Onnellinen mies

Onnellinen mies

Tämän viikon vastaantulija tavattiin Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa, jossa hän oli käymässä liittyen Joen kumppanuuteen.

Kuka olet?
Olen matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas, jonka toiminnan punaisena lankana on aikaansaada ihmisille hyvää oloa ja hyvää mieltä. Perheyritysemme omistaa Naantalin Rymättylässä sijaitsevan Herrankukkaron sekä Ukkopekka-höyrylaivan. Olen myös kirjoittanut 11 Onnellinen mies -kirjaa, joihin olen koonnut positiivisia tarinoita elämästäni sekä perjantairesepti-nimellä viikoittain julkaisemiani reseptejä.

Kuinka sinusta tuli yrittäjä?
Valmistuin vuonna 1964 kansakoulun opettajaksi. Ehdin työskennellä kaksi vuotta opettajana, jonka jälkeen lähdimme neljän muun opettajaksi valmistuneen opiskelukaverini kanssa kiertueelle perustamani Seitsemän seinähullua -tanssiorkesterin kanssa. Saimme solisteiksi Irwinin ja Lea Lavenin, jotka olivat vielä tuolloin täysin tuntemattomia artisteja. Saavutimme valtavan suosion heti ensimmäisenä kesänä. Olimme Suomen suosituin tanssiorkesteri ja saimme myös kaksi kultalevyä. Kymmenen vuotta vierähti keikkaillessa, kunnes perustin perheen ja päätin ryhtyä yrittäjäksi.

Olimme Suomen suosituin tanssiorkesteri ja saimme myös kaksi kultalevyä.

Mikä on Ukkopekka ja mikä Herrankukkaro?
Ukkopekka on Suomen merialueiden viimeinen matkustajahöyrylaiva. Ukkopekka liikennöi toukokuusta syyskuuhun ja tekee kaksi risteilyä päivässä Naantaliin ja iltaisin illallisristeilyjä Loistokarin laituritansseihin. Herrankukkaro taas on Naantalin Rymättylässä sijaitseva vanha kalastajatila, jossa järjestetään yrityksille ja julkishallinnolle kokouksia ja koulutuksia sekä virkistystilaisuuksia. Herrankukkaron erikoisuus on maailman suurin savusauna, johon mahtuu 124 ihmistä.

Mihin Ukkopekan ja Herrankukkaron vetovoima perustuu?
Luontoon, mereen ja lähellä tuotettuun ruokaan. Meillä käyvät asiakkaat arvostavat lähes poikkeuksetta yhteiseloa luonnon kanssa. Uskon, että luonto on ihmisten paras opettaja. Kolmannes asiakkaistamme on ulkomaalaisia, jotka tulevat meille suomalaisen yrityksen vieraina. Etenkin heille nostalgiset höyrylaivaristeilyt ja saaristoelämykset ovat todella mieleenpainuvia kokemuksia.

Mistä läheinen suhteesi luontoon kumpuaa?
Olen kotoisin Uudenkaupungin ulkosaaristosta, jossa olen juurtunut luontoon ja toteutan edelleen lapsuudessani omaksumiani ajatuksia, joihin kuuluu synergia luonnon kanssa elämisestä. Vuonna 2000 luin erään englantilaisen talousgurun kirjoituksen, jossa kerrottiin, että yritykset, jotka ymmärtävät ympäristö- ja sosiaalivastuun merkityksen vasta vuonna 2020, tulevat olemaan auttamattomasti myöhässä eivätkä pysty hyödyntämään vastuullisuuden mukanaan tuomaa kilpailuetua. Mielestäni tämä on toteutunut yllättävän perusteellisesti. Meidän missiossamme on aina ollut voimakkaasti mukana ympäristöystävällisyys ja hiilijalanjäljen huomioiminen. Toteutimme niitä jo 30 vuotta sitten, jolloin ne eivät olleet trendikkäitä - olemme esimerkiksi aina käyttäneet uusiutuvaa energiaa ja vältelleet muovia.

Parasta juuri nyt?
Nukkua kymmeneen asti aamulla, herätä virkeänä, onnellisena miehenä ja lähteä työhön, jota rakastaa.

Pyörä, bussi, auto vai omat jalat?
Vene.

Täydennä lausetta: Jos minä saisin päättää…
…kaikkien ihmisten pitäisi ystävystyä luonnon kanssa.

Lähdimme Joen kumppaniksi, koska tarkoituksenamme on lyöttäytyä yhteen alueen yritysten kanssa.

Lempipaikkasi Turun tiedepuistossa?
Vierailukeskus Joki. Lähdimme Joen kumppaniksi, koska tarkoituksenamme on lyöttäytyä yhteen alueen yritysten kanssa. Uskon, että yhteistyön avulla hyödymme toinen toisistamme.

Elämänoheesi muille täällä liikkuville ihmisille?
Rakasta merta, koska sillä ei ole rajoja. Meri on minulle tärkeä, koska se mahdollistaa vaikka koko maailman kiertämisen. Merellä aukeaa koko edessä oleva elämä.

Mitä aiot tehdä viikonloppuna?
Aion olla itselleni armollinen ja vain olla, lukea ja katsella televisiota.

Kiitos haastattelusta Pentti-Oskari ja nautinnollista viikonloppua!

Lue myös:

Vedenpuhdistuksen pioneeri
Anastasia ja Petra, generalistit uravalmennuksessa
Miia ja unelmatyö korujen parissa

Viikon vastaantulija -sarjassa kohdataan Turun tiedepuistossa työskenteleviä tai liikkuvia ihmisiä.

Lue myös

Joki ja Werstas laajenevat DataCityyn

Joki ja Werstas laajenevat DataCityyn

DataCityyn avautuu syksyllä uudenlainen 2000 neliömetrin kokonaisuus, jossa Joen kokous- ja tapahtumatilat sulautuvat yhteen Werstaan toimistomaailman kanssa.

Lue artikkeli
Uutinen
Mitä kuvataiteilija tekee tiedepuistossa?

Mitä kuvataiteilija tekee tiedepuistossa?

Tämän viikon vastaantulijalle Turun tiedepuisto on melko vieras paikka – vielä.

Lue artikkeli
Blogi
Kasvanut kysyntä näkyy tunnusluvuissa

Kasvanut kysyntä näkyy tunnusluvuissa

Teknologiakiinteistöjen liikevaihto kasvoi vuonna 2018 yhdeksän prosenttia, 27,4 miljoonaan euroon. Kasvu johtui pääosin Kupittaan palloiluhallin ja Vierailu- ja innovaatiokeskus Joen ensimmäisestä täydestä toimintavuodesta, mikä toi mukanaan uusia vuokratuloja.

Lue artikkeli
Uutinen