Viisi vinkkiä toimitilan valintaan

Viisi vinkkiä toimitilan valintaan

Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon uutta toimitilaa etsiessä? Kuinka välttyä ylimääräisiltä mutkilta vuokra-asioissa ja varmistaa yrityksen ja työntekijöiden viihtyvyys uudessa tilassa? Asiakkuuspäällikkömme Janne Alho keräsi viisi vinkkiä, jotka jokaisen toimitilaa etsivän yrityksen kannattaa pitää mielessä.

1. Mieti mitä hyvä sijainti tarkoittaa teidän yrityksellenne

Käsitys hyvästä sijainnista on subjektiivinen näkemys, joka riippuu yrityksen toimialasta, asiakkaista ja työntekijöistä. Siinä missä autokorjaamolle on merkityksellistä näkyvyys ja moottoritietä ohiajavien autojen määrä, arvostaa toimistotiloja tarvitseva asiantuntijayritys ehkä enemmän rautatieaseman läheisyyttä sekä mielikuvaa, jonka kyseinen alue siellä toimivasta yrityksestä antaa.

2. Vertaile kokonaisvuokraa, älä neliövuokraa

Moni toimitiloja etsivä yritys vertailee tilojen neliövuokria huomaamatta, että neliövuokraa merkityksellisempää olisikin tarkastella kokonaisvuokraa. Jos 20 ihmistä sijoitetaan työskentelemään erillisistä huoneista koostuvaan toimistoon, tarvitaan tilaa useimmiten noin 350 neliömetriä kun taas hyvin suunnitellussa monitilatoimistossa 20 ihmistä mahtuu mainiosti 200:n neliömetrin tilaan. Huolella suunniteltu tila voi myös edistää työtehokkuutta ja kommunikointia ja siten edistää yrityksen liiketoimintaa.

3. Tarkista minkälaisia palveluita alueelta löytyy

Vaikka Suomi on luvattu itsepalvelun maa, keskittyvät etenkin asiantuntijayritykset nykyisin yhä enemmän oman ydinliiketoimintaansa. Tämä ei liene ihme, sillä miksi kukaan haluaisi kuluttaa aikaansa lampunvaihtoon, siivoukseen tai printterin huoltoon, jos ajan voi käyttää myyntiin tai tuotekehitykseen? Tilaa etsiessä kannattaakin tutkia, minkälaisia palveluita sinne on saatavilla ja mitä ne maksavat.

4. Maksimoi asiakasvirrat ja yhteistyökumppanit

Tärkeä seikka toimitilaa valittaessa ovat myös muut samalla alueella toimivat yritykset. Harva ehkä muistaa aikaa, jolloin kalusteliikkeet sijaitsivat yksi toisella ja toinen toisella puolen kaupunkia, mutta asiakasvirrat maksimoidakseen löytyvät saman alan toimijat nykyisin läheltä toisiaan. Asiakasvirtojen lisäksi merkittävää etenkin asiantuntijayrityksille on, että lähellä toimii yrityksiä, jotka voivat tukea niitä niiden omassa toiminnassa.

5. Tutustu vuokranantajaan

Monesti vuokranantajan joustavuus on lopulta se asia, joka joko mahdollistaa tai estää sopimuksen syntymisen. Siinä missä yksi vuokranantaja avaa lompakkonsa vain laittaakseen sinne rahaa, saattaa toinen nähdä pidemmälle ja olla valmis yrityksen kaipaamiin muutoksiin olipa kyse sitten tilan saneerauksesta, sopimuksen aloituspäivästä tai vuokrauksen määräaikaisuudesta.

Lue myös

Ilari ammattikorkeasta

Ilari ammattikorkeasta

Kuka olet ja mitä teet täällä? Olen Ilari Leman, opiskele Turun ammattikorkeakoulussa tietotekniikkaa toista vuotta.

Lue artikkeli
Blogi
Syöpätutkija Heidi

Syöpätutkija Heidi

Kuka olet ja mitä teet täällä? Olen Heidi Högel, työskentelen täällä BioCityssä Turun yliopiston Biotekniikan keskuksessa, jossa teen väitöskirjaa.

Lue artikkeli
Blogi
Lounaalla Turku Science Parkissa: edullisesti Sodexossa

Lounaalla Turku Science Parkissa: edullisesti Sodexossa

Hiihtolomaviikon hiljaisuudessa Teknologiakiinteistöjen itseoppineet ravintolakriitikot suuntasivat jälleen kerran kohti uusia makuelämyksiä, tällä kertaa kohteenaan kaikkien työpaikkaravintoloiden äiti, isä ja mummu: Sodexo. ICT-Cityn katutasossa sijaitseva Sodexo oli vierailupäivänä poikkeuksellisen rauhallinen eikä opiskelijaravintoloille tyypilliseen...

Lue artikkeli
Blogi