Olemmeko luomassa tulevaisuutta vai ylläpitämässä rakenteita?

Olemmeko luomassa tulevaisuutta vai ylläpitämässä rakenteita?

Turun kehittämisestä puhuttaessa kangistumme hyvin usein miettimään ruutukaava-aluetta. Turun sydämen ympärillä sykkii kuitenkin kokonaisuus, jonka kehittäminen mielestäni merkittävässä määrin ratkaisee myös koko kaupungin ja seutukunnan elinvoimaisuuden. Uskomatonta mutta totta, elämää voi olla myös muualla kuin Turun torin ja varsinkin Toriparkin ympärillä!

Turku Science Parkissa sijaitseva Kupittaanpuisto on Suomen vanhin ja laajin kaupunkipuisto. Sen 24 hehtaarin alueella sijaitsevat usean kesä- ja talvilajin harrastusmahdollisuudet. Puistossa juhlitaan vuosittain erilaisissa musiikki- ja lastentapahtumissa sekä vietetään muuta vapaa-aikaa. Kupittaanpuisto on aivan ainutlaatuinen ja se tuleekin säilyttää sellaisenaan. Patsaspuiston rinnalle mahtuu myös nykyaikaiset leikkivälineet ilman, että kumpikaan kärsii.

Turku Science Park -alueen kehittäminen käynnistyi vauhdikkaasti parikymmentä vuotta sitten. Alueelle rakennettiin DataCity, ElectroCity, BioCity ja viimeisimpänä tulokkaana ICT-talo. Tämän lisäksi Eurocity, Pharmacity, IF:n tornitalot, Intelligate ja asuinkerrostalot muodostavat edellisten sekä Kupittaan rautatieaseman kanssa tiiviin keskittymän.

Näihin aikoihin asti aluetta on kehitetty yksittäisten investointien kautta, mutta ei kokonaisuutena. On syntynyt rakenteita, joissa naapuri on niin henkisesti kuin jopa fyysisesti kauempana kuin pitäisi. Aluekehittämisen näkökulmasta Science Park -alueen yhtenäisyys kaipaa uudisrakennuksia muodostaakseen kiinteän kokonaisuuden. Tyhjille tonteille on mahdollista toteuttaa uudisinvestointeja vanhaa purkamatta, tiiviin rakentamisen ja kestävän kehityksen perusperiaatteiden mukaisesti.

Turku Science Parkin kehittäminen johtavaksi tiedepuistoksi pystytään tekemään samalla kun Kupittaanpuiston ainutlaatuinen viher- ja harrastusalue säilyy eheänä kokonaisuutena ilman, että mitään uhrataan. Science Park –alueen kehittämisen päätavoite on oltava toimintojen yhdistäminen ja keskinäisten synergioiden aikaansaaminen. Turulla ja Turun alueella ei ole varaa unohtaa joukkuehenkeä vaan meidän pitää pystyä luomaan tavoitteet yhdessä ja työskentelemään niiden saavuttamiseksi. Me emme voi enää muistella pääkaupunkiaikoja ja silloin käytyä Hansa –kauppaa. Nyt sukupolvia myöhemmin, me olemme enää kuudenneksi suurin kaupunki Suomessa!

Turun Teknologiakiinteistöjen merkittävä tavoite lähitulevaisuudessa on toteuttaa lisää toimitilaa palveluille, yrityksille ja yhteisöille monipuolisesti ja keskitetysti sekä valjastaa nykyinen työ- ja opiskeluympäristö voimakkaammin myös vapaa-ajan ja asumisen keskittymäksi. Lähitulevaisuudessa tiiviillä uudisrakentamisella ja vanhoja toimitiloja peruskorjaamalla sekä uudelleen suunnittelemalla on alueen sisältä löydettävissä dynaaminen sekä kehittyvä kaupunginosa, joka ei koskaan nuku.

Kiinteistö Oy DataCityn perustamisen aikoihin 1980 –luvun puolivälissä käsite science park oli täysin vieras. Siitä huolimatta silloisilla toimijoilla kuten Juhani Lundenilla, Juhani Lepällä, Jussi Kaistilla sekä monilla muilla oli kyky ja halu nähdä tulevaisuuteen. Samalla tavoin, nyt lähes 30 vuotta myöhemmin, meidän nykyisten toimijoiden pitää pystyä näkemään tulevaisuuteen ja luomaan oma visio vuodelle 2035. Viestikapula on annettu.

Turku Science Parkin kehittämisen seuraavat askeleet kuuluvat kaikille turkulaisille ja lähikuntien asukkaille. Aluekehittämisen tulee olla läpinäkyvää ja kaikilla tulee olla mahdollisuus ideoida tulevaa sekä vaikuttaa kokonaisuuteen. Tapahtumat, seminaarit ja (sosiaalinen) media ovat välineitä tämän keskustelun käymiseen. Millaista Turkua sinä haluat olla mukana luomassa? Voisiko se olla jotakin tämän tyyppistä?

Katso video: http://www.youtube.com/watch?v=r8--tdl4Dd0

Kyllä, ei, häh, mitä jos, kerro ja vaikuta! Ainakin minä kuuntelen!

Mikko Lehtinen
Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja


Voisiko tulevaisuuden Turku Science Park näyttää tältä? Ota kantaa ja vaikuta!?

Lue myös

Mestari tuli taloon

Mestari tuli taloon

Turku Science Park – alueen palvelutoiminnan perustuksiin lyödään marraskuun alussa huomattava merkkipaalu. Vuonna 1993  BioCityssä kokous – ja kongressipaikkana aloittanut Mauno Koivisto –keskus kokee merkittävän uudistuksen. Uusi kokous- ja ravintolapalvelumme Mauno tuo alueellemme ennennäkemättömän käyttäjäpalvelun.

Lue artikkeli
Blogi
Houkutteleeko hyvä fiilis?

Houkutteleeko hyvä fiilis?

Aloitin työt Turun Teknologiankiinteistöissä reilut kaksi kuukautta sitten. Heti ensimmäisinä työviikkoina uutena työntekijänä huomasin, että eteenpäin mennään ja lujaa: luovuus ja innovatiivisuus ovat aidosti osa ilmapiiriämme. Sanat palvelualttius, tapahtumat, verkostoituminen ja huikea ravintolakonsepti vilisivät keskusteluissa. Me emme vuokraa pelkkiä...

Lue artikkeli
Blogi
Mitä yhteistä on lasiseinillä ja bloggaamisella?

Mitä yhteistä on lasiseinillä ja bloggaamisella?

Toimistomme muutti BioCityn katutasoon remontoituun akvaariomaiseen lasiseinillä varustettuun tilaan elokuun alussa. Jo kauan ennen muuttoa tai edes remontin aloittamista suunnittelimme innolla, miten yhteenkään ikkunaan ei tulisi verhoja saati sälekaihtimia.

Lue artikkeli
Blogi