Taidetta Tiedepuiston pysäköintihalleissa

Vuonna 2021 Turun Teknologiakiinteistöt järjesti Tiedepuiston pysäköintihallien elävöittämisprojektin, jonka tavoite oli muuttaa BioCityn ja DataCityn alla olevat pysäköintihallit viihtyisämmiksi, kutsuvammiksi ja kiinnostavammiksi taiteen avulla. Hankkeeseen haettiin luonnosehdotuksia avoimella ideakilpailulla, johon saatiin yli 350 hakemusta. Projektin tuloksena Tiedepuiston monisatapaikkaisia pysäköintihalleja koristaa nyt 56 taideteosta 51 eri taiteilijalta tai työryhmältä. 

Teoksia on mahdollista mennä katsomaan parkkihalleihin arkisin kello 7–17. Käynti halleihin tapahtuu hisseillä BioCityn ja DataCityn katutasoista. Mukaan kannattaa napata rakennusten auloista löytyvä teosluettelo tai ladata alta sen sähköinen versio.

Lataa tästä opastekartta

 

 

1. "Cycles"

Matti Mikkilä, 2021

BioCity -1

 

BioCityn autohallin pyöräparkkia koristava Cycles-seinämaalaus on 24 metriä leveänä ja korkeimmalta kohdaltaan 4,2 metriä korkeana parkkihallien isokokoisin muraali.  Lue tekijästä ja teoksesta lisää täältä.

2. "Salainen puutarha"

Maikki Rantala, 2021

BioCity -1

 

Pysäköintilaitoksen sisäänajoväylää vierustavaan Salainen puutarha -muraaliin on valikoitu eliölajeja uhanalaisuutta mittaavasta Suomen lajien punaisesta kirjasta.

3. "BioCity"

Heta Kasurinen, 2021

BioCity -1

 

BioCityn pysäköintihallista löytyvässä seinämaalauksessa BioCity-rakennus on kuvattu pirtein värein ja tyylitellyin linjoin.

4. "Concrete jungle"

Esbe_1, 2021

BioCity -1

 

Seinämaalaus tuo harmaaseen tilaan väriä ja leikittelee betoniviidakko-ajatuksella. Viidakkoteema jatkuu seinältä lattialle ja läheisiin pylväisiin.

5. "Chaos"

Sofia Zida, 2021

BioCity -1

 

Sofia Zidan räiskyvä ja värikäs taide ammentaa muusikko-kuvataiteilijan tunteista ja meksikolaistaustasta. Vierailukeskus Joessa nähtiin syksyllä 2021 Andy McCoyn ja Sofia Zidan taidenäyttely, jossa vieraili kahden viikon aikana yli tuhat ihmistä.

6. "Elämänpuu"

Andy McCoy, 2021

BioCity -1

 

Andy McCoyn maalaama pylväs kuvaa rock-tähden elämää ja matkaa seeprasta leijonaksi. Vierailukeskus Joessa nähtiin syksyllä 2021 Andy McCoyn ja Sofia Zidan taidenäyttely, jossa vieraili kahden viikon aikana yli tuhat ihmistä.

7. "Red flowers"

Ansu Airas, 2021

BioCity -1

 

Turkulaistaiteilija Ansu Airaksen ensimmäinen seinämaalaus on kunnianosoitus kaikille taakkansa kantajille. Teoksen käsittelemä kipu näkyy punaisena raitana naishahmon silmien päällä.

8. "Big momma (osa 1)"

Cavcav, 2021

BioCity -1

 

Kaksiosainen teos Big momma kuvaa isoa äitipuuta, joka hoivaa ja lämmittää nukkuvia eläimiä. Suoraan äitipuun alapuolelta BioCity -2 -kerroksesta löytyy teoksen toinen osa, joka esittää puun juuria.

9. "Keinu"

Tarja Niinistö & Tiina Lahikainen, 2021

BioCity -1

 

Ajoliuskan seinällä kulkevan putken varassa keinuva tyttö tarkkailee uteliaasti hallissa vierailevia.

10. "Flying high - Korkealento"

Tommi Ketonen, 2021

BioCity -1

 

Teos koostuu viidestä teräslevystä, joihin on kuhunkin leikattu lentävän joutsenen siluetti siivittämään kävijöiden ajatukset lentoon ja katseet eteenpäin tulevaisuuteen. 

11. "Leijona ja kotka"

Henry Toivari, 2021

BioCity -1

 

Luontokuvaaja Henry Toivarin valokuvissa esiintyvät leijona ja kotka seuraavat ohikulkijaa tiukasti katseellaan.

12. "Orrella"

Samuli Alonen, 2021

BioCity -1

 

Kuvanveistäjä Samuli Alosen sympaattiset Citybird-linnut ovat löytäneet tiensä turkulaiseen parkkihalliin, jossa ne taapertavat orrella nostaen hymyn ohikulkijan huulille.

13. "Underground garden"

Jukka Hakanen, 2021

BioCity -2

 

Turkulaiskatutaiteilija Jukka Hakasen maalaama Maanalainen puutarha luo kirkkaan ja piristävän keitaan pysäköintihallin seinälle.

14. "Linnut ja jänikset"

Johanna Pisto, 2021

BioCity -2

 

Seinämaalauksina ja teippaustöinä toteutettu teossarja raikastaa ympäristöä tuoden BioCity -2 -kerroksen hissien edustalle ilmeikkyyttä ja tyylikkään vaikutelman.

15. "Metsän asukit"

Miila Westin, 2021

BioCity -2

 

Seitsemästä ympyrästä ja eläimestä muodostuva muraalikuvasarja luo kurkistusikkunoita värikkääseen fantasiamaailmaan.

16. "Hirvet parkissa"

Mirja Ilkka, 2021

BioCity -2

 

Kuten luonto, myös luonnosmaisesti maalattu hirviperhe mukautuu vallitseviin olosuhteisiin sulautuen parkkihallin seinälle kalliomaalauksen tapaan.

17. "MUUkalaiset"

Heidi Wirgentius, 2021

BioCity -2

 

MUUkalaiset on luonnollisen kokoinen, realistisesti maalattu lempeän utelias lehmälauma.

18. "Kapellimestari / Biotekninen sinfonia / Tutkijan silmin"

Taneli Stenberg, 2021

BioCity -2

 

Teoksen kapellimestari ohjaa bioteknistä sinfoniaa mikroskooppisten tapahtumien ja poikkileikkausten värikkään kaleidoskoopin ympäröimänä.

19. "Limbo"

Jani Rättyä, 2021

BioCity -2

 

Limbo-seinämaalaus hyödyntää tiiliseinän pintastruktuuria ja muurauskuviota sekä luo jatkumoa parkkihallien pilareissa olevalle huomioviivoitukselle.

20. "Ruissalo"

Suvi-Tuuli Höglund, 2021

BioCity -2

 

Ruissalo-seinämaalaus on satumaailma, utopia ja kunnianosoitus rakkaalle kesäpaikalle, jossa elämä näyttäytyy aina vaaleanpunaisen filtterin läpi.

21. "Garagerama21"

Antti Hakkarainen, 2021

BioCity -2

 

Garagerama kuvaa parkkihallissa ajavan asiakkaan mielenmaisemaa, ja sen yksityiskohtiin ja väreihin voi uppoutua pitemmäksikin aikaa. Teos on täynnä mysteriaa, yllätyksiä, värejä ja ulottuvuuksia.

22. "Underground lab"

Cavcav, 2021

BioCity -2

 

Kellarilaboratoriossa käynnissä oleva ihmeellinen projekti karkaa täysin käsistä – jokin räjähtää ja seinä hajoaa. Rikkoutuneen seinän reiästä pääsee nyt parkkihallin kautta kurkistamaan salaiseen laboratorioon – mutta olkaa varuillanne.

23. "Osmo RawDeal"

Osmo, 2021

BioCity -2

 

Turkulaisen graffitimaalarin Osmon teoksissa toistuvat usein sienet, kasvit, lenkkarit, junat, metrot, spraymaalipurkit, mikkihiiret ja hiphop-aiheiset objektit. Osmon teokset kumartavat graffitin entisaikojen symboliikkaa kohti, joskin uudenaikaisella otteella.

24. "Kulmat ja nurkat"

Jukka Hakanen, 2021

BioCity -2

 

Jukka Hakasen abstraktin seinämaalauksen geometriset muodot ovat peräisin BioCityn ja DataCityn parkkihallien pohjakuvista.

25. "Circus"

Eeva Forsström, 2021

BioCity -2

 

Värikkään Circus-seinämaalauksen pohjana on taiteilijan samanniminen öljyvärimaalaus. Circus-teosehdotus voitti elävöittämisprojektin hakuun jätetyistä luonnoksista järjestetyn yleisöäänestyksen.

26. "Astronautti ja lamppu"

Joona Huotari & Juha Welling, 2021

BioCity -2

 

Maalauksen astronautti on eksynyt outoon paikkaan: Hänen oli tarkoitus ihailla maansa lippua, mutta onkin eksynyt rannalle katulampun alle. Teoksen ideana on pienuuden tunne, joka yhdistää astronauttia avaruudessa ja ketä tahansa vieraassa paikassa olijaa.

27. "Scifi"

Jesse Pasanen, 2021

BioCity -2

 

Seinämaalaus kutsuu katsojaa keksimään tarinan maisemalle: missä ollaan, mitä on tapahtunut ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Samalla katsoja pääsee tutkimaan omaa nykyhetkeään – elämmehän melko scifissä maailmassa jo nyt.

28. "Sisimmän kuiskaus"

Mirja Vihersalo, 2021

BioCity -2

 

Teoksen runo muistuttaa pysähtymisen ja itsensä kuuntelun tärkeydestä. Arki, kiire, maailman tapahtumat, muiden hyväksynnän kaipuu tai hylkäämisen pelko peittävät helposti oman sisäisen äänen ja aitouden alleen, vaikka juuri sisimpämme on meissä olennaista.

29. "Maanantai"

Kirsi Nyqvist, 2021

BioCity -2

 

Jokainen tietää tunteen, kun ei vaan huvita. Maanantai-hevonen tuo empatiaa kaikille, jotka nousevat autostaan epäinspiroituneena.

30. "Turun seudun herbaario"

Pinja Meretoja, 2021

BioCity -2

 

Teos on saanut inspiraationsa klassisesta herbaariosta eli kasviosta, johon on kerätty, kuivattu ja nimetty kasveja. Tämä herbaario sisältää kuusitoista Turun seudulla esiintyvää kasvia.

31. "Ola"

Carola Koskinen & Risto Pajunoja, 2021

BioCity -2

 

Kustom kulture -henkisessä maalauksessa kesäinen Olavi Virta laulaa ja soittaa kitaraa kenties herättäen musiikillisia muistoja katsojassa.

32. "Big momma (osa 2)"

Cavcav, 2021

BioCity -2

 

Kaksiosainen teos Big momma kuvaa isoa äitipuuta, joka hoivaa ja lämmittää nukkuvia eläimiä. Suoraan äitipuun juurien yläpuolelta BioCity -1 -kerroksesta löytyy teoksen ensimmäinen osa.

33. "Fugu, baby. Fugu."

Thijs Verbrugghe, 2021

BioCity -2

 

Teos kuvaa vedenalaisessa parkkihallissa uiskentelevaa fugua eli pallokalaa, joka puhaltaa veteen sydämiksi muuttuvia ilmakuplia. 

34. "Kuha on taidetta"

Kirsi Nyqvist, 2021

BioCity -2

 

Maailma olisi parempi paikka, jos taide olisi lähempänä ihmisiä ja jokapäiväistä arkea – kuten parkkihallissa. Seinällä uiskenteleva kuha pyrkii tuomaan iloa, lämpöä ja tunnelmaa ihmisten jokapäiväiseen elämään.

35. "Myötätuuli"

Elisa Hämärä, 2021

BioCity -2

 

Teoksen liikkeen tuntu ohjaa luontevasti kohti uloskäyntiä toimien tilan käyttäjille leikkisänä tilan hahmottamista helpottavana elementtinä.

36. "Kyyhkynen merellä"

Toivo Järvi, 2021

BioCity -2

 

Silmälle kevyt seinämaalaus hyödyntää luonnon peruselementtejä: siinä yhdistyvät aallon voima ja kyyhkysen herkkyys. Maalaus tuo luonnon rauhaa arjen keskelle.

37. "Askel"

Vesa Loikas, 2021

BioCity -2

 

Askel-valokuvateoksessa esiintyy tanssija Leyya Mona Tawil, ja se on kuvattu Åbo Akademin Gadolinia-rakennuksessa.

38. "Kissimirri"

Frida di Iorio & Silvia di Iorio, 2021

BioCity -2

 

Lapsen piirrustukseen perustuva, tsemppaavia kissimirrejä esittävä maalaus on oodi lapsen luovuudelle, luovuudelle meissä kaikissa.

39. "Splash!"

Mari Sonntag, 2021

BioCity -2

 

Splash!-teoksen hahmo säikähtää, kun parkkihallin vesipisteen hanat alkavat roiskia vettä.

40. "Swimparking"

Phaser Crane Collective, 2021

DataCity

 

Teoksen keskeisenä kohteena ovat mereen juoksevat ihmisenkaltaiset hahmot. Se koostuu graafisesti suunnitelluista abstrakteista muodoista, jotka kauempaa katsottuna avautuvat laajana kesäisenä kokonaisuutena.

41. "Mustikkametsä"

Sandy Bee, 2021

DataCity

 

Kaikki viihtyvät mustikkametsässä! Metsä symboloi rauhaa ja hyvää oloa. Mustikat muistuttavat meitä lapsuudestamme, mustikkamaidosta, sinisistä suista ja sormista. Lue lisää teoksesta ja tekijästä täältä.

42. "Pakotie"

Laura H., 2021

DataCity

 

DataCityn A-rapun porraskäytävää ja hissejä ympäröivä utuinen metsämaisema tarjoaa pakotien luontoon betoniviidakon keskeltä.

43. "Kevätpuut"

Mari Sonntag, 2021

DataCity

 

Parkkiruutujen viivat jatkuvat seinälle muodostaen keväisen koivurivistön, joka selkeyttää auton pysäköimistä oikeaan kohtaan.

44. "Flora & Fauna"

Marileea Järnefelt, 2021

DataCity

 

Flora & Fauna -diptyykissä Floran päähinettä koristavat lukuisat värikkäät kukat ja Faunaa kirkkaan väriset linnut ja perhoset.

45. "Ukkelit"

Teemu Keisteri, 2021

DataCity

 

Taiteen monitoimimies Teemu Keisterin veikeät ukkelihahmot palaavat juurilleen DataCityn parkkihallin seinämaalauksessa. Lue teoksesta ja tekijästä lisää täältä.

46. "Human Behind the DigiDigi"

Venla Huhtinen, 2021

DataCity

 

Teos on saanut inspiraationsa tietokoneen piirilevystä, jonka muotokieltä taustan kuvionti kuvastaa. Teos nostaa esiin ihmisen roolin teknologian luojana ja muistuttaa katsojiaan siitä kuinka kaiken teknologian ja tekoälyn takana on oikea elävä, hengittävä ihminen.

47. "Värikkäitä taloja"

Mental Boom, 2021

DataCity

 

Pieni kaupunki levittäytyy parkkihallin seinälle tuoden ympäristöön iloa ja väriä. Teos kutsuu katsojaa tarkastelemaan yksityiskohtiaan lähempää.

48. "Turkutarget 2021"

Sabrina Suominen, 2021

DataCity

 

Tutunnäköinen jokimaisema ja optimistinen napapiiri-pingu tuovat elämää keskelle parkkihallia.

49. "Aurajoki"

Ruusa, 2021

DataCity

 

Aurajoki ja Turku kuuluvat yhteen – ilman jokea ei olisi Turkua. Joki virtaa seitsemän metriä sekunnissa 70 kilometrin matkalla Aurasta kohti Turun keskustaa. Teos on pieni otos historian kerronnasta – tois puolt ja tält puolt.

50. "Tauko"

Denisse Islas, 2021

DataCity

 

Teoksessa nähdään ihminen, joka nauttii taukohetkestä; siitä ajasta, joka on käytettävissä ajatteluun. Työssään runsaasti energiaa kuluttavat luovat ihmiset kaipaavat myös lepoa - pieniä hiljaisia hetkiä, jotka saavat luovuuden kukkimaan.

51. "Siivet"

Samuli Metsänranta, 2021

DataCity

 

Porraskäytävän ovi yhdistyy maalaukseen fiktiiviseen osaan, ja siivet kuvastavat ulospääsyä parkkialueelta. Maalauksen kulman taakse levittäytyvä osuus tuo lisää ulottuvuutta maalauksen kokonaisuuteen, ja kuorma-auto sulautuu seinäpintaan.

52. "Qui comedunt pollutio (He jotka syövät saasteita)"

Balance & Mild, 2021

DataCity

 

Parkkihalliin kulkeutuu autojen mukana maantiesuolaa, maantiepölyä ja pakokaasussa olevia pienhiukkasia. Rauta- ja pronssilevyistä koostuva veistos patinoituu ajan myötä ja saa sitä rikkaamman elämän, mitä enemmän saasteita sen pinnalle kulkeutuu.

53. "Ovi nro. 7"

Eija Ylinen-Virtanen, 2021

DataCity

 

Ovi nro.7 tuo tuulahduksen eteläisestä Euroopasta ja laittaa miettimään, mitä sen takana on. Miksi kissa istuu ja odottaa rapulla pyrkien sisälle? Minkälainen on kiinteistön asukas tai asukkaat, ja onko ketään kotona?

54. "My life"

Juha Lahtinen, 2021

DataCity

 

My life -muraali on kahden eri tekniikan ja tunnelman jo vuosia jatkuneen tutkielman tulos. Esittävän ja abstraktin maalauksen yhdistäminen sulavasti toisiinsa, molemmissa tekniikoissa käytettävien työkalujen tutkiminen ja niistä uusien käyttötapojen löytäminen on tärkeässä roolissa taiteilijan työssä.

55. "Mosaiikkipuutarha"

Tuuli Huovila, 2021

DataCity

 

Mosaiikkipuutarha tuo ilahduttavaa piristystä parkkihallin ilmeeseen niin raikkailla väreillään, teemallaan kuin tekniikallaankin.

56. "DataCity"

Heta Kasurinen, 2021

DataCity

 

DataCityn pysäköintihallista löytyvässä seinämaalauksessa DataCity on kuvattu pirtein värein ja tyylitellyin linjoin.

57. "African shadows / Frozen fleurs / Dancing fleurs"

EMC Salminen, 2021

DataCity

 

Teoskokonaisuuden kolme maalausta syntyivät taiteilijaresidenssimatkalla Afrikassa, ja niiden väripaletti heijastelee päiväntasaajan tropiikin ympäristöä. 

Ota yhteyttä