Viikon vastaantulija Teija vie Turkua elokuvamaailmaan

Viikon vastaantulija Teija vie Turkua elokuvamaailmaan

Kuka olet ja mitä teet täällä Turku Science Parkissa?

– Olen Teija Raninen, kehittämispäällikkö Turku Science Park Oy:ssä sekä elokuvakomissaari Länsi-Suomen Elokuvakomissiossa. Turku Science Parkissa vedän Experience Industries -tiimiä, johon liittyvät elokuvat ja pelit, elokuvamatkailu ja matkailun kehittäminen sekä vierailu- ja innovaatiokeskus Joki. Meidän tiimi keskittyy siis erilaisiin elämyksiin yritystoiminnan kautta.

Mitä kaikkea elokuvakomissio tekee?

– Länsi-Suomen Elokuvakomission, kuten muidenkin maamme elokuvakomissioiden, perustehtävänä on markkinoida omaa aluetta kansainvälisille ja kansallisille elokuvatuotannoille. Me tuomme esiin Turun seutua ja sen osaamista. Tavoitteena on saada alueelle taloudellista hyötyä, niin että ammattilaiset saavat töitä ja opiskelijat harjoittelupaikkoja: teemme yhteistyötä muun muassa Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian kanssa, jolloin media-alan opiskelijat saavat hyödyllistä työ- ja harjoittelukokemusta niin kuvaus- käsikirjoitus- kuin tuotantopuolella. Minun tehtävänäni on siis markkinoida Turkua ja Turun seutua loistavana elokuvakaupunkina ja saada elokuva- ja TV-tuotantoja tänne, ja sitä kautta edistää Turun seudun näkyvyyttä ja osaamista.

Mikä Turun seudussa viehättää elokuvantekijöitä?

– Turulla ja meillä on hyvä maine, ja tarjoamme monipuolisesti eri alojen palveluita. Elokuvakomission kautta hoituvat kaikki leffatuotantojen asiat: kuvauspaikat, näyttelijöiden ammattilais- ja avustajarekisterit ja hyvät verkostot yrityksiin.On tutkittu juttu, että jos tietty kaupunki tai kohde näkyy elokuvissa tai televisiossa, se vaikuttaa ihmisten matkailutottumuksiin. Tuomme Turkua esiin vetovoimaisena, monipuolisena matkailukohteena, ja olemme myös tuotteistaneet elokuvamatkailua. Kun Turun linnassa kuvattiin Mika Kaurismäen Tyttökuningas-elokuvaa, sen pukuja hyödynnettiin tekemällä elokuvan pukuihin keskittyvä näyttely linnaan. Näyttely kiinnosti ihmisiä, sillä Turun linna teki silloin kävijäennätyksensä! Hienoa oli myös, että Tyttökuninkaan paljon yksityiskohtia sisältävät yksilölliset puvut valmistettiin käsityönä Pansiossa sijaitsevassa Puvustamossa, joka on erikoistunut TV- ja elokuvapuvustojen tekemiseen. Puvustamo työllistää turkulaisia työttömiä, sekä uusien tuotantojen myötä luo myös harjoittelupaikkoja alan opiskelijoille.

– Nykyään AV-alalla on käytössä tuotantokannustin. Se tarkoittaa, että kun Suomessa kuvataan elokuvaa, niin valtio maksaa takaisin 25% kaikista kustannuksista, joita Suomessa olon aikana on käytetty. Tähän sisältyvät muun muassa suomalaisen työvoiman käyttö sekä majoitus- ja catering-palvelut. Tuotantokannustin on hyvin merkittävä asia, sillä nyt olemme ensimmäistä kertaa kunnolla kilpailukykyisiä tuotantojen houkuttelemisessa Suomeen!

Teette siis yhteistyötä seudun yritysten kanssa?

– Kyllä, meillä on yli 50 yhteistyöyritystä, joiden kanssa neuvottelemme, kun saamme tietää uusista tuotannoista. Yrityksiä on edustettuina monipuolisesti eri aloilta: teemme yhteistyötä muun muassa elintarvike-, logistiikka- sekä matkailuyritysten kanssa. Elokuvat ovat kukin omanlaisiaan ja tuotantoryhmillä on erilaisia tarpeita, kattavan verkoston ja yhteistyökumppanien avulla saamme vaaativatkin tarpeet hoidettua.

Onko jokin elokuvan tekeminen jäänyt erityisesti mieleen?

– Vuonna 2010 kuvattiin lyhyessä ajassa kuusi Varis-elokuvaa, joka oli oikeastaan alku kaikelle. Tyttökuningas puolestaan aloitti Puvustamotoiminnan ja laajemman elokuvamatkailu- sekä näyttelytoiminnan. Uudelle tuotantokannustimelle odotukset ovat kovat, sillä odotamme tuotantojen nelinkertaistuvan seuraavan kolmen vuoden aikana. Hyvällä tiellä siis ollaan, ja olemme tehneet asioita oikein.

Mukavaa kesää Teijalle ja menestystä tuleviin elokuvahankkeisiin!

 

Lue myös

Viikon vastaantulijan kesäsuunnitelmiin kuuluvat Puuhamaa ja Korkeasaari

Viikon vastaantulijan kesäsuunnitelmiin kuuluvat Puuhamaa ja Korkeasaari

Moikka! Kuka olet ja mitä teet täällä?

Lue artikkeli
Blogi
Lounaalla Turku Science Parkissa: pikaruokaa Subwayssa

Lounaalla Turku Science Parkissa: pikaruokaa Subwayssa

Lounaalla Turku Science Parkissa -sarjassa syötiin Intelligatesta DataCityyn huhtikuun lopulla muuttaneessa Subwayssa. Lounasta lähdettiin testaamaan poikkeuksellisesti melkein koko Teknologiakiinteistöjen henkilökunnan voimin.

Lue artikkeli
Blogi
Viikon vastaantulija Kaisa työskentelee kesällä aulapalveluissa

Viikon vastaantulija Kaisa työskentelee kesällä aulapalveluissa

Hei, kuka olet ja mitä puuhaat täällä?

Lue artikkeli
Blogi