Tekstiiliteollisuudesta teknologiayrityksiin

Turun tiedepuisto sai alkunsa DataCityn rakentamisesta vuonna 1988. Ajatus kehittyi ideasta saada turkulaiset korkean teknologian yritykset ja akateeminen tutkimus saman katon alle. Hankkeen alkuna oli rakennuttaja Juhani Lundenin idea ”ATK-talosta,” joka sai nimekseen DataCity.

ElectroCityn talon menneisyys liittyy tekstiiliteollisuuteen. August Laurén perusti 1928 trikooteollisuuden alalla toimineen Kudos Oy Silon. Silo vakiinnutti 1930-luvulla asemansa maan toiseksi suurimpana trikootehtaana. Ensimmäinen oma tehdas rakennettiin Kupittaanpuiston ja Kupittaan aseman väliselle teollisuusalueelle Lemminkäisenkadun varrelle vuonna 1942. Vanha Silon teollisuuskiinteistö uudistettiin ja laajennettiin high tech -yritysten toimitiloiksi vuonna 1989.

Kolmikerroksisen kehräämön jatkeeksi 1990-luvun alussa rakennettu BioCity oli valmistuessaan Suomen modernein bioalan keskus. Uuden hankkeen lähtöajatuksena oli bioteknologian keskuksen perustaminen Turkuun, koska bio- ja lääkealalta odotettiin suurta kasvua. Tätä varten tarvittiin lisää laboratorio- ja tuotantotilaa. Perusajatuksena oli bioalan kasvun turvaamisen lisäksi myös korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten osaamisen hyödyntäminen ja käytäntöön soveltaminen. BioCityssä sijaitsee bioalan toimijoiden lisäksi turkulaisen valtiomiehen, presidentti Mauno Koiviston mukaan nimetty kokous- ja kongressikeskus Mauno, joka vihittiin käyttöön vuoden 1993 lopussa ja uudistettiin vuonna 2013.

PharmaCity valmistui vuonna 2002 Lemminkäisenkadun ja Itäisen Pitkäkadun kulmaan, BioCityn ja ElectroCityn naapuriksi. Bio- ja lääkealan kasvu synnytti akuutin tutkimus ja kehitys -toimitilojen puutteen. Tähän puutteeseen haluttiin vastata rakentamalla PharmaCity, jonka laboratoriot- ja toimistotilat tehtiin tulevien käyttäjien ehdoilla. Paikalta purettiin kaksi matalaa rakennusta: HK Ruokatalon tuotantolaitos ja vanhoja varastotiloja. Alueella on sijainnut HK:n edeltäjän LSO Osuuskunnan teurastamo, jonka historia ulottuu vuoteen 1913. 

Intelligate-toimistorakennusten historia ulottuu vuoteen 1992, jolloin järjestettiin arkkitehtikilpailu koko Kupittaan keskustan suunnittelusta. Palkittu suunnitelma käsitti Kupittaan rautatieaseman, liikerakennuksen sekä toimistokokonaisuuden. Näistä ensimmäisenä valmistui asemarakennus vuonna 1995. Intelligate-kokonaisuuteen sisältyy kolme toisiinsa kytkeytyvää toimisto- ja liikerakennusta, joista ensimmäinen valmistui vuonna 2006 ja toinen vuonna 2013.

Vuonna 2006 entisen Anni Helena -viljasiilon paikalle rakennettiin ICT-City. Rakennukseen on keskitetty Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun ammattikorkeakoulun informaatioteknologian opetus.

Katso alta video Turun tiedepuiston historiasta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Ota yhteyttä