18.12.2015

Mehdi - lääkäri, joka löysi uuden keinon ihosyövän havaitsemiseen

Kuka olet ja mitä teet täällä?
Olen Mehdi Farshchian, olen juuri tulossa työpaikaltani Tyksistä ja olen matkalla Medicityyn BioCityn 4. kerrokseen, jossa teen tutkimusta.

Onpa mielenkiintoista! Mitä teet Tyksissä?
Toimin amanuenssina plastiikkakirurgian osastolla, jossa hoidetaan mm. ihosyöpä- ja melanoomapotilaita. Olen opiskellut lääkäriksi kotimaassani Iranissa ja olen amanuenssina Tyksissä saadakseni oikeuden toimia lääkärinä myös Suomessa.

Oletko asunut pitkään Suomessa?
Tulin Suomeen vuonna 2008 tekemään väitöskirjaa täällä toimivalle Turun yliopiston huippututkimusryhmälle. Ennen Suomeen tuloani työskentelin yleislääkärinä ihotautitutkimuskeskuksessa Teheranissa, jossa olen myös opiskellut lääkäriksi. Väittelin tohtoriksi tämän vuoden elokuussa, josta lähtien olen työskennellyt amanuenssina.

Mitä tutkit väitöskirjasi?
Tutkin ihon levyepiteelisyövän kehittymismekanismeja ja uusia hoitomahdollisuuksia, ja löysin keinon havaita syöpä varhaisemmassa vaiheessa kuin mitä nykyisin käytössä olevat menetelmät sallivat. Lisäksi löysin kaksi merkkitekijää, joiden avulla ihosyövän hoitoa voidaan parantaa.

Todella hienoa, onnittelut! Mikä sinusta on parasta juuri nyt?
Lääkärin työ.

Täydennä lausetta ”Jos minä saisin päättää…”
…työpäivät alkaisivat talvisin kymmeneltä.

Mikä on lempipaikkasi Turku Science Parkissa?
Åbo Akademin kirjasto BioCityssä, jossa olen joskus käynyt iltaisin opiskelemassa. Siellä on hiljaista ja rauhallista, mikä helpottaa keskittymistä.

Onko sinulla suunnitelmia joulun ajaksi?
Olen joulun jouluaattoa lukuun ottamatta töissä, joten minulla ei ole suurempia suunnitelmia. Jouluaatto menee Turussa, glögiä juoden ja kynttilöitä poltellen.

Vietät siis melko suomalaista joulua?
Kyllä, pidän juhlista olipa kyseessä sitten vappu, juhannus tai joulu! Minulla on hienoja työkavereita, joilta olen oppinut paljon Suomen kulttuurista ja jotka ovat tutustuttaneet minut jouluruokiin ja glögiin.  

Kiitos haastattelusta ja hyvää joulua, Mehdi!


Viikon vastaantulija Mehdi oli matkalla BioCityssä sijaitsevaan Medicityyn, jossa hän tekee työn ohessa tutkimusta.​

 

Ota yhteyttä