Nämä kolme asiaa muuttuivat koronan myötä toimitilamarkkinoilla

Nämä kolme asiaa muuttuivat koronan myötä toimitilamarkkinoilla

”Hyvät toimitilat oikealla paikalla ja oikealla tavalla operoituna, tulevat tuottamaan enemmän kuin koskaan ennen”, twiittasi kiinteistöalan vaikuttaja Antony Slumbers pari viikkoa sitten. Slumbers, kuten moni muukin, uskoo, että toimitiloja tarvitaan jatkossakin, vaikka etätyöt ovat tulleet jäädäkseen. Kysyimme, miten Teknologiakiinteistöjen asiakkuus- ja palvelujohtaja Hele Kaunismäki koronan vaikutukset toimitilojen kysyntään näkee.

– Koronavuosi on tuonut mukanaan kolme merkittävää muutosta toimitilamarkkinoille – tai paremminkin se on vauhdittanut jo aiemmin alkaneita trendejä. Ensinnäkin työtä tehdään entistä useammin muualla kuin toimistossa, toiseksi tarve joustaville toimitiloille on kasvanut ja kolmanneksi tilojen tehokkuus on lisääntynyt, Kaunismäki valottaa.

Etätöiden räjähdysmäinen kasvu havahdutti niin yritykset kuin työntekijätkin huomaamaan, ettei työtä ole pakko tehdä työpöydän ääressä, saati toimistossa. Havainto on saanut rakennusliikkeet tarjoamaan coworking-tiloja, hotellit vuokraamaan huoneita päivisin työpisteiksi ja asunto-osakeyhtiöt rakentamaan etätyöpisteitä. Onko ilmiö tullut jäädäkseen?

– Varmasti. Koronan myötä loputkin vanhat toimistokäsitykset on murrettu ja on huomattu, että erilaiset ympäristöt tukevat erilaista työtä. Tulevaisuudessa työympäristöt syntyvät yhdistelmästä, jossa yrityksen omia toimitiloja täydentävät etätyöpisteet, coworking-tilat, kahvilat tai kirjastot.

Epävarmuus on tuonut mukanaan sen, että yhä harvemmat toimijat ovat halukkaita solmimaan määräaikaisia sopimuksia tilasta, joka voi olla tänään liian suuri ja huomenna liian pieni.  

– Toinen merkittävä koronan kiihdyttämä trendi on tarve joustaville toimitiloille. Etenkään tässä tilanteessa yritykset eivät halua sitoutua pitkiin ja kankeisiin vuokrasopimuksiin. Pinnalla ovat nyt erilaiset joustoelementit kuten luopumis- ja laajennusoptiot, ylivuodon hallinta tehokkaissa neliöissä ja irtaantumismahdollisuudet. Voittaja on se vuokranantaja, joka pystyy tarjoamaan joustavimman sopimuksen.

Lopulta laatu tulee korvaamaan määrän toimitilaneliöissä.

Kolmas koronan kiihdyttämä trendi on tilojen tehokkuuden lisääntyminen. Tämä oli nähtävissä myös KTI Kiinteistötiedon viime vuoden lopulla julkaisemassa markkinakatsauksessa: ensimmäistä kertaa vuosiin toimistotilan nettokäyttöönotto pääkaupunkiseudulla kääntyi negatiiviseksi syyskuun 2019 ja elokuun 2020 aikana. Myös toimitilasopimusten lukumäärä ja vuokrattujen neliöiden määrä vähenivät tarkastelujaksolla merkittävästi. Tilakokojen pienentyminen jää pysyväksi ilmiöksi tilatehokkuusvaatimuksen kasvaessa, mutta tilan tarve kokonaisuudessaan tuskin tulee pitkällä aikavälillä vähenemään, Kaunismäki uskoo.

– Tilojen käyttötarkoitus tulee muuttumaan siitä mitä se oli ennen koronaa. Toimistolle tullaan jatkossa oppimaan, tekemään projektityötä ja viettämään aikaa kollegoiden kanssa. Näitä toimintoja varten tarvitaan erilaista tilaa kuin yksin työskentelylle, kokouksille tai puheluille. Ja lopulta laatu tulee korvaamaan määrän toimitilaneliöissä, Kaunismäki päättää.

Lue myös:

Turun Tiedepuistoon lisää modernia toimistotilaa
Teknologiakiinteistöt rakennuttaa uuden toimistokiinteistön, pääkäyttäjäksi tulee Kela
Tutustu EduCityyn uudella videolla

Lue myös

Osallistu jätehuollon ideakilpailuun

Osallistu jätehuollon ideakilpailuun

Oletko keksinyt idean, kuinka oikean kierrätyslaatikon voisi löytää helpommin? Onko sinulla ajatuksia siitä, kuinka parantaa kierrätystä? Saatamme etsiä juuri sinun ideaasi. Tule mukaan kehittämään tulevaisuuden jätehuoltoa!

Lue artikkeli
Tapahtuma
Teknologiakiinteistöt teki koronavuodesta huolimatta hyvän tuloksen

Teknologiakiinteistöt teki koronavuodesta huolimatta hyvän tuloksen

Vaikka koronapandemia ajoi vuonna 2020 maailmantalouden taantumaan ja hiljensi kiinteistökaupan, jäi sen vaikutus Teknologiakiinteistöjen toimintaan verrattain vähäiseksi. Yhtiö investoi vuoden aikana 34 miljoonaa euroa, ja sen liikevaihto kasvoi 28,9 miljoonaan euroon.

Lue artikkeli
Uutinen
DataCityn pysäköintihalliin ajetaan Joukahaisenkadulta 8.3. alkaen

DataCityn pysäköintihalliin ajetaan Joukahaisenkadulta 8.3. alkaen

DataCityn pysäköintihalliin ajetaan Joukahaisenkadulta maanantaista 8.3.2021 alkaen. DataCityn ja BioCityn pysäköintihalliin ajetaan jatkossa samasta osoitteesta Joukahaisenkatu 3–5. DataCityn pysäköintihallin ulosajo säilyy ennallaan Lemminkäisenkadulle.

Lue artikkeli
Uutinen