tauolle, mutta on niin kiire, etten ehdi osallistua. Dedikset painavat, useampi juttu olisi pitänyt tehdä jo eilen, tai paremminkin edellisellä...

Lue artikkeli
Blogi
Siivouspalveluiden tuottaja vaihtui

Siivouspalveluiden tuottaja vaihtui

ICT-talon sekä BioCityn, DataCityn ja Datakulman yleisten tilojen siivouksesta huolehtiva yritys on vaihtunut. Maanantaista 2.12. alkaen tiloja siivoaa Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Arkea.

Lue artikkeli
Uutinen
Mestari tuli taloon

Mestari tuli taloon

Turku Science Park – alueen palvelutoiminnan perustuksiin lyödään marraskuun alussa huomattava merkkipaalu. Vuonna 1993  BioCityssä kokous – ja kongressipaikkana aloittanut Mauno Koivisto –keskus kokee merkittävän uudistuksen. Uusi kokous- ja ravintolapalvelumme Mauno tuo alueellemme ennennäkemättömän käyttäjäpalvelun.

Lue artikkeli
Blogi