Toimistot, verkostot ja coworking – työelämän uudet suunnat

Toimistot, verkostot ja coworking – työelämän uudet suunnat

Tietotyö on ollut jo pitkään ajasta ja paikasta riippumatonta. Työskentelemme toimistolla, asiakkaan luona, etätöissä ja esimerkiksi kahviloissa. Tähän on suuresti vaikuttanut se, että työvälineet ovat kehittyneet räjähdysmäisesti. Voisikin kysyä, onko toimisto tulevaisuudessa yksi kiinteä paikka vai verkosto joustavia tiloja? 

Toimistoverkostoja on ollut aina, eivätkä ne katoa mihinkään. Verkoston lähtökohtana on asiakas ja verkoston läheisyys. Työvälineiden sekä työskentelytapojen kehitys pienentää tätä fyysisen verkoston tarvetta. Mutta mitä tulevaisuuden verkostot tarvitsevat? Tarvitsevatko ne toimiakseen työntekijöitä, vai tarvitsevatko ne työntekijöiden aikaa? 

Maailmalla coworking-tilat jatkavat edelleen voittokulkuaan. Teknologiakiinteistöt on tarjonnut coworking -tiloja Werstas-brändin alla jo vuodesta 2015. Kun tilaa ja toimintoja suunniteltiin, ideaa pidettiin huonona eivätkä ulkopuoliset juuri uskoneet ideaamme. Olemme kuitenkin todistaneet, että joustaville toimitiloille on kysyntää – tilat ovat olleet käytännössä täyteen vuokrattuja alusta lähtien. Onpa Werstasta laajennettukin jo pariin otteeseen, ja nykyään tiloja on kolmessa eri kiinteistössä. Kevyimmillään Werstaan jäsenyys tarjoaa yhteiset työskentelytilat ja monipuoliset palvelut ilman omaa toimistoa tai työpistettä, joten coworking-verkoston jäseneksi pääsee matalalla kynnyksellä. 

Etä- ja läsnätyön vastakkainasettelu on yhtä hedelmätöntä kuin keskustelu oman työhuoneen tai avokonttorin paremmuudesta. Asiantuntijatyö koostuu erilaisista hetkistä ja niihin liittyvistä tarpeista. Tietotyöläinen saattaa olla hyvin erityyppisissä työtilanteissa päivän aikana: hän on asiakkaiden kanssa palavereissa, tarvitsee rauhallisen tilan suunnittelutyötä varten ja osallistuu ehkä lounaskokoukseen kollegoiden kanssa. Tilaratkaisut tulevat ja ovat jo olleet pooli erityyppisiä yhteiskäytössä olevia tiloja. Monesti puhutaan vain tehokkaista neliöistä, mutta meillä ne ovat myös joustavia neliöitä. 

Asiantuntijatyö koostuu erilaisista hetkistä ja niihin liittyvistä tarpeista.

Monet ovat työskennelleet reilun vuoden ajan kotitoimistosta käsin. Mitä tapahtuu kesälomien jälkeen? Ihanteellisessa tilanteessa ihmiset työskentelevät siellä, jossa se heille parhaiten sopii. Toimistoa, tukikohtaa tarvitaan kyllä edelleen. Hiljainen tieto ei välttämättä välity verkkopalaverin kautta, tai ainakin se on vaikeampaa. Moni kaipaa käytäväkeskusteluja ja lounaita työkavereiden kesken. Myös ajankäyttö pystytään optimoimaan, eikä työmatkoihin mene kotitoimistolla aikaa. 

Tulevaisuudessa toimistotyötä tehdään monessa eri paikassa. Keskustelu etätyön tai toimiston ”paremmuudesta” on samaa tasoa kuin keskustelu työhuoneen ja avokonttorin välillä. Tehokas tapa toimia on paljon monisäikeisempi. Tällaisesta monipaikkaisuudesta herääkin kysymys: syntyykö yksittäisille yrityksille peräti toimitilojen verkosto? 

Entä kenelle kuuluvat etätyöstä aiheutuvat kulut? Suurimpana kuluna ovat tilat. Maksetaanko etätyötilasta korvaus, ja mihin se perustuu, kun ollaan jo valmiiksi kotona? Asunnot ovat pääsääntöisesti kalliimpia kuin toimistot. 

Uskon, että fyysinen muutos on yllättävän pieni tulevaisuuden työympäristöissä ja ”uudessa normaalissa”. Nykyiset monitilat koetaan monesti parhaina, ja ne toimivat myös tulevaisuudessa. Henkinen muutos tulee olemaan selvästi suurempi, sillä enää ei ole tärkeää tulla aamulla kello 8 töihin ja leimata itseään sisään. 

Neliöiden mittaaminen tehokkuuden mittarina oli todella monelle tärkeää ennen koronapandemiaa. Nyt ahkerimmatkin mittaajat ymmärtävät sen olleen täysin väärä mittari. Työympäristön laatu ei ole pelkkä tekninen olosuhde, vaan se parantaa myös henkistä hyvinvointia. Jos olet tyytyväinen ja ylpeä ympäristössä, jossa toimit ja työskentelet, olet myös parhaimmillasi.

Teksti on julkaistu myös Shift.fi -sivustolla. Shift Business Festival -kasvuyritystapahtuma järjestetään Hotelli Kakolassa 25.–26.8.2021. Turun Teknologiakiinteistöt Oy on ollut mukana Shiftissä ensimmäisestä tapahtumasta lähtien.

Lue myös

Tervetuloa Teknologiakiinteistöjen kontille Shiftiin!

Tervetuloa Teknologiakiinteistöjen kontille Shiftiin!

Teknologiakiinteistöt on taas tänä vuonna mukana businessfestivaali Shiftissä, joka järjestetään 25.–26.8. Kakolan alueella.

Lue artikkeli
Uutinen
Näin rakennettiin EduCity – katso huikea time lapse -video

Näin rakennettiin EduCity – katso huikea time lapse -video

Miltä näyttää 18 000 neliömetrin rakentaminen reiluun minuuttiin tiivistettynä?

Lue artikkeli
Uutinen
Ukkeli palasi juurilleen

Ukkeli palasi juurilleen

Tämänkertaisessa taiteilijaesittelyssä haastatellaan taiteen moniottelijaa Teemu Keisteriä, joka on toisille tutumpi Windows 95 Man -hahmostaan, toisille ukkelimaalauksistaan. Lue, miten vuonna 2008 alkunsa saaneet ukkelit palaavat alkuaikojensa tunnelmaan DataCityn autohallissa.

Lue artikkeli
Blogi