Viikon vastaantulija Nikolas tekee maailmasta energiatehokkaampaa

Viikon vastaantulija Nikolas tekee maailmasta energiatehokkaampaa

Hei! Kuka olet ja mitä teet täällä?

– Olen Nikolas Salomaa NollaE:stä ja teemme rakennusten energiatehokkuussimulointeja ja -optimointeja. Käyttämällämme tietokoneohjelmalla voimme laskea tarkasti, mihin rakennusten käyttämä energia menee ja tarjota asiakkaalle energiatehokkuuden kannalta taloudellisesti parhaan ratkaisun.

Miten olet päätynyt tänne?

– Olen ollut tällä alalla yhdeksän vuotta. Aloitin myyntipuolella, jossa huomasin, että Suomessa on tarjolla useita ratkaisuja, joiden avulla meistä voisi tulla todella energiatehokas maa. Lisäksi suomalaiset ovat kiinnostuneita näistä ratkaisuista. Ongelma on se, että suunnittelijat eivät osaa tai ymmärrä ottaa näitä vaihtoehtoja huomioon, kun taloja rakennetaan.

Tällä hetkellä rakennukset kuluttavat Suomessa 40 prosenttia kaikesta energiasta. Ammattitaitoisten suunnittelijoiden avulla voimme laskea kulutuksen viiteen prosenttiin. Siksi päätin siirtyä myyntipuolelta suunnittelijaksi.

Puhuit taloudellisesti parhaasta ratkaisusta, entä ekologisuus?

– Vielä kertaakaan ei ole käynyt niin, etteikö edullisin ratkaisu olisi myös ollut ekologisin, ja teemme kuitenkin noin 300 kohdetta joka vuosi. Jos energiatehokkuus otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa, voidaan saada aikaan suuri säästö jo pelkästään rakennuskustannuksissa.

Valmiissakin taloissa voidaan kuitenkin tehdä muutoksia. Esimerkiksi erään 60-luvun kerrostalon energiankulutus putosi optimoinnin jälkeen 80 prosenttia.

Onko olemassa jotain yhtä erityisen tehokasta tapaa säästää energiaa?

– Talojen energiankulutus koostuu useasta sadasta pienestä yksityiskohdasta, joten yhtä on mahdoton poimia. Meillä on ollut kohteena esimerkiksi lukuisia rintamamiestaloja ja kaikki ovat olleet energiankulutukseltaan erilaisia.

Onko sinulla jotain erityistä energiansäästövinkkiä, jota voisi toteuttaa ihan arjessa, ilman suuria ponnisteluja?

– Kananmunan keittäminen. Normaalistihan kananmunat keitetään niin, että kattila täytetään kylmällä vedellä, keitetään vesi kiehuvaksi, annetaan munien kiehua, kaadetaan kuuma vesi viemäriin ja lasketaan munien päälle kylmää vettä.

Paljon energiatehokkaampaa on täyttää kattila heti alussa niin kuumalla vedellä kuin hanasta saa, sillä veden keittäminen keittolevyllä yhtä kuumaksi vie nelinkertaisesti energiaa verrattuna esimerkiksi maalämmöllä lämmitettyyn hanaveteen.

Heti kun vesi kiehuu, otetaan levy pois päältä, jätetään munat veteen ja annetaan niiden olla siellä muiden aamutoimien ajan. Tämä riittää kypsentämään munat riittävän kypsiksi suurimmalle osalle. Lopuksi poimitaan munat kattilasta erilleen ja huuhdotaan kylmällä vedellä.

Kuuma vesi saa jäädä kattilaan odottamaan iltapäivää. Veteen on sitoutunut paljon energiaa ja päivän aikana se siirtyy vähitellen lämmittämään asuntoa, eikä valu viemäristä alas. Iltapäivällä huoneenlämpöisen veden voi kaataa hyvällä omallatunnolla viemäriin.

Lisätietoa NollaE:stä löydät täältä.

Lue myös

Aucor muutti ElectroCityyn

Aucor muutti ElectroCityyn

Verkkosivustojen ja -palveluiden toteuttaja Aucor Oy muutti ElectroCityyn vuodenvaihteessa. Yrityksen sadan neliömetrin tilat sijaitsevat sisäpihan päädyssä toisessa kerroksessa. Tila on vanhaa tehdaskiinteistöä, mistä muistuttaa enää tavanomaista korkeampi huonekorkeus. Aucorilla on käytössään iso avotyötilan lisäksi erillisiä työhuoneita sekä...

Lue artikkeli
Uutinen
Sporttia parhaalla paikalla -illassa salibandytunnelmaa

Sporttia parhaalla paikalla -illassa salibandytunnelmaa

Teknologiakiinteistöjen ja urheiluseurojen Sporttia parhaalla paikalla -ottelutapahtumat ovat koonneet penkkirheilijoita yhteen jo reilun kolmen vuoden ajan. Tällä kertaa iltaa Maunon BioCityssä isännöi TPS salibandy, joka kertoi joukkueen kuulumisia ja julkisti tulevan kauden valmentajauutisia, kun ensi kaudeksi miesten päävalmentajaksi siirtyy Jukka...

Lue artikkeli
Uutinen
Elokuvapäivä Turku Science Parkissa 10.3.!

Elokuvapäivä Turku Science Parkissa 10.3.!

Koko Turku muuttuu jälleen elokuvanäyttämöksi perjantaina 10.3.2017!

Lue artikkeli
Tapahtuma