09.12.2013

Onko kiire? Pidä tauko!

”Ihan hirveä kiire, en nyt ehdi, pakko jäädä tekemään tämä loppuun.” Kuinka usein oletkaan kuullut nuo sanat? Tai sanonut ne itse? Väitän, että useasti - minä ainakin olen. Joku kysyy kahville tai muuten vain tauolle, mutta on niin kiire, etten ehdi osallistua. Dedikset painavat, useampi juttu olisi pitänyt tehdä jo eilen, tai paremminkin edellisellä viikolla. Päässä pyörii, eikä ajatus enää kulje selkeästi.

Me asiantuntijatyötä tai ns. ajatustyötä tekevät uppoamme joskus liiaksi omiin tehtäviimme, valitettavan usein niihin liittyviin ongelmiin ja kiireisiin. Vanhaa kulunutta sanontaa lainatakseni ”emme näe metsää puilta”. Kun kiirettä tarkastelee hieman tarkemmin, saattaa huomata että osa siitä on itse luotua. Kuinka usein itse asiassa olemme ylioptimistisia asioiden sujuvuuden ja omien kykyjemme sekä jaksamisemme suhteen? Itse ainakin sorrun tähän virheeseen useammin kuin haluaisin myöntää; haluan olla hyvä, haluan auttaa, haluan onnistua.

Pidäpä siis tauko! En ehdi – ajattelet. Pidä silti. Edes viiden minuutin breikki. Se auttaa. Lyhyt juttutuokio työkaverin kanssa vie ajatuksesi pois töistä ja antaa pääkopalle aikaa rentoutua. En itse voi väittää olevani kovin hyvä tauottaja, etenkään kiireen keskellä, mutta joka kerta kun tajuan tauon ottaa, huomaan sen olevan mitä mainioin idea. Taukojen myötä ajatus kirkastuu ja työ terävöityy; jotenkin sitä löytää paremmin sen olennaisimman.

Törmäsin jokin aika sitten tutkimukseen, jonka mukaan ajatustyötä tekevät ihmiset ovat tuotteliaita keskimäärin neljä tuntia päivässä. Tämä tieto sekä helpotti että pisti ajattelemaan; jospa en buukkaisikaan päiviäni minuutin tarkkuudella täyteen, vaan yrittäisin jättää tilaa, niin tyhjäkäynnille kuin tauoillekin. En tee uuden vuoden lupauksia, mutta tavoitteenani on vuonna 2014 pitää mahdollisimman paljon taukoja, niin meidän Turun Teknologiakiinteistöjen toimistolla kuin ympäristön mukavissa ravintoloissakin. Tule ihmeessä kaverikseni, jos sinulla on tilaa tauolle ja erityisesti, jos ei ole.

Ulla Sjöblom
Turun Teknologiakiinteistöjen talouspäällikkö


Ulla pitää taukoa.

Ota yhteyttä