CivilCitylle LEED Gold -ympäristösertifikaatti

CivilCitylle LEED Gold -ympäristösertifikaatti

Untamonkadulla sijaitsevassa CivilCityssä toimivat Kela, Wärtsilä ja Nordea.

Turun Tiedepuistoon huhtikuussa valmistuneelle CivilCitylle myönnettiin LEED Gold -ympäristösertifikaatti. Sertifikaatti kertoo erinomaisesta ympäristöasioiden huomioimisesta rakennuksessa.

Teknologiakiinteistöjen viimeisin uudishanke, toimistorakennus CivilCity, sai kesällä 2022 Gold-tasoisen LEED-ympäristösertifikaatin. Gold on kansainvälisen LEED-sertifiointijärjestelmän toiseksi korkein sertifikaatti. Korkein on Platina, johon ylsi loppuvuonna 2021 valmistunut InfraCity.

Untamonkadulla sijaitsevassa CivilCityssä toimivat Kela, Wärtsilä ja Nordea. Rakennuksen pinta-ala 8500 neliömetriä ja siinä on kahdeksan kerrosta.

CivilCitylle LEED-pisteitä ropisi sen sijainnista kattavien palveluiden lähellä. Hyvät julkiset liikenneyhteydet tiheine bussivuoroineen sekä juna-aseman läheisyys mahdollistivat loistavien pisteiden saannin sijainti ja liikenne -kategoriassa. Myös säästeliäs vedenkäyttö ja energiatehokkuus huomioitiin sertifikaatissa.

Rakennushankkeiden ympäristöluokitusten avulla sijoittajat, kiinteistökehittäjät ja tilojen käyttäjät voivat todentaa kokonaisvaltaisen ympäristönäkökohtien huomioinnin hankkeessa.

– CivilCityssä on panostettu vedensäästöön valitsemalla rakennukseen pienivirtaamaisia vesikalusteita. Energiatehokas talotekniikka ja LED-valaistus taas toi täydet pisteet energialaskennasta, kertoo hankkeen rakennuttamisesta Teknologiakiinteistöissä vastannut rakennuttajapäällikkö, arkkitehti Anniina Savisalo.

Sisäolosuhteiden osalta CivilCity sai pisteitä esimerkiksi tiloihin asennetuista hiilidioksidipitoisuutta mittaavista laitteista, tehokkaasta tuloilman suodatuksesta ja rakentamisen aikaisesta puhtaudenhallinnasta. Myös materiaalitehokkuudessa CivilCity pärjäsi hyvin ja sai pisteitä muun muassa kattavista jätteiden lajittelumahdollisuuksista sekä rakentamisen aikaisesta korkeasta jätteiden hyötykäyttöasteesta.

– On hienoa saada Turun Tiedepuistoon jälleen yksi uusi ympäristösertifioitu rakennus. Tavoitteenamme on tähdätä ympäristöasioissa tulevaisuudessa entistäkin korkeammalle ja olla mukana toteuttamassa hiilineutraalia Turkua jo tällä vuosikymmenellä, päättää Savisalo.

Mikä LEED?

LEED on yhdysvaltalainen sertifiointijärjestelmä, joka arvioi kattavasti kestävän kehityksen ratkaisuja rakentamisessa. Sertifikaatti toimii kolmannen osapuolen antamana laatuleimana, jonka myöntää rakennukselle U.S. Green Building Council® (USGBC®). LEED on maailman suosituin ympäristösertifikaatti ja myös Suomessa LEED on selvästi suosituin järjestelmä hankkeiden ympäristösertifiointiin.

Rakennushankkeiden ympäristöluokitusten avulla sijoittajat, kiinteistökehittäjät ja tilojen käyttäjät voivat todentaa kokonaisvaltaisen ympäristönäkökohtien huomioinnin hankkeessa. Rakennusvaiheen LEED-sertifikaatti todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti ja osoittaa rakennushankkeen ympäristötehokkuuden.

Sertifioinnin hakeminen auttaa tunnistamaan vastuullisia kehityskohteita kiinteistössä ja vaaditut kriteerit riippuvat kiinteistön tyypistä. CivilCityn kohdalla sertifiointi tapahtui LEED Core and Shell-luokitustyökalulla. Sitä käytetään yleensä toimisto- ja liikerakennuksissa, joihin tulee useita eri vuokralaisia ja jotka päättävät itse esimerkiksi sisätilojen pintamateriaaleista ja valaistuksesta.

Lue myös

Missä sinä mieluiten työskentelet? Osallistu tutkimukseen

Missä sinä mieluiten työskentelet? Osallistu tutkimukseen

Minkälaisessa ympäristössä sinä mieluiten työskentelet? Osallistu Teknologiakiinteistöjen toimeksiantamaan tutkimukseen – saat palkkioksi 50 euron arvoisen S-ryhmän lahjakortin.

Lue artikkeli
Uutinen
Tervetuloa joulupuurolle ja glögille 14.12.!

Tervetuloa joulupuurolle ja glögille 14.12.!

Tervetuloa virittäytymään jouluun ja tapaamaan tuttuja Teknologiakiinteistöjen tarjoamalle joulupuurolle ja glögille Vierailukeskus Jokeen keskiviikkona 14.12. klo 8.30–10.00.

Lue artikkeli
Tapahtuma
Pekka Kanto tarttui tilaisuuteen

Pekka Kanto tarttui tilaisuuteen

Monien tiedepuistolaisten tuntema Pekka Kanto aloitti marraskuun alussa työt Teknologiakiinteistöjen uutena ylläpitoasiantuntijana.

Lue artikkeli
Uutinen