Mikon piinapenkki

Mikon piinapenkki

Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen on värikäs persoona, jonka mielipiteet ja johtamistyyli herättävät ihmisissä kiinnostusta. Laitoimme Mikon piinapenkkiin ja teimme hänelle hiukan erilaisen Viikon vastaantulija -haastattelun, joka paljastaa kaiken mitä olet aina halunnut Mikosta tietää. Mitä pidemmälle haastattelu etenee, sitä vaikeammiksi kysymykset muuttuvat - kannattaa siis lukea loppuun asti!

Minkälainen tausta sinulla on?
Olen valtiotieteiden maisteri Turun yliopistosta. Pääaineenani opiskelin kansantaloustiedettä, jonka ydinkysymys liittyy siihen, mikä on optimaalisin tapa tehdä asioita. Olen myös tekniikan lisensiaatti Otaniemestä, jossa tutkin kiinteistörahoitusta. Ennen Teknologiakiinteistöihin tuloa olen työskennellyt Turun kaupungilla, Reale Oy:ssä, PWC:llä ja KTI Kiinteistötiedossa. Koko työhistoriani liittyy kiinteistöihin: omistamiseen, rahoittamiseen sekä siihen, kuinka kiinteistöistä saadaan ulos maksimaalinen tuotto.

Mikä sai sinut aikoinaan kiinnostumaan kiinteistöistä ja kiinteistösijoittamisesta?
Olen aina pitänyt rakennuksista ja arkkitehtuurista. Ympäristö ja rakennukset ovat pysyviä ja haluan jättää oman jälkeni kaupunkikuvaan. Aikoinaan halusin arkkitehdiksi, mutta sitten tajusin, että rakennusten tilaajan mahdollisuudet vaikuttaa rakennuksiin ja ympäristöön ovat paljon suuremmat kuin yksittäisen arkkitehdin, joka ehtii elinaikanaan suunnitella vain hyvin rajatun määrän rakennuksia.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta kiinteistösijoitusyhtiö?
Minulle tulee mieleen kaksi sanaa: vanhoillisuus ja mahdollisuus. Kiinteistöalalla toimintamalli on hyvin perinteinen ja asioita tehdään kuten on aina tehty, mutta kun asiaa katsoo vähän eri suunnasta kuten me Teknologiakiinteistöissä olemme tehneet, antaa se loputtomat mahdollisuudet tehdä juttuja uudella, erilaisella tavalla.

Sinulla on kuusi lasta. Kuinka onnistut yhdistämään perhe- ja työelämän?
Vastaamme vaimoni Kaisan kanssa joustavasti perheen arjen pyörittämisestä. Välillä minä otan enemmän vastuuta siitä, ja todella paljon useammin taas vaimoni. Meillä on myös laaja tukiverkosto, joka auttaa tarpeen tullen. Suuressa perheessä on pakko priorisoida eikä kaiken tarvitse olla täydellistä, vaan riittää, että asiat menevät hyvin.

Valtaosa Teknologiakiinteistöjen työntekijöistä on tullut yhtiöön töihin joltakin muulta kuin kiinteistöalalta. Mistä se johtuu?
Olen pyrkinyt rakentamaan tiimiä niin, että teemme asioita toisin kuin kiinteistöalalla on totuttu. Jotta se on mahdollista, pitää yhtiössä työskentelevien ihmisten tulla muilta aloilta. Yleensä kiinteistöalalla työskentelee tietyn tyyppisiä ihmisiä, mutta meillä kiinteistöt ovat vain yksi osa kokonaisuutta. Asiakkaidemme tarpeet ja miljoona muuta asiaa edellyttävät, etteivät kaikki yhtiössä työskentelevät ihmiset ole samasta diplomi-insinöörimuotista. Haluan, että meillä on töissä yksilöitä, joilla on vahvat näkemykset sekä omat roolinsa ja tehtävänsä, mutta heidän pitää ymmärtää kuinka tiiminä toimitaan.

Minkälainen on johtamisfilosofiasi?
Luotan tiimeihimme ja niiden vetäjiin, mutta minulla on vastuu siitä, että tiimi ymmärtää mitä siitä halutaan. Arjen päivittäiset ratkaisut tulevat asiantuntijoilta, mutta suunta, johon olemme menossa, tulee omistajilta. Minun tehtäväni on ymmärtää, mikä se on, sekä varmistaa että myös tiimit ymmärtävät sen.

Teknologiakiinteistöissä on töissä ihmisiä, jotka haluavat työskennellä siellä juuri sinun vuoksesi. Mitä ajattelet siitä?
Yhtäältä se on hämmentävää, mutta toisaalta minäkin olen täällä, koska haluan tehdä töitä heidän kanssaan. Meillä on kiva tiimi ja haluan olla osa tätä joukkuetta.

Mikä on ollut työurasi vaikein hetki?
Niitä on ollut useita. Yleensä ne ovat liittyneet siihen, ettei jokin hanke ei ole mennyt kuten olisin halunnut. Vaikeita ovat tietenkin olleet myös ne hetket, joissa olen joutunut sanomaan jollekin ihmiselle, ettei tämä ole sinun hommasi, vaikka hän olisi tehnyt parhaansa. Kyse ei ole siitä, että ihminen olisi jotenkin huono tai väärä, vaan siitä, ettei hän ole sopinut juuri siihen tehtävään.

Jotkut ihmiset tuntevat sinut edelleen ”Seppo Lehtisen poikana”. Mitä ajattelet siitä?
Se on kaksiteräinen miekka. Olen monesti saanut kuulla, että minut on valittu työhöni poliittisin perustein. Näin kävi myös tullessani Teknologiakiinteistöihin, vaikka olin rakentanut tämän kaltaisia asioita koko työurani. Toisaalta, isä on aina tukenut minua ja kertonut mitä mikäkin tarkoittaa. Minulla on myös ollut tarve päästä pois isäni varjosta ja tehdä asioita hiukan häntä paremmin, mikä on motivoinut minua läpi työelämän.

Minkälainen rooli politiikalla on elämässäsi ja työssäsi?
Minua ei ohjaa puoluepolitiikka vaan yhteiskunnallinen ajatus siitä, että heikommistakin tulee pitää kiinni. Seison pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan takana - kuten käytännössä kaikki puolueet Suomessa. Olen demarien jäsen, mutta arjessa rajapinnat hämärtyvät eikä jäsenyys vaikuta toimintaani.

Parasta juuri nyt?
Elämä ylipäätään. Minulla on tosi mukavaa.

Täydennä lausetta: Jos minä saisin päättää…
Ruisrock olisi kaksi kertaa vuodessa!

Kiitos haastattelusta Mikko ja hyvää Ruisrockia!

Lue myös

Lounaalla Turun tiedepuistossa: alueen uusin tulokas Antell-ravintola Joukahainen

Lounaalla Turun tiedepuistossa: alueen uusin tulokas Antell-ravintola Joukahainen

Tiedepuistoon Joukahaisenkatu 9 avautui toukokuussa Pohjola Terveys -sairaala, jonka yhteydessä toimii myös Antell-ravintola Joukahainen.

Lue artikkeli
Blogi
Larry on asiakkaiden suosikki

Larry on asiakkaiden suosikki

Tämän viikon vastaantulija on tuttu monille Teknologiakiinteistöjen tiloissa työskenteleville ihmisille. Missä piilee syy hänen suosioonsa?

Lue artikkeli
Blogi
Kesä Turun tiedepuistossa

Kesä Turun tiedepuistossa

Vaikka tiedepuiston alue on jo hiljentynyt kesän viettoon, alue tarjoaa ruokaa ja juomaa kesää töiden parissa viettäville myös heinäkuussa.

Lue artikkeli
Uutinen