Työn tuottavuus: tehokkuutta, ammattitaitoa ja hyvinvointia

Työn tuottavuus: tehokkuutta, ammattitaitoa ja hyvinvointia

Keskiviikkona 21.10. järjestettävän Yritystä kehiin -aamiaistapahtuman aiheena on työn tuottavuuden lisääminen. Haastattelimme yhtä aamun puhujista, organisaatiokonsultti Terhikki Rimmasta aiheesta jo etukäteen ja kysyimme, mitä työn tuottavuus ylipäätään on. Mikäli haluat osallistua tapahtumaan, tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.

Mikä on ihmisten kyky ratkoa ongelmia ja haasteita? Miten sopeudutaan uuteen työtilanteeseen? Nämä kysymykset ovat ensiarvoisen tärkeitä, kun pohditaan työn tehokkuuden lisäämistä.

Eri toimialoilla työn luonne on hyvin erilainen. Esimerkiksi palvelualalla työskentelevällä ja tietotyöläisellä on työssään omat käytänteet ja keinot, joilla töitä tehdään ja joiden mukaan työpäivä rakentuu. Työn palkitsevuus, mielenkiintoisuus ja ammatillinen osaaminen ovat kaikki seikkoja, joilla on merkitystä myös työn tuottavuuden lisäämisessä.

Tuottavuudesta vaikuttavuuteen

Karkeasti sanottuna työn tuottavuus voi kasvaa tehokkaampien toimintatapojen, suorituskykyisempien koneiden ja uusien tuotteiden avulla. Teoriassa työn tuottavuuden lisäämiseen löytyy keinoja, mutta käytännön toimenpiteet vaativat jopa vuosienkin työtä ja uusien toimintamallien jalkauttamista organisaatioiden toimintakulttuuriin. Voisi sanoa, että vanhat tavat istuvat tiukassa.

Nykyisessä muuttuvassa työyhteiskunnassa tärkeiksi asioiksi nousevat yritysten työntekijöiden eli ihmisten väliset yhteistyöprosessit. Tavoitteena on löytää keinoja, joilla uudet keksinnöt ja digiratkaisut saadaan tehokkaaseen käyttöön. Tietotekniset ratkaisut Suomessa ovat huippuluokkaa. Niitä ei kuitenkaan osata hyödyntää, vaan sinnikkäästi pyritään pitäytymään vanhoissa ajatusmalleissa. Vanhan rinnalle tuleekin rohkeasti löytää uusia ideoita ja ratkaisuja.

Suomalaiset osaavat jo hyödyntää ja käyttää sosiaalisen median palveluita. Sama ei päde työelämässä, sillä käytössä olevat tekniset ratkaisut jäävät usein hyödyntämättä. Kokousta ei voi pitää vain kokoustamisen vuoksi. Samoin kokousta ei pidä laittaa verkkoon vain, koska tekniikka sen mahdollistaisi. Jos verkkokokous tuo hyötyä tai lisäarvoa, asia on toinen.

Pääomaa omassa organisaatiossa

Yrityksen paras osaaminen ja ammattitaito tulee saada käyttöön. Kysymmekö ongelmaan ratkaisua siltä henkilöltä, joka tietää parhaiten, vai siltä henkilöltä, joka on kaverisi töissä, mutta joka ei ole juuri sen alan asiantuntija? Hän on juuri se henkilö, joka tietää ja osaa parhaiten. Sillä on siis aidosti merkitystä yrityksen tuottavuuteen, millaiset yhteistyösuhteet ja vuorovaikutus ovat työyhteisössä.

Suomessa teollisuusyhteiskunta ja sen työn tapa on ohjannut pitkään työntekoa, sen käytänteitä ja toimintamalleja. Kun työ muuttuu ja tietotyö lisääntyy, eivät vanhat mallit enää päde. Työn luonteen muutoksen kautta tulee tunnistaa uusia ilmiöitä ja miettiä uusia työn tekemisen tapoja.

Perinteisissä mallissa työn prosesseja tulee tehostaa, jotta tuottavuus lisääntyy. Kun itse työ muuttuu, prosessien kautta ei välttämättä saa enää lisättyä tehokkuutta. Tehokkaampi työ on ilmiöiden tunnistamista ja niihin reagoimista oikealla tavalla, jotta hyöty tulee esiin. Me kaikki olemme tuottavia vasta silloin, kun ymmärrämme muutoksen ja sen, miten siihen reagoidaan uusien prosessien luomisen kautta.

Työhyvinvointi työn muutoksessa

Millainen on yksilön kysy sopeutua muutoksiin ja muuttaa työn tekemisen tapojaan? Suomessa on tehty aina ahkerasti töitä, ja uurastuksesta on perinteisesti palkittu. Se ei enää yksinään riitä, vaan työn luonteen muuttuessa myös työn tekemisen tapa muuttuu. Työssä jaksaminen nousee keskeiseksi asiaksi, kun mietitään töissä tapahtuvia muutoksia. Myös työpaikan ihmissuhteilla on välitön vaikutus työssä jaksamiseen.

Joustavat ratkaisut työpaikoilla lisäävät työtyytyväisyyttä. On havaittu, että kun työntekijä saa vaikuttaa omiin työaikoihinsa, että työn vaikuttavuus sekä tuottavuus nousevat. Tähän sisältyy etätyön mahdollisuus sekä muut työajan joustot.

Jokainen voi auttaa töissä toista onnistumaan, sillä johtaminen kuuluu kaikille. Esimiestyö, työhyvinvointi ja työyhteisö ovat kolme avainta työn tuottavuuteen. Yhteistyö, työhyvinvointi ja näiden johtaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta työtä jaksetaan tehdä tehokkaasti.


Artikkeliin on haastateltu toimitusjohtaja, organisaatiokonsultti Terhikki Rimmasta Humap Consultation Oy:stä.
Hän kertoo lisää aiheesta 21.10. Yritystä Kehiin -aamiaistapahtumassa.

Lue myös

Hyvää työtä!

Hyvää työtä!

Ensimmäinen kuppi kahvia porisee keittimessä oikeastaan jo ennen kuin on kunnolla herännytkään. Työpaikalla suoritettu täsmäryntäys kahviautomaatille tuottaa tulokseksi seuraavan kupillisen. Päivän mittaan kahvia tulee helposti siemailtua kupillinen jos toinenkin. Syy lukuisiin kahvikupillisiin on usein sama: liian vähäisiksi jääneet yöunet.

Lue artikkeli
Blogi
Pieniä asioita arvostava Linda

Pieniä asioita arvostava Linda

Kuka olet ja mitä teet täällä? Olen Linda Timonen, odotan parhaillani luennon alkamista täällä BioCityn aulassa. Opiskelen ensimmäistä vuotta ympäristö- ja meribiologiaa Åbo Akademissa.

Lue artikkeli
Blogi
Sporttia parhaalla paikalla -tapahtumassa jääkiekkoa ja verkottumista

Sporttia parhaalla paikalla -tapahtumassa jääkiekkoa ja verkottumista

Keskiviikkona 7.10. järjestetty Sporttia parhaalla paikalla -tapahtuma houkutti taas salin täydeltä jääkiekon ystäviä ravintola Maunoon. Tapahtuman alussa TUTO Hockeyn päävalmentaja Ismo Lehkonen kertoi joukkueen kuulumisia sekä pohjusti illan ottelua Heinolan Peliittoja vastaan. Kuulimme myös hyökkääjä Tuukka Pulliaisen mietteitä, ja hallituksen...

Lue artikkeli
Uutinen