Onko vastuullisuus pelkkää sanahelinää?

Onko vastuullisuus pelkkää sanahelinää?

Vastuullisuus. Asia, joka on nyt jokaisen yrityksen agendalla. Onko se pelkkää itsestäänselvyyksien latelua tai kauniita puheita vai onko sillä aidosti tarkoitus muuttaa maailmaa? Kuinka Teknologiakiinteistöt vastuullisuutta toteuttaa ja mihin sillä pyritään, yhtiön vastuullisuusasiantuntija Erkki Oikarinen?

Mitä vastuullisuus Teknologiakiinteistöissä tarkoittaa?
Tiivistetysti sen voi sanoa olevan kaikkea sitä hyvää ja kaunista mitä me yhtiössä teemme – pyrkimystä pitää sidosryhmät asiakkaista omistajiin tyytyväisinä. Se, että pidämme tilamme hyvässä kunnossa ja että asiakkaat maksavat niistä mielellään vuokraa sekä ovat tyytyväisiä palveluihimme, on vastuullisuutta asiakkaita kohtaan. Omistajia kohtaan on vastuullista puolestaan varmistaa, että he saavat sijoittamilleen rahoille tuottoa ja että tilojen käyttöaste pysyy riittävän korkeana.

Entä ympäristövastuu, minkälainen rooli sillä on Teknologiakiinteistöissä?
Merkittävimmät ympäristövastuuseen liittyvä asiat Teknologiakiinteistöjen arjessa ovat kiinteistöjen kunnostaminen tämän päivän kriteereitä vastaaviksi sekä energian säästäminen. Esimerkiksi ElectroCityn peruskorjauksen yhteydessä kaikki rakennuksen sähköä käyttävät laitteet, vesikalusteet sekä materiaalit valittiin siten, että ne ovat mahdollisimman ekologisia. Uudisrakentamisessa ympäristöasiat huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa ja hankkeet toteutetaan Leed Platinum -tason mukaisesti.

Mikä Leed on?
Leed on kansainvälinen kiinteistöjen sertifiointijärjestelmä, jossa rakennuksia pisteytetään niiden ympäristöominaisuuksien perusteella. Sertifioinnin tavoitteena on tehdä terveellisiä rakennuksia, jotka säästävät energiaa, vettä ja luonnonvaroja. Platinum-tasolla vaatimuslista on pitkä ja vaativa.

Kuinka Leed näkyy parhaillaan Turun ammattikorkeakoululle rakennettavassa kampuksessa?
Kampus saa Leedin sertifiointijärjestelmässä pisteitä muun muassa energiatehokkuudesta, terveellisyydestä ja lähiseudulta tulevista rakennusmateriaaleista. Tärkeää on myös, että kiinteistö on helposti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä, tarjolla on polkupyörä- ja sähköautopaikkoja ja että tontilla on riittävästi eläviä vihreitä kasveja tuottamassa happea. Leedissä on myös suomalaisittain hiukan erikoiselta kuulostavia määräyksiä, kuten esimerkiksi se, että terassit eivät saa olla liian tummia, jotta ne heijastavat lämpöä poispäin.

Missä muissa asioissa vastuullisuus Teknologiakiinteistöjen arjessa näkyy?
Kaikki Teknologiakiinteistöjen kiinteistöissä käytetty sähkö on uusiutuvaa energiaa, joka tulee kahdesta pienestä vesivoimalaitoksesta Suomesta. Jätehuollon osalta vastaamme siitä, että kaikille materiaaleille on olemassa kierrätysastiat. Yhtiö panostaa myös paljon henkilöstön hyvinvointiin ja mittaa tarkasti erilaisia asioita veden- ja energiankulutuksesta asiakastyytyväisyyteen.

Monia ihmisiä ärsyttää, ettei tiedepuiston alueella ole juurikaan ilmaisia pysäköintipaikkoja. Onko tämä nyt sitten vastuullista toimintaa?
Tiedepuisto sijaitsee lähellä Turun keskustaa ja on kiinteästi kiinni kaupunkirakenteessa, mistä johtuen maankäyttö täällä on tehokasta. Alueella ei juuri ole joutomaata mikä mahdollistaisi ilmaisen pysäköinnin vaan parkkipaikat sijaitsevat rakennusten kellareissa ja niistä on kova kysyntä. Lyhyt etäisyys keskustasta sekä tiivis rakentaminen kuitenkin mahdollistavat sen, että alueelle on hyvät bussiyhteydet ja tänne helppo tulla myös pyörällä tai kävellen. Mikäli tarjoaisimme ilmaisia parkkipaikkoja kiinteistöissämme, subventoisimme yksityisautoilua ja lisäisimme entisestään saasteiden ja melun syntymistä.

Miksi Teknologiakiinteistöille on tärkeää toimia vastuullisesti?
Jotta maailma pelastuu! Pienilläkin asioilla saadaan isoja kustannussäästöjä sekä säästetään luonnonvaroja. Teknologiakiinteistöt hallinnoi suurta kiinteistömassaa ja tekemällä asiat mahdollisimman hyvin nyt, on niiden kerrannaisvaikutus optimaalinen. Vastuullisuuden vaikutusta yritysten kilpailukykyyn ei myöskään pidä vähätellä: asiakkaat niin yksityis- ja yrityspuolellakin vaativat yrityksiltä yhä vastuullisempaa toimintaa, mikä on  erinomainen asia. Tulevaisuudessa lieneekin niin, että vastuullisuus on menestyksen perusedellytys toimialasta riippumatta.

Lue myös

Mitä kuuluu vuokrauksille, Janne?

Mitä kuuluu vuokrauksille, Janne?

Toimitiloista on tällä hetkellä kova kysyntä. Jatkuuko trendi ikuisesti ja miksi juuri tiedepuisto vetää yrityksiä puoleensa? Teknologiakiinteistöjen asiakkuusjohtaja Janne Alho vastaa.

Lue artikkeli
Blogi
Metallit kiertoon TriviumCityn pihalla 14.–16.9.

Metallit kiertoon TriviumCityn pihalla 14.–16.9.

Eroon metalliromusta ja elektroniikkaromusta? Nyt siihen on loistava mahdollisuus, kun Turun Pyrkivän voimistelujoukkue Sanix Sade, Kuusakoski ja Turun Teknologiakiinteistöt toteuttavat yhdessä metallinkeräyskampanjan 14.–16.9. Keräyspiste sijaitsee TriviumCityn pihalla osoitteessa Lemminkäisenkatu 32, aivan Kupittaan uuden palloiluhallin naapurissa.

Lue artikkeli
Uutinen
Ruokalähettiläs valitsee taistelunsa

Ruokalähettiläs valitsee taistelunsa

Tämän viikon vastaantulija tavattiin ElectroCityssä sijaitsevassa juhla- ja kokoustila Mauno Circuksessa.

Lue artikkeli
Blogi