Mitä kuuluu vuokrauksille, Janne?

Mitä kuuluu vuokrauksille, Janne?

Toimitiloista on tällä hetkellä kova kysyntä. Jatkuuko trendi ikuisesti ja miksi juuri tiedepuisto vetää yrityksiä puoleensa? Teknologiakiinteistöjen asiakkuusjohtaja Janne Alho vastaa.

Onko ollut kiireinen vuosi?
Kyllä. Tämän vuoden aikana olemme saaneet jo 133 tilatiedustelua. Se on todella suuri määrä, sillä asiakkaita meillä on noin 300 kappaletta. Suuri kysyntä on johtanut myös hienoiseen keskivuokrien nousuun, koska tiloja on ollut niukasti tarjolla. Tämänhetkinen keskivuokramme on 15,61 €/m2/kk. Vapaata vuokrattavissa olevaa tilaa meillä on tällä hetkellä noin 500 m2.

Mikä selittää näin suurta kysyntää?
Suurin syy on pitkään jatkunut maailmanlaajuinen nousukausi, joka on lisännyt investointihyödykkeiden kysyntää ja kasvattanut Suomen vientiä. Vienti ja etenkin Meyerin laivatilaukset ovat vauhdittaneet Turun seudun positiivista rakennemuutosta, mikä heijastuu Turun talouteen. Yrityksillä riittää nyt asiakkaita toimialasta riippumatta.

Montako vuokrausta Teknologiakiinteistöt on tänä vuonna tehnyt?
Sopimuksia on tähän mennessä tehty 56 kappaletta, joista kolmasosa on nykyisten vuokralaisten kanssa tehtyjä uudelleenjärjestelyjä.

Onko kaikille kyselijöille pystytty tarjoamaan jotakin?
Kaikille ei tietenkään olla pystytty tarjoamaan tilaa, mutta ottaen huomioon, että vapaata tilaa ei varsinaisesti ole ollut, on tiloja pystytty järjestelemään kuitenkin monille. Tämä liittyy asiakkaiden tilatehokkuuden lisäämiseen sekä asiakkaille kesken vuokrakauden tehtyihin muutoksiin, joilla tiloista on tehty entistä sopivampia. Näin olemme pystyneet tyydyttämään kysyntää ja samalla saaneet olemassa olevia asiakkaita tyytyväiseksi.

Minkälaisia tiloja nyt etsitään?
Pääasiassa meiltä kysytään monitilaympäristöjä, joissa on yhteinen työskentelytila, neuvotteluhuone ja kahvila. Lisäksi kaivataan yhteisöllisyyttä muiden samankaltaisten yritysten kanssa sekä oppilaitosten läheisyyttä, joista yritykset saavat tulevaisuuden työvoimaa.

Ketkä tiloja tällä hetkellä etsivät?
Monet tiloja etsivistä yrityksistä ovat vajaan kymmenen hengen kasvuyrityksiä. Eräs viime aikoina esiin noussut trendi on, että yritykset haluavat hiukan tämänhetkisiä tarpeitaan suuremman tilan, jossa niillä on mahdollisuus kasvaa. Olen myös huomannut, että monet tiedustelevat tiloja juuri meiltä, koska he tietävät jo etukäteen, että meidän tiloissamme heidän on mahdollista niin kasvaa kuin supistaakin toimintaansa, koska pystymme yleensä tarjoamaan uudet tilat tarpeiden muuttuessa.

Kannattaako tila-asioissa ottaa yhteyttä Teknologiakiinteistöihin vaikkei vapaata tilaa juuri olekaan tarjolla?
Ehdottomasti kannattaa, koska tilanteet muuttuvat jatkuvasti. Aina on toimijoita, jotka muuttavat pois tai vähentävät tilojaan ja jatkuvasti tiloihimme muuttaa uusia asiakkaita. Muutama vuosi sitten vuokrasimme tilaa myös muilta kiinteistönomistajilta voidaksemme tarjota sitä edelleen asiakkaillemme, joten koskaan ei tiedä minkälaisen ratkaisun yhdessä löydämme.

Milloin Teknologiakiinteistöt saa lisää vuokrattavaa?
Rakennamme parhaillamme kampusta Turun ammattikorkeakoululle, johon valmistuu ammattikorkeakoulun tilojen lisäksi noin 3.000 m2 toimistotilaa. Valmistelemme myös samaan kortteliin hanketta nimeltä FC36 eli Future Cityä, johon tulee 36.000 m2 tilaa. Hankkeen tarkempi aikataulu selviää seuraavan parin kuukauden aikana. Kysyntää hankkeelle on, vaikka emme sitä ole vielä erityisesti julkistaneet.

Onko toimitilojen kysyntä koko Turussa yhtä suurta?
Ei ole. Markkina on Turussa hyvin kahtiajakautunut; keskusta ja tiedepuisto ovat korkean kysynnän alueita, kun taas laita-alueilla on paljon vapaata tilaa. Trendinä on, että halutaan lähelle palveluita ja korkeakouluja.

Viittaako kova kysyntä talouden ylikuumenemiseen?
Merkkinä ylikuumenemisesta voidaan yleensä investointimarkkinassa pitää sitä, kun pienemmät paikkakunnat - jollaiseksi Turku globaalissa mittakaavassa voidaan laskea - alkavat kiinnostaa sijoittajia. Johtuen poikkeuksellisesta tilanteesta Euroopan ja Yhdysvaltojen korko- ja rahamarkkinoilla, on tällä hetkellä kuitenkin vaikea sanoa, pitävätkö vanhat indikaattorit paikkansa. Turku on vahvasti viennistä elävänä kaupunkina haavoittuvainen maailmantalouden heilahteluille, mutta tällä hetkellä sillä saralla näyttää hyvältä, sillä Meyerin tilauskirja on täynnä vuoteen 2024 asti.

Lue myös

Turun Teknologiakiinteistöt myi 10 000 neliömetriä tiloja

Turun Teknologiakiinteistöt myi 10 000 neliömetriä tiloja

Turun Teknologiakiinteistöt on myynyt 10 100 neliömetriä toimistotilaa Turun keskustasta Brunswick Real Estaten hallinnoimalle kiinteistöyhtiö Kielolle. Myydyt kiinteistöt sijaitsevat osoitteissa Puolalankatu 5 ja Puutarhakatu 1. Kiinteistöt on pääosin vuokrattu Turun kaupungille.

Lue artikkeli
Uutinen
Tiia toi padelin Turkuun

Tiia toi padelin Turkuun

Tällä viikolla reportterimme reippaili Kupittaanpuistossa. Jotakin uutta on ilmestynyt jäähallin viereiseen kulmaan: kaksi pinkkiä kenttää. Otimme selvää, mistä oikein on kyse!

Lue artikkeli
Blogi
Metallit kiertoon TriviumCityn pihalla 14.–16.9.

Metallit kiertoon TriviumCityn pihalla 14.–16.9.

Eroon metalliromusta ja elektroniikkaromusta? Nyt siihen on loistava mahdollisuus, kun Turun Pyrkivän voimistelujoukkue Sanix Sade, Kuusakoski ja Turun Teknologiakiinteistöt toteuttavat yhdessä metallinkeräyskampanjan 14.–16.9. Keräyspiste sijaitsee TriviumCityn pihalla osoitteessa Lemminkäisenkatu 32, aivan Kupittaan uuden palloiluhallin naapurissa.

Lue artikkeli
Uutinen