Riina Kotilainen on Turun tiedepuistossa vuosina 2018-2021 toteutettavan KampusART-taideohjelman taidekoordinaattori.

31.10.2018

Turun tiedepuistoon taidetta lähes miljoonalla eurolla

Turun tiedepuiston alueelle tulee seuraavien kolmen vuoden aikana lähes miljoonalla eurolla taidetta. Taiteen hankinta alueelle liittyy Turun Teknologiakiinteistöjen ja Turun ammattikorkeakoulun yhteiseen KampusART -taideohjelmaan, jonka tarkoituksena on tuoda taide luonnolliseksi osaksi opiskelu- ja työskentely-ympäristöä ja siten lisätä Turun tiedepuiston viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

Lokakuun alussa käynnistynyt KampusART-taideohjelma on yksi merkittävimpiä julkisen taiteen rakennushankkeita Suomessa. Hankkeen budjetti on lähes miljoona euroa. Suurin osa KampusArt-hankkeen taideteoksista tulee sijoittumaan Turun ammattikorkeakoululle parhaillaan rakennettavaan Kupittaan kampus -kiinteistöön. Taiteesta tulee oleellinen osa uuden rakennuksen identiteettiä ja sen avulla voidaan myös lisätä ammattikorkeakoulun työyhteisön ja opiskelijoiden hyvinvointia. Lisäksi suunnitelmissa on toteuttaa hankkeen myötä yhdestä kahteen taideteosta muualle Turun tiedepuistoon.

Hanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia, johon on palkattu taidekoordinaattoriksi Riina Kotilainen. Riina on koulutukseltaan kulttuurintuottaja sekä filosofian maisteri taidehistoriasta. Hän on myös Turun taiteilijaseuran toiminnanjohtaja sekä Vanhaan Raatihuoneeseen helmikuussa avautuvan Turun taidehallin varapuheenjohtaja.

- Olen aina ollut kiinnostunut julkisesta taiteesta ja olen opinnoissani suuntautunut erityisesti kaupunkitaiteeseen sekä julkisen taiteen tulevaisuuteen. KampusART on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen hanke, jolla on mahdollisuuksia vaikka mihin. Tavoitteena on kehittää hankkeella uudenlaisia tapoja toteuttaa prosenttiperiaatetta, jolla tarkoitetaan periaatteellista päätöstä käyttää osa rakennushankkeen määrärahoista taiteeseen, Riina kertoo.

Poikkeuksellisen hankkeesta tekee myös sen nivoutuminen osaksi pedagogiikkaa, sillä osa teosten luomisprosessista otetaan mukaan ammattikorkeakoulun opetukseen. Taideohjelman toteuttajina ovat kuitenkin ensisijaisesti ammattitaiteilijat, joiden lisäksi ohjelmaan osallistuu taideopiskelijoita esimerkiksi harjoittelujen ja opinnäytetöiden kautta.

Taideohjelman etenemistä voi seurata hankkeen Instagram-tilillä @kampusart_turku sekä aihetunnisteella #kampusartturku.

Ota yhteyttä