Säähavaintoja koostuu viidestä osasta. Kuvassa teokset "Terve aurinko!" ja "Luminen järjestys".

17.09.2020

Joko sinä olet kokenut tämän? Stig Baumgartnerin Säähavaintoja vie kasvotusten sään ja maailman kanssa

Taiteilija Stig Baumgartnerin teos "Säähavaintoja" asennettiin viime viikolla EduCityyn. Maalauskokonaisuus on ensimmäinen Teknologiakiinteistöjen ja Turun ammattikorkeakoulun rahoittaman KampusART-taideohjelman myötä Turun Tiedepuistoon tulevista taideteoksista.

"Säähavaintoja" on maalattu käsin öljyväreillä, ja se tuo väriä ja orgaanisuutta muuten kulmikkaisiin tiloihin luoden rakennukselle persoonallista identiteettiä. Useasta osasta koostuva teos sijoittuu EduCityn keskiaulassa olevien neuvottelukuutioiden alapinnoille.


EduCityn keskiaulaa hallitsee suuri kattoikkuna. Tilassa ei ole valkoisia seiniä, joten Baumgartner päätti tehdä maalauksista kattoreliefejä.

– Tilassa oli haasteena löytää paikkaa maalaukselle, sillä keskiaulassa ei ole valkoista seinäpinta-alaa. Ratkaisuksi tuli, että maalaukset ovat kattomaalauksia tai kattoreliefejä, Baumgartner kertoo.

Stig Baumgartner (s. 1969) on valmistunut kuvataiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta. Baumgartner on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on monissa kokoelmissa ja hän on toteuttanut myös useita julkisia taideteoksia.


Stig Baumgartner on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija.

Teoksen teemana on sää, sillä keskiaulaa hallitsee suuri kattoikkuna, jonka ansiosta sää on voimakkaasti läsnä tilassa etenkin silloin, kun sataa vettä tai aurinko paistaa suoraan sisälle.

– Ihmiset projisoivat monenlaisia asioita säähän ja taivaankappaleisiin. Yksi teoksessani toistuvista teemoista on se, että kun katsomme taivasta tai säätä, se ikään kuin katsoo meitä takaisin. Teoksestani löytyy erilaisia kasvoja ja silmiä, ja sen teemana on olla kasvotusten sään ja maailman kanssa.


Hiilellä veistetty pilvi.

KampusART-taideohjelma on yksi merkittävimpiä julkisen taiteen hankkeita Suomessa. Hankkeen budjetti on lähes miljoona euroa ja sen tarkoituksena on tuoda taide luonnolliseksi osaksi opiskelu- ja työskentely-ympäristöä ja siten lisätä Turun Tiedepuiston viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

Teos on nähtävillä osoitteessa Joukahaisenkatu 7 sijaitsevassa EduCityssä. EduCity on Teknologiakiinteistöjen Turun ammattikorkeakoululle rakennuttama kampusrakennus, johon muuttavat ammattikorkeakoulun lisäksi Nordea, Cloetta ja Ewals Cargo. Rakennus on avoinna arkipäivisin kello 8-16.

Katso alla olevalta videolta, mitä Stig Baumgartner kertoo teoksesta.

Lue myös:

Nämä taideteokset ilahduttavat pian EduCityssä
Tiedepuistoon tulee polkupyörätelinettä esittävä taideteos
KampusART-luonnoskilpailun taiteilijat on valittu

Ota yhteyttä