Timo luo Turun tulevaisuuden visioita

Timo luo Turun tulevaisuuden visioita

Kuka olet ja mitä teet täällä?
Olen Timo Hintsanen, Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja. Työskentelen Turun kaupungin konsernihallinnossa, jossa huolehdin kaupunkisuunnittelun strategisesta ohjauksesta. Olen täällä Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa lehdistötilaisuudessa, jossa esitellään taloa ja sen sisältöjä median edustajille.

Miten Turun kaupunki liittyy pääasiassa yrityksille suunnatun vierailukeskuksen toimintaan?
Joki on Suomen ensimmäinen vierailukeskus, jossa kaupunki on mukana. On hienoa olla täällä ja tulen varmasti olemaan Joessa jatkossa paljonkin, sillä Turun kaupungilla on täällä oma kaupunkisuunnittelutila, jossa esittelemme erilaisia Turun seudun kaupunkikehityssuunnitelmia ja visioita niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin investoreille ja kiinteistökehittäjille. Olen ollut mukana Joen ideoinnissa ja toteutuksessa alusta alkaen ja olin muun muassa mukana arvioimassa rakennuksen toteutusta koskevia arkkitehtikilpailun ehdotuksia.

Minkälainen koulutus sinulla on ja mistä olet kotoisin?
Olen koulutukseltani arkkitehti ja opiskellut Tampereella, josta olen myös kotoisin. Muutin Turkuun opiskeluaikoina kesätöiden perässä, sillä Turussa oli erittäin arvostettuja arkkitehtitoimistoja. Toinen syy muuttooni oli nainen eli nykyinen vaimoni.

Kuinka päädyit työskentelemään kaupunkisuunnittelun parissa?
Aikoinaan minulla oli oma arkkitehtitoimisto, jossa pääasiallisena alana oli rakennussuunnittelu. 1990-luvun laman aikana ajattelin, että tulen tilapäisesti töihin kaupungille, mutta jäinkin sitten pysyvämmin ja sen myötä oman yrityksen toiminta päättyi. Eräs suunnittelemistani rakennuksista on Naantalissa sijaitseva Päiväkoti Hyrrä, joka on kansainvälisestikin palkittu.

Onko totta, että kaavoitusarkkitehdeista on pulaa?
Rakennussuunnittelu- ja kaavoitusarkkitehdeilla on sama koulutus, mutta arkkitehdit hakeutuvat usein töihin rakennussuunnittelupuolelle. Kaavoitusarkkitehtien työ on muuttunut entisestä, sillä kaupungin tehtäväksi on tullut yhä enemmän strateginen visiointi tulevaisuudesta. Uskon, että se kiinnostaa arkkitehteja enemmän ja kaupunkisuunnittelusta tulee entistä kiinnostavampi asia, koska työn painopiste ei ole byrokraattisten prosessien eteenpäin viemisessä vaan nimenomaan suunnittelussa ja erilaisten vaihtoehtojen tarjoamisessa.

Parasta juuri nyt?
Saimme tällä viikolla Turun Tiedepuiston kärkihankkeen masterplanin valmiiksi ja olemme saaneet siitä kivaa palautetta. Hankkeessa visioidaan laajasti Turun Tiedepuiston alueen tulevaisuutta. Tiedepuisto tulee laajenemaan seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana Itäharjulle, josta tulee nykyisen Tiedepuiston tavoin Turun tehokkaimmin rakennettava alue. Uskomme, että sijainnin ja rautatien sekä tulevan tunnin junan vuoksi alue on erittäin kiinnostava niin kansallisesti ja kansainvälisestikin.

Mikä tekee Turun Tiedepuistosta erityislaatuisen paikan?
Kyseessä on huikea paikka, sillä vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Kupittaan asemalta voi tulevaisuudessa olla yritysten pääkonttoreita, uusia tutkimuskeskuksia, yliopistot, keskussairaala, 20 000 asukkaan asumismahdollisuuksia ja terveyskampus. Tämä on valtava keskittymä, jollaista ei muualta Suomesta löydy. Suunnitelmassa on tärkeää viihtyisyys ja toimivuus. Haluamme, että alueesta tulee elävä ympäri vuorokauden. Siitä tulee paikka, jossa on kiva käydä töissä, asua ja viettää aikaa ja josta löytyy puistoja, viihtyisiä kaupunkitiloja sekä palveluita.

Ovatko iltaisin autioituvat kaupunginosat siis historiaa?
Aikoinaan työpaikka-alueet sijaitsivat kaukana asutuksesta, koska ne tarkoittivat lähinnä saastuttavaa teollisuutta, jonka lähellä ei ollut mielekästä asua. Nyt tämä ajatus on jäänyt vanhanaikaiseksi, sillä kaikki hyötyvät siitä, että alueella on monipuolista elämää kesät talvet eikä alue autioidu iltaisin työpaikkojen sulkeuduttua. Uutta on myös se, että nykyisin halutaan rakennuksista löytyvän useita eri toimintoja. Esimerkiksi Turun Tiedepuistoon kaavailemissamme tornitaloissa tulee olla erilaisia toimintoja asumisesta työpaikkoihin, liike- ja toimistotiloihin sekä hotelleihin.

Täydennä lausetta: Jos minä saisin päättää…
…tunnin juna toteutuisi jo ensi vuosikymmenellä

Pyörä, bussi, auto vai omat jalat?
Mieluiten omat jalat. Pyrin liikkumaan niin pienellä alueella, että pystyn kävelemään paikasta toiseen. Asun Martinmäessä, josta on lyhyt matka joka paikkaan.  

Lempipaikkasi Turun Tiedepuiston alueella?
ICT-City, sillä pidän sen arkkitehtuurista. Se on mielestäni Turun hienoin tällä vuosituhannella rakennettu rakennus.

Terveisesi muille täällä liikkuville ihmisille?
Käyttäkää alueen palveluita! Käyttämällä palveluita syntyy niitä myös lisää.

Mitä aiot tehdä viikonloppuna?
Viikonloput ennen joulua menevät lähinnä jouluvalmisteluihin.

Kiitos haastattelusta ja hyvää joulun odotusta, Timo!

Lue myös

Viikon vastaantulija Etvi kehittää pikatestejä kuluttajille

Viikon vastaantulija Etvi kehittää pikatestejä kuluttajille

Hei! Kuka olet ja mitä teet täällä PharmaCityssä? Olen Etvi Juntunen, Inme Oy:n CTO. Vastaan yrityksemme teknologiakehityksestä ja olen toinen yrityksen perustajista.

Lue artikkeli
Blogi
 Tervetuloa joulupuurolle ja glögille 20.12.!

Tervetuloa joulupuurolle ja glögille 20.12.!

Tervetuloa glögille ja joulupuurolle Turun Teknologiakiinteistöjen toimistolle keskiviikkona 20.12. klo 8.30 - 10.00! Glögi ja puuro pysyvät kuumina koko aamun, joten jätä aamiainen väliin ja suuntaa töihin Turun Teknologiakiinteistöjen toimiston kautta, juuri sinun aamutoimiisi sopivana ajankohtana.

Lue artikkeli
Tapahtuma
Turkuun avautuu pohjoismaisittain ainutlaatuinen vierailukeskus

Turkuun avautuu pohjoismaisittain ainutlaatuinen vierailukeskus

Suomen ensimmäinen yritysten, kaupungin ja koulutuksen yhteinen Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki avataan perjantaina 8.12. Joki on täysin uudenlainen innovaatioiden, liiketoiminnan ja kaupunkikehityksen näyttelytila, joka tukee asiantuntijavierailuja ja markkinoi alueen osaamista ja elinkeinoelämää.

Lue artikkeli
Uutinen