Turun seudun vierailu- ja innovaatiokeskus tulee Turku Science Parkiin

Turun seudun vierailu- ja innovaatiokeskus tulee Turku Science Parkiin

Turku Science Parkiin suunnitellaan avautuvaksi vuonna 2017 pohjoismaiden ensimmäinen vierailukeskus, joka tarjoaa yrityksille uudenlaisen mahdollisuuden tuotteidensa ja innovaatioidensa esittelyyn. Uuden vierailukeskuksen myötä kaikenkokoisilla yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää aikaisemmin vain suurten yritysten, yliopistojen tai kaupunkien yksinoikeudeksi miellettyä konseptia toimintansa tai tuotteidensa esittelyyn. Uusi vierailu- ja innovaatiokeskus aukeaa Turun elinkeinoelämän ja tutkimuksen ytimeen Turku Science Parkiin, tarjoten yrityksille oman vierailukeskuksen hyödyt ja puitteet ilman oman tilan kustannuksia.

Vierailu- ja innovaatiokeskukseen tulee showroom, jonne yritykset voivat rakentaa oman elämyksellisen maailmansa, johdattaa vierailijan tuotantoprosessiinsa tai lanseerata näyttävästi tuotteitaan. Showroomin lisäksi vierailukeskukseen tulee kaupunkisuunnittelutila, jossa esitellään erilaisia kaupungissa toteutettavia hankkeita. Esillä ovat myös turkulaiset korkeakoulut ja niiden huippututkimus.

– Alueen osaamista esittelevää tilaa on Turkuun kaivattu jo pitkään. Sitä on kaivattu milloin yritysneuvottelun puitteiksi, milloin kertomaan ulkomaisille sijoittajille alueen vahvuudesta ja tulevaisuuden visioista. Vierailukeskus on myös kaupunkibrandayksen työväline, joka rakentaa positiivisia mielikuvia kertomalla alueen teollisuuden tarinaa, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Arkkitehdeille järjestettiin kesällä 2015 kilpailu, jossa pyydettiin ideoimaan vierailu- ja innovaatiokeskuksen arkkitehtuurista toteutusta Turku Science Parkin ytimeen. Kahdeksan työn joukosta valittiin voittajaksi Vesa Arosuo Arkkitehtien idea. Raati perusteli valintaansa seuraavilla seikoilla: Vesa Arosuon työssä huomioitiin kestävä kehitys, alueella jo olemassa oleva rakennuskanta ja tilan muunneltavuus. Alueen sisäisten kulkuyhteyksien parantaminen korostui parhaiten Arosuon ideassa, ja tilan muotokieli miellytti raatia eniten.

– Mielenkiintoisen kilpailutehtävän haasteena oli löytää looginen ja itsestään selvän oloinen ratkaisu, joka on samalla elämyksellinen. Ratkaisun tuli kuvastaa omaa aikaansa korttelissa, joka on rakentunut monien vuosikymmenien aikana. Oleva rakennuskanta asetti omat rajoituksensa mm. palo-osastointien muodossa, mutta samalla nämä rajoitukset selkeyttivät suunnittelua. Rakennuksen pyöreä muoto on looginen tällä rakennuspaikalla. Pyöreän osan lasiseinän ulkopuolella on valoteos/teräsverkko, joka toimii aurinkosuojana, kuvailee Vesa Arosuo.

Vierailu- ja innovaatiokeskus suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Turun Teknologiakiinteistöt Oy vastaa tilan toteutuksesta.

– Luonnollinen valinta vierailukeskuksen sijainnille oli Turku Science Park, jonne yrityspalvelut muutenkin keskittyvät. Turun Teknologiakiinteistöt Oy vastaa alueen kiinteistökehittäjänä vierailukeskuksen toteuttamisesta yhdessä Turun Seudun Kehittämiskeskuksen kanssa. Tämän hankkeen yhtenä tavoitteena onkin vahvistaa Turku Science Parkia dynaamisena yritysalueena, kertoo Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen.

Kuvapankki (Kuvien julkaisun yhteydessä mainittava Vesa Arosuo Arkkitehdit)


 

Lisätietoja:
Hele Kaunismäki
Turun Seudun Kehittämiskeskus
050 559 03 74
hele.kaunismaki(a)turku.fi

Mikko Lehtinen
Turun Teknologiakiinteistöt Oy
0400 960 626
mikko.lehtinen(a)teknologiakiinteistot.fi

Vierailu- ja innovaatiokeskus -hanke on osa 6Aika - Avoimet innovaatioalustat kärkihankkeen Turun osatoteutusta, jota Turun Seudun Kehittämiskeskus hallinnoi. 6Aika-strategia on osa EU:n rakennerahasto-ohjelmaa ja sitä rahoittavat EU:n lisäksi maan kuusi suurinta kaupunkia sekä Suomen valtio.

 

Lue myös

Kurkkaa kulman taakse, se kannattaa

Kurkkaa kulman taakse, se kannattaa

Kerran eräässä työhaastattelussa haastattelija kysyi elämäntilanteestani. Kerroin hänelle sen enempää ajattelematta tilanteeni: perhe, rivitalon pätkä ja farmariauto. Ennen kuin ehdin jatkaa loppuun pyrskähdimme molemmat nauruun ja hän jatkoi puolestani – ja ilmeisesti kultainen noutaja. Vastasin hänelle: ei vaan valkoinen länsiylämaan...

Lue artikkeli
Blogi
Pyry Digiporkkanasta

Pyry Digiporkkanasta

Kuka olet ja mitä teet täällä? Olen Pyry Salminen Digiporkkana Oy:sta. Olemme täällä BioCityssä kuvaamassa videota asiakkaallemme.

Lue artikkeli
Blogi
Lounaalla Turku Science Parkissa: Deli Pharma

Lounaalla Turku Science Parkissa: Deli Pharma

Turku Science Park on täynnä mielenkiintoisia lounasravintoloita Unicoista Maunoon, Turun ammatti-instituution oppilaskeittiöstä kiinalaisiin ja italialaisiin makuihin. Lounaalla Turku Science Parkissa -juttusarjassa Turun Teknologiakiinteistöjen kokeneet ”melkein ravintolakriitikot” käyvät syömässä alueen ravintoloissa ja kertovat kokemuksistaan...

Lue artikkeli
Blogi