Kummelimies taidetta etsimässä

 Kummelimies taidetta etsimässä

Kulttuurihistorian opiskelija Vilppu Kuusipalo tekee parhaillaan harjoittelua Teknologiakiinteistöissä tehtävänään kartoittaa Turun Tiedepuiston taideteokset. Mutta mitkä ihmeen taideteokset ja miten Matti Näsä liittyy asiaan?

Taide on viime ajat ollut tapetilla Turun Tiedepuistossa. Teknologiakiinteistöjen ja Turun ammattikorkeakoulun yhteinen KampusART-projekti on loppusuoralla, ja pian uudessa EduCity-rakennuksessa nähdään vaikuttavia teoksia kiinnostavilta nykytaiteilijoilta. Mitä muuta Tiedepuistossa tapahtuu taiteen saralla, harjoittelija Vilppu Kuusipalo? 

Projektin tarkoitus on herätellä alueella asioivia ihmisiä taiteen läsnäoloon ja katselemaan teoksia uusin silmin.

– Teknologiakiinteistöt toteuttaa inventaarion alueella esillä olevasta taiteesta. Minut pestattiin harjoittelijaksi kartoittamaan taideteokset ja koostamaan niistä luettelo yhdessä viestintätiimin kanssa. Taideteoksia on ilmestynyt alueelle eri aikoina ja eri toimijoiden tilaamina, eikä alueen taiteesta ole olemassa yhtenäistä kokonaiskuvaa. Nyt tiedot teoksista pannaan ”yksiin kansiin” Teknologiakiinteistöjen sivuille. Näin alueella työskentelevät, vierailevat ja ohikulkevat ihmiset löytävät helposti tietoa ympärillään näkemästä taiteesta. 


BioCityn aulassa roikkuva Carl-Gustaf Liliuksen teos "The World Dance" oli vuonna 1995 lähtölaukaus Tiedepuiston taidekehitykselle.

Tiedepuistossa on esillä lukuisia taideteoksia niin seinien sisä- kuin ulkopuolellakin. Lähtölaukaus alueen taidekehitykselle oli vuonna 1995 uuden uutukaiseen BioCityyn ripustettu ”The World Dance” -veistos, joka tanssahtelee edelleen rakennuksen aulassa kulkevien ihmisten yläpuolella. 2010-luvulla alueelle on ilmestynyt suuria seinämaalauksia rakennusten ulkopinnoille, ja viimeisimpänä lisäyksenä ovat Teknologiakiinteistöjen toimistolle hankitut teokset, joista osa on sijoitettu niin, että ne tuovat iloa myös toimiston ulkopuolella liikkuville. 

Kupittaanpuisto
"Kupittaanpuisto" on Jukka Hakasen & Osmon seinämaalaus vuodelta 2016.

Onko Turun Tiedepuisto siis myös taidepuisto? 

– Ehkä näin voisi sanoa, ainakin jos pitää silmänsä auki. Koko projektin tarkoitus on herätellä alueella asioivia ihmisiä taiteen läsnäoloon ja katselemaan teoksia uusin silmin. Taideteokset, kuten salamyhkäinen ”Mossgirl” ja söpöydellään aseista riisuva ”La Liberté guidant le peuple” tuovat pehmeyttä ja inhimillisyyttä ympäristöön, jota muuten hallitsevat elementtirakenteet, korkeat lasiseinät ja kovat luonnontieteet. Tiede ja taide täydentävät Tiedepuistossa toisiaan, Vilppu toteaa.


Teknologiakiinteistöjen toimistossa oleva Kim Simonssonin salaperäinen "Mossgirl" vuodelta 2019 herättää monien ohikulkijoiden mielenkiinnon.

Vilppu on työskennellyt aiemmin muun muassa museoavustajana ja hän kirjoittaa parhaillaan gradua Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineeseen aiheenaan Kummelin asemoituminen 1990-luvun alun Suomen mediaympäristöön. Antaako kummelitutkimus valmiuksia Teknologiakiinteistöissä tekemääsi taidekartoitukseen? 

– Toki tutkimuksen tekeminen kuten muukin opiskelu harjoittaa samoja taitoja, joita tässäkin projektissa tarvitaan, kuten järjestelmällisyyttä ja huolellisuutta. Aiheensa puolesta Kummelin tutkiminen on herkistänyt aistit sen pohtimiselle, mikä on taidetta ja mikä ei. Kummelissa naljailtiin apurahataiteilijoille ja muille aikansa korkeakulttuurin edustajille, mutta samalla suosittu sarja itsekin täytti taiteen tunnusmerkit ainakin joiltain osin. Sketsisarjoja ei perinteisesti ole luettu esittäviin taiteisiin, mutta mielestäni aikansa yhteiskunnallisia ja kulttuurillisia aiheita parodioivat sketsit, kuten Matti Näsät ja Musacornerit, ovat oivaltavuudessaan ja luovuudessaan taidetta isolla teellä. Ja Kummeli Kultakuume lukeutuu ehdottomasti kotimaisten toimintafilmien kaikkien aikojen top kolmoseen, Vilppu hihkaisee. 

Lue myös:

Nämä taideteokset ilahduttavat pian EduCityssä
Tiedepuistoon tulee polkupyörätelinettä esittävä taideteos
Turun Tiedepuistoon taidetta lähes miljoonalla eurolla

Lue myös

Sateenkaaren väreissä Tiedepuistossa - miten arvot ohjaavat toimintaa ympäri vuoden

Sateenkaaren väreissä Tiedepuistossa - miten arvot ohjaavat toimintaa ympäri vuoden

Lue artikkeli
Blogi
Tiedepuiston treenit liikuttavat

Tiedepuiston treenit liikuttavat

Kuukausi tiedepuiston treenejä pian takana! Monipuolisten toiminnallisten treenien ja rauhallisemman kehonhuollon jälkeen vuorossa on liikkuvuutta parantava harjoitus.

Lue artikkeli
Tapahtuma
Tiedepuiston treeneissä huolletaan ensi viikolla kehoa!

Tiedepuiston treeneissä huolletaan ensi viikolla kehoa!

Oletko jumissa viime viikon ulkotreenistä? Skippaatko usein venyttelyn jumpan jälkeen? Toiminnallisella ulkotreenillä alkaneet yhteistreenit jatkuvat ensi viikolla aktiivisella kehonhuollolla.

Lue artikkeli
Tapahtuma