Talouden tarinankertoja

Talouden tarinankertoja

Tämän viikon vastaantulija on monille tv:stä tuttu talouden asiantuntija.

Kuka olet ja mitä teet täällä?
Olen Tiina Helenius ja olen täällä Vierailukeskus Joessa, koska olin puhumassa Teknologiakiinteistöjen Yritystä kehiin -aamiaistilaisuudessa. Toimin pääekonomistina Handelsbankenin Suomen toiminnoissa, jossa olen työskennellyt 20 vuotta.

Mitä ekonomisti tekee?
Ekonomistin työ on talouden ja markkinoiden seurantaa ja ennustamista. Pankki käyttää ekonomistien tuottamaa tietoa korko- ja valuuttaennusteiden päivittämiseen, jota varten seuraamme keskeisiä talouksia, joiden korkoja ja valuuttoja ennustamme. Päivitämme säännöllisesti myös makrotalouden ennusteita kuten talouden kasvua, kysyntäerien ennusteita, teollisuustuotantoa, työttömyyttä ja kuluttajahintoja. Teemme työtä ryhmänä, jossa meillä on toistakymmentä ekonomistia ja toimimme yhtenä yksikkönä, joka tekee yhteistyötä yli rajojen.

Minkälainen tausta sinulla on?
Olen kansantaloustieteilijä Vaasan yliopistosta. Lisäksi minulla on maisterin tutkinto Yhdysvalloista, University of Iowasta. Aloitin työt Handelsbankenissa vuonna 1997 ensin ekonomistina ja sitten pääekonomistina. Sitä ennen työskentelin tutkijana Kilpailuvirastossa, jossa työni koski mikrotaloutta ja tehtävänäni oli tutkia ja määritellä markkinoita.

Mikä on kiehtovinta ekonomistin työssä?
Kiehtovinta on koota pirstaleisista paloista palapeliä ja tehdä olemassa olevasta informaatiosta synteesi. On kiinnostavaa tutkia, miten taloudet riippuvat toisistaan, miten markkinat reagoivat, mikä ajaa talouskasvua ja mikä on talouden tarina. Ekonomistin työ on tarinankertomisammatti; numeroiden ympärillä oleva tarina on liha luiden ympärillä. Koen onnistuneeni työssäni, kun joku sanoo, että ymmärsin mitä puhuit. Ajattelen, että taloudesta pitää yleisöstä riippumatta puhua ymmärrettävästi, jolloin ihmiset voivat intuitiivisesti ymmärtää jotakin ja saada eväitä omaan taloudelliseen ajatteluunsa.

Miltä maailmantalouden tilanne tällä hetkellä näyttää?
Olemme nyt jälkivaiheessa noususuhdannetta ja merkkejä käänteestä heikompaan kasvuun on jo ilmassa. Teollinen suhdanne on tänä vuonna heikentynyt ja nähtävissä on myös indikaatiota kustannustason noususta. Vielä on kuitenkin tilaa kasvulle, eri talouksissa eri verran. Ensimmäisenä elpymään lähteneissä talouksissa on tarjolla vähemmän työvoimaa, mikä rajoittaa niiden mahdollisuuksia kasvaa ellemme sitten saa tuottavuutta kasvamaan siten, että olemassa olevista resursseista saadaan enemmän irti. Se kuitenkin vaatii investointeja tai työmarkkinareformeja, joilla saadaan työmarkkinoiden ulkopuolella olevat ihmiset tarjoamaan työpanostaan markkinoille.

Olisiko sinulla antaa vinkkejä, kuinka pienen tai keskisuuren yrityksen kannattaa toimia tässä suhdannetilanteessa?
1. Turvaa rahoituskanavasi seuraavaa vaihetta varten. Rahoitukseen liittyvät riskit eivät nyt ole samanlaisia kuin yleensä suhdanteen tässä vaiheessa, emmekä odota, että eurooppalaiset korot hirveästi nousisivat, mutta heikompaan vaiheeseen mentäessä riskilisät yrityksille voivat kuitenkin nousta ja rahoituksen saanti voi kiristyä.
2. Vaali hyviä asiakassuhteitasi, syvennä niitä ja hanki uusia hyviä asiakkaita. Vielä on tiedossa kasvua eikä nyt kannata ruveta murehtimaan. Kysyntä kasvaa edelleen, joten nyt pitää kasvattaa businessta.
3. Kiristyvässä työmarkkinatilanteessa on erityisen tärkeää pitää kiinni hyvistä työntekijöistä ja huolehtia, että he ovat iloisia ja energisiä. Kiinnipito ei ole pelkästään palkkakysymys, sillä kuten olemme monissa tutkimuksissa nähneet, ihmisille ovat tärkeitä hyvin monet muutkin asiat kuin se, minkälaisia palkankorotuksia saadaan.

Parasta juuri nyt?
Syksyn sienisato ja syksyn ruuat.

Täydennä lausetta: Jos minä saisin päättää…
...tekisimme vaikeittenkin uudistusten osalta yhteistyötä emmekä aina menisi poteroihimme puolustamaan vanhaa.

Pyörä, bussi, auto vai omat jalat?
Pyörä ja bussi. Olen tunnetusti Euroopan huonoin kuski. Jos tiedät ohjelman Suomen huonoin kuski, niin olen se, potenssiin kaksi!

Lempipaikkasi Turun tiedepuistossa?
Handelsbankenin ihanan raikas konttori ElectroCityssä. Turussa lempipaikkani on Aurajoen ranta. Turku on yksi lempikaupunkejani Suomessa. Olen savolainen ja syntynyt Kuopiossa, mutta pidän todella paljon Turusta, koska tämä on kaunis ja juuri sopivan kokoinen. Täällä on myös ihanasti vanhaa sekä kulttuuria ja sivistystä.

Terveisesi täällä liikkuville ihmisille?
Muistetaan, että olemme vielä noususuhdanteessa. Nautitaan siitä ja pannaan parastamme!

Minkälaisia viikonloppusuunnitelmia sinulla on?
Olen lähdössä perheeni kanssa Tukholmaan, menemme laivalla sinne ja tulemme lentokoneella takaisin. Tyttäreni ei ole koskaan käynyt siellä ja nyt kun kruunukin on kohdillaan, voi siellä nauttia vaikka hyvän päivällisen.

Kiitos haastattelusta Tiina ja hyvää Tukholman matkaa!

Lue myös:
Urheilujohtaja työhyvinvoinnin asialla
Tiia toi padelin Turkuun
Ruokalähettiläs valitsee taistelunsa

Lue myös

Sporttia parhaalla paikalla: korisilta 24.10.

Sporttia parhaalla paikalla: korisilta 24.10.

Kiinnostaako koripallo hyvässä seurassa uudessa Kupittaan palloiluhallissa? Etsitkö uusia yhteistyökumppaneita? Tervetuloa Turun Teknologiakiinteistöjen, Kristika Turun ja TPS salibandyn järjestämään Sporttia parhaalla paikalla -korisiltaan 24.10.! Ilta alkaa seurustelulla sekä joukkueiden kuulumisilla ja huipentuu Kristika - FoKoPo -koripallo-otteluun...

Lue artikkeli
Tapahtuma
Yritystä kehiin -aamiaistapahtumassa syksyn talousnäkymiä ja tulevia trendejä

Yritystä kehiin -aamiaistapahtumassa syksyn talousnäkymiä ja tulevia trendejä

Vierailukeskus Joen Cave-teatterissa 27.9. järjestetty Yritystä kehiin -aamiaistapahtuma keräsi noin sata osallistujaa kuuntelemaan ja keskustelemaan talouden ajankohtaisista asioista. Puhujavieraana tapahtumassa oli talousalan ammattilainen, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Tiina Helenius, joka kertoi kuluvan sykstyn taloudesta ja sen kehityksestä niin...

Lue artikkeli
Uutinen
Haetaan kirjanpitäjää Turun Teknologiakiinteistöihin

Haetaan kirjanpitäjää Turun Teknologiakiinteistöihin

Kiinnostaako työskentely Suomen vauhdikkaimmassa kiinteistösijoitusyhtiössä? Haluatko päästä kehittämään kanssamme Turun tiedepuistoa? Tule töihin Turun Teknologiakiinteistöihin!

Lue artikkeli
Uutinen