Miten on mahdollista, että Teknologiakiinteistöjen hankkeet valmistuvat aina aikataulussa?

Miten on mahdollista, että Teknologiakiinteistöjen hankkeet valmistuvat aina aikataulussa?

Rakennushankkeilla on usein tapana myöhästyä ja budjetin ylittyä. Teknologiakiinteistöissä myöhästymisiltä on kuitenkin lähes aina vältytty ja jopa Kupittaan palloiluhalli valmistui päivälleen silloin kuin sen piti. Miten se on mahdollista? Kysyimme asiasta Teknologiakiinteistöjen kiinteistö- ja palvelujohtajalta Olli Rosenbergiltä, joka vastaa yhtiössä rakennuttamisesta. 

Montako rakennushanketta Teknologiakiinteistöt on olemassaolonsa aikana toteuttanut?
Hankkeita on toteutettu reilut sata. Mukaan on mahtunut sekä suuria että pieniä projekteja. Useimmiten hankkeemme ovat erilaisia tilamuutoksia tai saneerauksia, joita tehdään asiakkaidemme tarpeisiin. Suurimpia hankkeitamme ovat olleet Kupittaan palloiluhalli, ElectroCityn peruskorjaus sekä Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki. Tällä hetkellä rakennamme Turun ammattikorkeakoululle uutta kampusta, jonka on kooltaan 18 000 neliömetriä.  

Moniko Teknologiakiinteistöjen hankkeista on myöhästynyt?
Yksi hankkeemme myöhästyi vuonna 2016 enkä ole vieläkään toipunut siitä. Kyseessä oli DataCityssä tehty muutostyö, joka viivästyi viikon johtuen kesästä ja koordinaation puutteesta.

Onko kesä rakentamisessa normaalia haastavampaa aikaa?
Kesälomat aiheuttavat haasteita, koska silloin tarvitaan sijaisia. Teknologiakiinteistöissä valmistaudumme lomiin panostamalla tiedonkulkuun sekä varmistamalla, että asiat on sovittu valmiiksi niin pitkälle, ettei kesän aikana tarvitse tehdä päätöksiä. Jos taloteknisiä päätöksiä kaikesta huolimatta joudutaan tekemään kesken lomien, on meillä tarkoin sovittuna kuka niitä saa ja kenen niitä pitää tehdä.

Mitkä asiat edistävät hankkeiden pysymistä aikataulussa?
Meillä on tutut ja luotettavat kumppanit, jotka tietävät miten me rakennamme ja toimimme. Tunnemme kiinteistömme ja tunnistamme niiden saneerauksiin liittyvät riskit, mikä helpottaa hankkeiden toteutusta, koska vastaan ei yleensä tule täysin yllättäviä ongelmia. Käymme myös suunnitelmat aina tarkasti läpi tiloihin tulevan käyttäjän kanssa, joten työmäärä ja kustannukset ovat etukäteen kaikilla tiedossa, emmekä muuta suunnitelmia enää hankkeen käynnistymisen jälkeen.

Miten on mahdollista, että jättimäinen Kupittaan palloiluhalli valmistui ajoissa?
Yhteistyö koko rakennushankkeeseen liittyneen tiimin kanssa oli loistavaa. Kaikki toimijat ymmärsivät, että meillä oli oikeasti deadline. Tiesimme, että halli tulee heti valmistuttuaan todelliseen käyttöön, joten myöhästyminen ei ollut mahdollista.

Kuinka kumppanit on sitoutettu pysymään aikatauluissa?
Toimijat kanssa me haluamme tehdä töitä haluavat myös tehdä töitä meidän kanssamme. He pitävät meidän tavastamme toimia sekä haluavat onnistua ja toteuttaa hankkeitamme myöhemminkin, mikä varmasti myös vaikuttaa heidän haluunsa pysyä sovitussa aikataulussa.

Toisinaan hankkeet viivästyvät myös valitusten vuoksi, onko niillä ollut vaikutuksia Teknologiakiinteistöjen kohdalla?
Olemme sikäli onnekkaassa asemassa, että hankkeemme eivät ole aiheuttaneet vastustusta. Meillä on naapureidemme kanssa hyvät välit ja esittelemme hankkeet heille jo etukäteen.

Liittykö Teknologiakiinteistöjen rakennuttamiseen joitakin käytäntöjä, jotka edistävät aikataulussa pysymistä? 
Pidämme säännöllisesti hankekokouksia, joissa saamme koko ajan tietoa siitä, missä työt menevät ja teemme korjausliikkeitä jos niitä tarvitaan. Usein rakennushankkeet kasvavat matkan varrella, mutta meillä näin ei tapahdu, koska olemme sitoutuneet siihen mitä olemme suunnitteluvaiheessa sopineet.

Minkälainen rooli suunnittelijoilla on hankkeissa?
Miellä on todella hyvät arkkitehdit ja suunnittelijat, jotka ymmärtävät maailmaamme. He ovat hyvin itseohjautuvia emmekä halua kahlita heitä, vaan he saavat periaatteessa suunnitella tiloihin mitä tahansa erikoisia ja kivoja juttuja. Käytämme suunnittelun pohjana Sigge Arkkitehtien kanssa luomaamme sisustuskonseptia, joka ohjaa meitä ja auttaa tietämään minkälaisia ratkaisuja tiloihin on tulossa.

Olet ennen Teknologiakiinteistöjäkin ollut mukana suurissa hankkeissa. Ovatko ne pysyneet yhtä hyvin aikataulussa?
Kyllä niin voi sanoa. Työskentelin aikaisemmin Hartelalla, jossa olin mukana Skanssin ja Logomon rakentamisessa. Molemmat hankkeet menivät kuten oli sovittu.

Onko tässä nyt vaarana, että sinut headhuntataan töihin jonnekin muualle?
Ei, en halua lähteä täältä minnekään! Syy siihen on kaikki mitä me täällä teemme; se että saa olla mukana tässä pöhinässä on todella ainutlaatuista.

Katso alla olevalta videolta, mitä Olli Rosenberg kertoo Kupittaan palloiluhallin rakentamisesta.

Lue myös

Vincit kasvoi ulos toimistostaan

Vincit kasvoi ulos toimistostaan

Kesäkuusta 2017 Turun Teknologiakiinteistöjen asiakkaana ElectroCityssä toiminut ohjelmistokehitysyhtiö Vincit muuttaa pois Turun tiedepuistosta. Kovaa vauhtia kasvanut yhtiö tarvitsi uudet entistä suuremmat toimitilat eikä Teknologiakiinteistöillä valitettavasti ollut tarjota niitä sille.

Lue artikkeli
Uutinen
Vauvanpelastaja suoraan diagnostiikkateollisuudesta

Vauvanpelastaja suoraan diagnostiikkateollisuudesta

Tämän viikon vastaantulija tavattiin Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa, jossa hän osallistui diagnostiikka-alan seminaariin.

Lue artikkeli
Blogi
Futisilta kiinnosti jälleen penkkiurheilijoita

Futisilta kiinnosti jälleen penkkiurheilijoita

Teknologiakiinteistöt järjesti jo perinteeksi muodostuneen Sporttia parhaalla paikalla -otteluennakkotapahtuman BioCityn Maunossa tiistaina 12.6. Tapahtuman avasiTeknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen. Tällä kertaa yhteistyökumppaneina ja illan isäntinä olivat FC Inter ja TUTO Hockey, ja tapahtumassa kuultiinkin joukkueiden kuulumisia sekä...

Lue artikkeli
Uutinen