EduCitylle LEED Platinum -ympäristösertifikaatti

EduCitylle LEED Platinum -ympäristösertifikaatti

Teknologiakiinteistöjen Turun ammattikorkeakoululle rakennuttama EduCity sai arvostetun LEED Platinum -ympäristösertifikaatin. Ammattikorkeakoulun lisäksi rakennuksessa toimivat Nordea, Cloetta ja Ewals Cargo.

Joukahaisenkadulle viime kesänä valmistuneelle EduCitylle on myönnetty LEED Platinum -tason ympäristösertifikaatti. Sertifikaatti kertoo erinomaisesta ympäristöasioiden huomioimisesta rakennuksessa.

– EduCity on ensimmäinen uudishankkeemme, jolle on haettu ja saatu LEED Platinum -sertifikaatti. Turussa LEED-sertifioituja rakennuksia on yhteensä seitsemän, joista korkeimman platinum-tason sertifikaatin on saanut vain kolme rakennusta, kertoo Teknologiakiinteistöjen kiinteistöjohtaja Olli Rosenberg.

LEED on yhdysvaltalainen sertifiointijärjestelmä, joka pyrkii vähentämään rakentamisen ja kiinteistöjen käytön aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Sertifikaatissa on neljä luokkaa: perustaso, hopea, kulta ja platinum. LEED-sertifikaatin saaneita rakennuksia on Suomessa yhteensä 256, joista platinum-tasolle on yltänyt 41 kiinteistöä.


EduCity sijaitsee Joukahaisenkadulla. Sille suunnitellaan parhaillaan LinkCity-nimistä paria Lemminkäisenkadulle. Kuva: Vesa Loikas.

– LEED:in sertifiointijärjestelmässä arvioidaan rakennuksen tonttia ja sijaintia, vedenkäytön tehokkuutta, energiatehokkuutta, materiaalitehokkuutta ja sisäympäristön laatua. Lisäpisteitä rakennus voi saada siinä hyödynnetyistä innovaatioista ja saavutettavuudesta, Rosenberg selventää.

Pisteitä kaikista kategorioista

EduCitylle pisteitä ropisi kaikista kategorioista ja sen kokonaispistemäärä oli 82 maksimipisteiden ollessa 110. Pisteitä tontti ja sijainti -kategoriassa toivat EduCitylle hyvät julkiset yhteydet ja saavutettavuus sekä rakennuksen terassit ja niillä oleva kasvillisuus.

Maksaruohon peittämät kattoterassit ovat innovatiivinen ratkaisu, joka lisää rakennuksessa työskentelevien ihmisten hyvinvointia ja toimii hiilinieluna keskellä urbaania kaupunkirakennetta.

– Maksaruohon peittämät kattoterassit ovat innovatiivinen ratkaisu, joka lisää rakennuksessa työskentelevien ihmisten hyvinvointia ja toimii hiilinieluna keskellä urbaania kaupunkirakennetta. Tämä oli meille tärkeää, sillä tontin pinta-ala hyödynnettiin rakentamisessa kokonaan, jolloin kasvillisuudelle ja oleskelulle ei ollut mahdollista varata tilaa tontin katutasosta.

Myös vedenkäytön tehokkuudessa EduCity suoriutui mallikelpoisesti, sillä rakennuksen vesikalusteet on valittu ekologiset näkökulmat huomioiden.

– Hanoissa, wc-istuimissa ja suihkuissa on normaalia pienemmät virtaamat, mikä vähentää merkittävästi veden kulutusta.

Energiatehokkuudessa ja sen varmennuksessa EduCity sai energiatehokkaiden ratkaisujen lisäksi pisteitä rakennuksen katolla sijaitsevista aurinkopaneeleista sekä kattavasta energiankulutuksen seurannasta.

Pisteitä tuli myös hyvästä sisäympäristön laadusta, joka on saavutettu käyttämällä vähäpäästöisiä materiaaleja niin maaleissa, pinnoitteissa kuin lattiassakin.

– EduCityssä on panostettu paljon erilaisiin teknisiin ratkaisuihin kuten älykkääseen ilmanvaihtoon, joka reagoi automaattisesti ihmismäärään, sääolosuhteisiin ja lämpötilaan.

Seuraavaksi vuorossa InfraCity

Jatkossa tavoitteena on, että kaikki Teknologiakiinteistöjen uudishankkeet toteutetaan LEED:in platinum-tason mukaisesti. Seuraavaksi sertifikaattia haetaan Turku Energialle parhaillaan rakennettavalle InfraCitylle.

– LEED-sertifikaatti muuttaa rakennusten suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa maailmanlaajuisesti. Haluamme olla eturintamassa vähentämässä rakennusten ympäristövaikutuksia, joten on selvää, että LEED on tullut kohteisiimme jäädäkseen, Rosenberg päättää.

Lisätietoja:

Olli Rosenberg, kiinteistöjohtaja, Turun Teknologiakiinteistöt, puh. 0400 288 725.

Turun Teknologiakiinteistöt Oy on Turun Tiedepuiston alueella toimiva kiinteistösijoitusyhtiö, joka on olemassa tehdäkseen työelämästä entistä parempaa. Yhtiö tarjoaa yrityksille ja organisaatioille tiloja, palveluita ja osaamista, jotka lisäävät työntekijöiden viihtyvyyttä ja edesauttavat innovaatioiden syntymistä. Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n omistavat Hemsö, Turun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu, Turun Seudun Osuuspankki ja Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet. Yhtiön omistamien kiinteistöjen vuokrattava pinta-ala on noin 150 000 m2 ja tilojen keskimääräinen käyttöaste 98 %.

Lue myös:

Tutustu EduCityyn uudella videolla
Teknologiakiinteistöjen ja Turun ammattikorkeakoulun suurhanke EduCity valmistui
Turun Tiedepuistoon lisää modernia toimistotilaa


EduCity sai LEED-sertifikaatissa pisteitä muun muassa hyvästä sisäympäristön laadusta, joka on saavutettu käyttämällä vähäpäästöisiä materiaaleja niin maaleissa, pinnoitteissa kuin lattiassakin. Kuva: Vesa Loikas.

Lue myös

Kutsu Tauoista hyvinvointia työhön ja vapaalle -webinaariin

Kutsu Tauoista hyvinvointia työhön ja vapaalle -webinaariin

Tervetuloa Teknologiakiinteistöjen, Werstaan ja Joen asiakkaille tarkoitettuun webinaariin torstaina 6.5.2021 kello 9–9.45. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa hyvinvoinnin kohentaminen työssä ja vapaa-ajalla.

Lue artikkeli
Tapahtuma
Tauoista hyvinvointia työhön ja vapaalle

Tauoista hyvinvointia työhön ja vapaalle

Työn tauottaminen muuttuneessa työelämässä on vaikuttanut kaikkien etätyötä tekevien arkeen. Taukojen luonne on muuttunut, ja opettelemme palautumaan uudessa ympäristössä. Kysyimme palautumisen ja mielen hyvinvoinnin lisäämisen asiantuntijoilta Korpi ForRestilta, minkälainen on oikeanlainen tauko ja miten tunnistamme tauon tarpeen?

Lue artikkeli
Blogi
Virtaa kevääseen virtuaalitreeneistä

Virtaa kevääseen virtuaalitreeneistä

Jäykistääkö etätyö kroppasi? Tarvitsetko säännöllistä liikuntaa arkeesi? Tiedepuiston virtuaalitreeneihin osallistut matalalla kynnyksellä, ja varusteeksi riittää jumppamatto.

Lue artikkeli
Tapahtuma